ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Τρίτη 28 Μαΐου 2013

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ ΧΡΥΣΟΒΕΛΩΝΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ κ. Ι. ΒΡΟΥΤΣΗ

ΘΕΜΑ: «ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΕ ΑΝΑΠΗΡΟΥΣ - ΜΑΪΜΟΥ»
  
Από το 1ο ήδη έτος εφαρμογής του Μνημονίου, πολλά ΜΜΕ άρχιζαν να παρουσιάζουν στοιχεία (κυρίως προερχόμενα από το ΙΚΑ) για «μαϊμού» ανάπηρους, «τυφλούς που βλέπουν» και άλλες περιπτώσεις συνταξιούχων που φέρονταν να εξαπάτησαν το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Η συγκεκριμένη προσπάθεια αποσκοπούσε στο να αποδείξει πως υπήρχε δήθεν συστηματική λεηλασία των Ταμείων σε μεγάλη κλίμακα, μέσω της απονομής συντάξεων και άλλων ασφαλιστικών χρηματικών παροχών σε «απατεώνες ασφαλισμένους».

Προκειμένου μάλιστα να «κατασταλεί» το παραπάνω φαινόμενο, ψηφίστηκε τότε ο ν. 3863/2010 που προέβλεπε την κατάργηση των ξεχωριστών Υγειονομικών Επιτροπών και την αντικατάστασή τους από ενιαία Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ).

Η μνημονιακή κυβέρνηση της εποχής εκείνης δήλωνε πως «στόχος είναι ο περιορισμός στο 7% με 8% (μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης) του αριθμού των αναπηρικών συντάξεων από 14,5%». Η εκτίμηση των προκατόχων σας υπουργών του ΠΑΣΟΚ ήταν ότι υπήρχαν «περίπου 60.000 µε 70.000 ανάπηροι – μαϊμού» σε σύνολο 400.000 δικαιούχων αναπηρικών συντάξεων από Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ).

Αυτονόητα από τις παραπάνω υποθέσεις οφείλετε να εξαιρέσετε όσους άτυχους ασφαλισμένους έπεσαν θύματα του νέου κανονισμού εκτίμησης βαθμού αναπηρίας και του αντιστοίχου πίνακα προσδιορισμού μειωμένων ποσοστών αναπηρίας, δια των οποίων «πετύχατε» να αδικήσετε κατάφορα πλήθος πραγματικών αναπήρων και χρονίως πασχόντων, μόνο και μόνο για να τους στερήσετε τα λίγα χρήματα που λάμβαναν για χρόνια - απολύτως νόμιμα - από τα Ταμεία τους.

Επειδή πέρασαν πλέον 3 χρόνια με Μνημόνια, χωρίς όμως ποτέ να δοθούν οριστικά και αναλυτικά στοιχεία για όλες τις υποθέσεις δήθεν ανάπηρων συνταξιούχων που «αποκαλύφθηκαν» μέσω της παραπάνω διαδικασίας, ερωτάσθε:

  1. Σε πόσες περιπτώσεις κατά την τελευταία 3ετία διακόψατε την πληρωμή συντάξεων σε «μαϊμού» ανάπηρους; Να σταλεί στη Βουλή αναλυτικός πίνακας με στοιχεία ανά ΦΚΑ, χωρίς όμως τις διπλοεγγραφές (π.χ. χωρίς υπολογισμό κύριας και επικουρικής σύνταξης ξεχωριστά για τον ίδιο ασφαλισμένο).
  2. Σε πόσες περιπτώσεις κατά την τελευταία 3ετία μειώσατε το συνολικό πληρωτέο ποσό σε συνταξιούχους, των οποίων αναγκαστήκατε να επανεκτιμήσετε το ποσοστό αναπηρίας λόγω ψευδών γνωματεύσεων από γιατρούς ή εξαπάτησης της υπηρεσίας από τους ίδιους τους ασφαλισμένους (π.χ. με πλαστά πιστοποιητικά); Να σταλεί στη Βουλή αναλυτικός πίνακας με στοιχεία ανά ΦΚΑ, χωρίς όμως τις διπλοεγγραφές.

Αθήνα, 24.5.2013

Η Ερωτώσα Βουλευτής


Μαρίνα Χρυσοβελώνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου