ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΗΣ ΤΟΜΕΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ ΣΤΗΝ KAVALA OIL


Στις 24/09/12, επισκέφτηκα την KAVALA OIL στα πλαίσια της κοινής περιοδείας που πραγματοποιήσαμε μετά από πρόσκληση του συντονιστικού των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Καβάλας, με την Αντιπρόεδρο της Βουλής, Βουλευτή  Σερρών και κοινοβουλευτική εκπρόσωπο του Νομού κ. Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά.

Η KAVALA OIL Α.Ε. θυγατρική της ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΙΓΑΙΟΥ είναι η μοναδική εταιρεία εξόρυξης υδρογονανθράκων στην Ελλάδα. Απασχολεί 265 εργαζόμενους και περί τους 80 εργολάβους συνεισφέροντας τα μέγιστα στην εθνική οικονομία ιδιαίτερα σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες τις οποίες βιώνουμε σήμερα.

Η επιχείρηση με την από 23.11.1999 σύμβασή της με το Ελληνικό Δημόσιο ανέλαβε την εκμετάλλευση των περιοχών Πρίνου (αργού πετρελαίου) και Νότιας Καβάλας. Η ισχύουσα άδεια εκμετάλλευσης λήγει το 2013 και ήδη παρατηρούνται σοβαρές καθυστερήσεις στην εναρμόνιση της σύμβασης με τις ισχύουσες διατάξεις της Εθνικής Νομοθεσίας περί έρευνας και παραγωγής  υδρογονανθράκων (ν.4001/2011). 

Η εναρμόνιση της υφιστάμενης σύμβασης όπου προβλέπεται 25ετής άδεια εκμετάλλευσης είναι υψίστης οικονομικής και εθνικής σημασίας καθώς χωρίς αυτή δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν και να υλοποιηθούν τα επενδυτικά σχέδια της εταιρείας που σχετίζονται με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο συμπεριλαμβανομένης και της κατασκευής υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου επενδυτικά σχέδια ύψους 400 εκ. ευρώ.

Γιατί η προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΕΚΑ δεν προχώρησε στην αναθεώρηση της ανωτέρω σύμβασης και γιατί η σημερινή ηγεσία τηρεί σιγή ιχθύος ενώ προεκλογικά υποσχόταν στην διοίκηση της επιχείρησης ότι θα προβεί στην ενέργεια αυτή καθώς είναι υψίστης σημασίας επένδυση για την χώρα; Ποια σκοτεινά συμφέροντα εξυπηρετούνται από την καθυστέρηση αυτή; 

Ελπίζουμε να λάβουμε μια απάντηση στην ερώτηση που κατέθεσε στις 11.9.2012 η Βουλευτής Σερρών των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.

Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ καλούμε την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ να δώσει μια ξεκάθαρη απάντηση στην εταιρεία για την καθυστέρηση υπογραφής της αναθεώρησης της σύμβασης και να προχωρήσει στην αναθεώρησή της με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Η διασφάλιση του φυσικού πλούτου της πατρίδος μας και των συμφερόντων του Ελληνικού δημοσίου είναι αδιαπραγμάτευτα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου