ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΨΗΛΕΣ ΤΙΜΕΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ, ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΩΝ ΚΑΙ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ ΚΑΙ ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ 4015/2011


«Υψηλές τιμές  σε πετρέλαιο, λιπάσματα, φυτοφάρμακα και ο Νόμος 4015/2012 καταστρέφουν τον πρωτογενή τομέα»

 
Τα κρισιμότερα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες Αγρότες είναι η υψηλή τιμή του Πετρελαίου, των φυτοφαρμάκων και των λιπασμάτων. Η εξίσωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης με αυτή της κίνησης θα αποτελέσει παράγοντα αποσταθεροποίησης της αγροτικής παραγωγής και απώλειας μεγάλου μέρους του εισοδήματος του κλάδου. Η κατάσταση οξύνεται ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, όπου οι παραγωγοί των ............
γειτονικών χωρών έχουν πλεονεκτήματα ως προς το κόστος παραγωγής λόγω των χαμηλών τιμών τόσο του πετρελαίου όσο και των φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων.

Παράλληλα δυσλειτουργίες στον έλεγχο από τις αρμόδιες υπηρεσίες και της έκδοσης πιστοποιητικών για την έκδοση πιστοποιητικών δημιουργούν μια τεράστια γραφειοκρατία, με αποτέλεσμα το μπλοκάρισμα των εξαγωγών των αγροτικών συνεταιρισμών.

O ν.4015/2011 (ΦΕΚ Α210/21-9-2011) «Θεσμικό πλαίσιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, τις συλλογικές οργανώσεις και την επιχειρηματικότητα του αγροτικού κόσμου - Οργάνωση της εποπτείας του Κράτους» έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στους συνεταιρισμούς και το Υπουργείο οφείλει να προχωρήσει σε τροποποιητικές πράξεις και την αναβολή εφαρμογής του, αφού η διαδικασία που προβλέπει την εκ των προτέρων διενέργεια εκλογών για τα Διοικητικά συμβούλια και δεν επιτρέπει την εκταμίευση πόρων από τις καταθέσεις των συνεταιρισμών στην Αγροτική, έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των συνεταιρισμών.

Ο Νόμος 4015/2011 πρέπει να λειτουργεί προς την απλοποίηση των διαδικασιών και προς όφελος των συνεταιρισμών. Αυτή τη στιγμή είναι αναγκαίο το πάγωμα της εφαρμογής του και η άμεση τροποποίηση των διατάξεων που αφορούν την εμπλοκή της διαδικασίας σε περίπτωση μη εκλογής νέου Διοικητικού Συμβουλίου. Την ώρα που η παραγωγική διαδικασία βρίσκεται στο ζενίθ και οι συνεταιρισμοί παλεύουν για να επιβιώσουν στο ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον, ο Νόμος ενδιαφέρεται για την διαδικασία του Διοικητικού συμβουλίου, ουσιαστικά δημιουργώντας αναστάτωση και κωλυσιεργία στις εξαγωγικές διαδικασίες.

Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ καλούμε την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να στηρίξει έμπρακτά το Εθνικό κεφάλαιο που ονομάζεται πρωτογενής τομέας, να στηρίξει τους συνεταιρισμούς που πλήττονται από τους ίδιους τους νόμους του κράτους, όπως στην περίπτωση 4015/2011 και να προβεί σε άμεσο σχεδιασμό για την εξομάλυνση της κατάστασης όσον αφορά τις εξωπραγματικές τιμές για τη χώρα στο πετρέλαιο και στις πρώτες ύλες φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου