ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΕΙ ΚΑΙ ΑΕΙ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ


Με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις Κυβερνητικών Βουλευτών της Δυτικής Μακεδονίας σχετικά με την ενδεχόμενη συγκρότηση ΝΠΔΔ Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος με την ονομασία «Συνομοσπονδιακό ΑΕΙ Δυτικής Μακεδονίας», στο οποίο θα συμπεριλαμβάνονται τόσο το πανεπιστήμιο όσο και το ΤΕΙ, οι οποίες προκάλεσαν την αναστάτωση και την αντίδραση των φοιτητών, των γονέων και των καθηγητών τους, η Βουλευτής Κοζάνης κα Ραχήλ Μακρή κατέθεσε την υπ. αριθμ. 1356/23.4.2013 επίκαιρη ερώτηση, με την οποία καλεί τον αρμόδιο Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού να απαντήσει ξεκάθαρα για το τι τελικά ισχύει.

Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ στεκόμαστε απέναντι στις όποιες προσπάθειες διάλυσης των ΤΕΙ και ΑΕΙ, είτε προέρχεται μέσα από συγχωνεύσεις είτε από την ολοκληρωτική κατάργηση τμημάτων. Ιδιαίτερα όταν η εκπόνηση της μελέτης έχει γίνει από συμβούλους Ιδιωτικού ΙΕΚ. Οι φοιτητές των ΑΕΙ και ΤΕΙ της Δυτικής Μακεδονίας δικαιούνται να γνωρίζουν το εκπαιδευτικό και επαγγελματικό τους μέλλον και όχι να ζουν σε καθεστώς ανασφάλειας και αβεβαιότητας στο οποίο τους έχετε καταδικάσει.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επίκαιρης ερώτησης:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού

ΘΕΜΑ: «Η συνομοσπονδιοποίηση ΤΕΙ και ΑΕΙ αποτελεί ταφόπλακα για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στη Δυτική Μακεδονία»

Σύμφωνα με δηλώσεις Κυβερνητικών Βουλευτών της Δυτικής Μακεδονίας το Υπουργείο σας εξετάζει το ενδεχόμενο συγκρότησης ΝΠΔΔ Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος με την ονομασία «Συνομοσπονδιακό ΑΕΙ Δυτικής Μακεδονίας», που θα αποτελείται από το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ.

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν αναστάτωση στη φοιτητική κοινότητα, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι απαιτούν να ξεκαθαριστεί από το αρμόδιο Υπουργείο το μέλλον των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων καθώς και συγκεκριμένων τμημάτων της περιοχής.

Αναλυτικότερα το ΤΕΙ διαθέτει δύο τμήματα τα οποία θίγονται και έχουν κατατεθεί υπομνήματα από εκπροσώπους των φοιτητών. Το πρώτο είναι το τμήμα βιομηχανικού σχεδιασμού, που αποτελεί το μοναδικό τμήμα αυτού του είδους πανελλαδικά και του οποίου οι απόφοιτοι βραβεύονται σε ακαδημαϊκό και επαγγελματικό επίπεδο. Ενώ άλλες χώρες αναβαθμίζουν συνεχώς αντίστοιχα τμήματα, η Συγκυβέρνηση φαίνεται να επιλέγει να τερματίσει τη λειτουργία του τμήματος μη δυνάμενη να αναγνωρίσει τη σημασία του για την ανάπτυξη της Χώρας.

Το δεύτερο τμήμα είναι αυτό των τεχνολογιών αντιρύπανσης το οποίο καλείται να παράγει στελέχη εκτελεστικών αρμοδιοτήτων σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο για την αναπτυξιακή αναβάθμιση της Χώρας τομέα.

Παράλληλα από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας εγείρονται ζητήματα νομιμότητας για την υλοποίηση της απόφασης καθώς μεταξύ άλλων και σύμφωνα με εξώδικη διαμαρτυρία γονέων καταργείται: «η συνταγματικά κατοχυρωμένη πλήρη διοικητική, οικονομική και ακαδημαϊκή αυτονομία του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο, ως ΑΕΙ, πρέπει σύμφωνα με το άρθρο 1 του Ν.4009/2011 και το άρθρο 16 του Συντάγματος, να διατηρήσει τα χαρακτήρα του ως πλήρως αυτοδιοικούμενο, ανεξάρτητο και αυτοτελές Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου. Η αναγκαστική λοιπόν «συμμετοχή», του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην προβλεπόμενη συνομοσπονδιακού χαρακτήρα συνένωση με το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας καταλύει αυτομάτως την αυτοτέλεια του Πανεπιστημίου αυτού και βέβαια υπερβαίνει τις εξουσιοδοτήσεις που ο νόμος παρέχει στον Υπουργό Παιδείας».

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός: 

  1. Προτίθεστε να προβείτε στην ανωτέρω συνομοσπονδοποίηση; Εάν ναι σε ποιά οικονομικά, ακαδημαϊκά, επιστημονικά και κοινωνικά κριτήρια θα βασιστείτε, ποια μορφή θα έχει το νέο ίδρυμα και με ποιό χρονοδιάγραμμα θα υλοποιηθεί; Εάν όχι, θα διαψεύσετε επίσημα αυτές τις φήμες;
  2. Θα προχωρήσετε στην κατάργηση των ανωτέρω αναφερομένων τμημάτων των ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας; Εάν ναι ποια μέριμνα προτίθεστε να λάβετε για τους φοιτητές και τους αποφοίτους των τμημάτων αυτών;

Αθήνα, 15/4/2013

Η Βουλευτής,

Μακρή Ραχήλ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου