ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΜΕΑΡΧΗ ΥΓΕΙΑΣ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ Α’ ΠΕΙΡΑΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΕΛΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΥΓΕΙΑΣ, ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ


ΘΕΜΑ: «Κίνδυνος Διακοπής Λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων»
  
Τα Ναρκωτικά είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της κοινωνίας και γι’ αυτό ο Τομέας Πρόληψης πρέπει να λειτουργεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Δυστυχώς, όμως, σήμερα, τα 71 Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας, που λειτουργούν πανελλαδικά εδώ και αρκετά χρόνια, βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση και απειλούνται με διακοπή της λειτουργίας τους.

Αυτό οφείλεται στη συστηματική τακτική της Κυβέρνησης να μην εκπληρώνει τις υποχρεώσεις, που έχει αναλάβει απέναντί τους, με βάση την πενταετή Προγραμματική Σύμβαση (2009-2013), στην οποία ρυθμίζεται η συγχρηματοδότησή τους από τα Υπουργεία Εσωτερικών και Υγείας.

Πιο συγκεκριμένα, το Υπουργείο Υγείας, την τελευταία τριετία, όχι μόνο έχει προχωρήσει σε αυθαίρετες περικοπές, βάσει υπουργικών αποφάσεων που αντίκεινται στην Προγραμματική Σύμβαση, αλλά και οφείλει στα Κέντρα Πρόληψης πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης, το Υπουργείο Εσωτερικών οφείλει περίπου 22 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο ΟΚΑΝΑ οφείλει περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ, από χρήματα που ήδη έχει λάβει από το Υπουργείο Υγείας, για τις ανάγκες των Κέντρων Πρόληψης.

Επιπλέον, δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η διαδικασία ανανέωσης της Προγραμματικής Σύμβασης για τη Λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης, η οποία λήγει εντός του 2013, από τους συναρμόδιους Φορείς (Υπουργεία Εσωτερικών, Υγείας, ΟΚΑΝΑ, ΚΕΔΕ, κλπ.).

Ως αποτέλεσμα, τα Κέντρα Πρόληψης λειτουργούν τα 3 τελευταία χρόνια με λιγότερο από το 35% της προσυμφωνημένης χρηματοδότησης, σε 13 από αυτά υπάρχουν απλήρωτοι εργαζόμενοι, ενώ σε άλλα υπάρχουν οφειλές προς το ΙΚΑ και για άλλες πάγιες ανάγκες, γεγονότα που θα οδηγήσουν αναμφίβολα σε διακοπή της λειτουργίας τους.

Κάτι τέτοιο θα σήμαινε, μεταξύ άλλων, διακοπή της δωρεάν παροχής συμβουλευτικής και υποστήριξης στους πολίτες, των δωρεάν παρεμβάσεων πρόληψης και ενίσχυσης παιδιών και εφήβων, της στήριξης των εκπαιδευτικών, των γονέων και γενικά την οπισθοδρόμηση στον αγώνα κατά των Ναρκωτικών.

Μετά ταύτα ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1.    Θα καταβάλλετε άμεσα τις οφειλές από τα προηγούμενα έτη, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης;
2.    Θα χρηματοδοτήσετε, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις σας και τα προϋπολογισμένα ποσά στην ισχύουσα Προγραμματική Σύμβαση, τα Κέντρα Πρόληψης για το 2013;
3.    Θα ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία ανανέωσης της Προγραμματικής Σύμβασης για τη λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης, για την επόμενη 5ετία;

23/04/2013

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΕΛΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου