ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Β’ ΑΘΗΝΩΝ ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΠΕΡΝΑΡΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ


Θέμα: «Σχετικά με την αποκρατικοποίηση του IBC (International Broadcasting Center) και την κατακύρωσή του στην Lamda Developments»


Η πρώτη αποκρατικοποίηση δημόσιας περιουσίας είναι γεγονός. Το IBC (International Broadcasting Center) ......
 παραχωρήθηκε στην Lamda Developments, θυγατρική εταιρία του Ομίλου Λάτση, για 90 χρόνια. Η εν λόγω εταιρία μέχρι πρότινος μίσθωνε το συγκεκριμένο ακίνητο. Το μίσθωμα ήταν έτσι καθορισμένο ώστε στη διάρκεια των 40 ετών της σύμβασης το δημόσιο να εισπράξει συνολικά 350 εκατ. ευρώ.

Με την παραχώρηση του ακινήτου το δημόσιο θα εισπράξει 81 εκ. ευρώ και στα επόμενα χρόνια άλλα 32,4 εκ. Συνολικά θα εισπράξει 113,4 εκ. και θα χάσει 236,6 από την διαφορά των δυο συμβάσεων, συνυπολογίζοντας μάλιστα ότι η πρώτη αφορούσε σε εκμετάλλευση 40χρόνων ενώ η δεύτερη παραχωρεί το ακίνητο για 90 χρόνια. Με πρόχειρους υπολογισμούς ετησίως η  Lamda Developments θα καταβάλει πλέον 900.000 ευρώ ετησίως για το κτίριο αυτό.

Το εν λόγω κτίριο έχει συνολική έκταση 132.200 τ.μ., ενώ με τη νέα σύμβαση παραχωρήθηκε στην Lamda Developments και η εκμετάλλευση άλλων 21.600 τ.μ.. Η συνολική έκταση του κτιρίου είναι πλέον 153.800 τ.μ..Με άλλα λόγια το κτίριο παραχωρείται έναντι 5,8 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ενώ μέχρι πρόσφατα εκμισθωνότανε έναντι 60,5 ευρώ ανά τετραγωνικό.

Ερωτάσθε:

·         Ποιος ο λόγος ακύρωσης της αρχικής συμβάσεως η οποία θα διασφάλιζε στο δημόσιο 236,6 εκ. περισσότερα από την δεύτερη σύμβαση και μάλιστα σε μικρότερο χρονικό διάστημα. (50 χρόνια διαφορά)
·         Η επίσημη ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ αναφέρει: «η αξιοποίηση του IBC υπήρξε το αποτέλεσμα μιας διαφανούς, διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας…»  Ποιοι οι λοιποί επενδυτές που συμμετείχαν στον διαγωνισμό, ποιες οι προσφορές τους και ποια τα κριτήρια επιλογής της συγκεκριμένης προσφοράς; (Να κατατεθούν τα αντίγραφα όλων των φακέλων των προσφορών του εν λόγω διαγωνισμού)
·         Η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ αναφέρει ότι: « διενεργήθηκε αποτίμηση από διεθνή και υψηλού κύρους εταιρία, που επιλέχθηκε μετά από διεθνή διαγωνισμό…». Ποια είναι τα ακριβή στοιχεία της εταιρίας αυτής; (Να κατατεθούν τα σχετικά έγγραφα της διαδικασίας μέσω της οποίας επιλέχθηκε)
                  
04.10.2012
Ο Ερωτών & Αιτών Βουλευτής
     Βασίλειος Καπερνάρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου