ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ, ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΣΕΡΡΩΝ ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΛΛΙΑ-ΤΣΑΡΟΥΧΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΤΟΜΕΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΝΟΤΗ ΜΑΡΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ



Θέμα: «Ξεπούλημα της Βιομηχανίας Ζάχαρης Ελλάδος με διαδικασίες fast track»

 
Την 1η Οκτωβρίου δημοσιεύθηκε από τον ειδικό εκκαθαριστή της ΑΤΕbank, η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την εξαγορά του μετοχικού πακέτου 82,33% της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης.
Πρόκειται για το δεύτερο διαγωνισμό που γίνεται μέσα στον τελευταίο χρόνο, καθώς ο προηγούμενος κηρύχθηκε άγονος (στην τελική φάση των δεσμευτικών προσφορών είχαν επιλεγεί τρεις μόνο εταιρείες, των οποίων οι προσφορές κρίθηκαν ασύμφορες).

Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκησή της, η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης επέστρεψε σε λειτουργική κερδοφορία στη τελευταία χρήση 2011-2012, μετά από τη χρήση 2004-2005, με τα ΕΒΙΤDA στην εξεταζόμενη περίοδο να φθάνουν τα 10,668 εκατ. σε κέρδη, όταν στην προηγούμενη χρήση είχε λειτουργικές ζημίες 9,313 εκατ. ευρώ, επιτυγχάνοντας ένα θετικό άλμα της τάξης των 21 εκατ. ευρώ.  Τα αποτελέσματα ευνοήθηκαν και λόγω της μεγάλης μείωσης στο σκέλος των εξόδων. Στη τελευταία χρήση τα έξοδα διοίκησης μειώθηκαν κατά 32% σε σύγκριση με την προηγούμενη, ενώ ειδικά το κόστος μισθοδοσίας μειώθηκε κατά 31,3%. Σε ό,τι αφορά στα ενοποιημένα οικονομικά στοιχεία του ομίλου, συμπεριλαμβανομένων των δύο θυγατρικών εργοστασίων της Σερβίας,  σημειώνεται ότι οι πωλήσεις ανήλθαν σε 228,966 εκατ. ευρώ, ενώ τα προ φόρων αποτελέσματα ήταν θετικά, με κέρδη 232.000 ευρώ, έναντι ζημιών το περσυνό έτος 9,452 εκατ. ευρώ. Ειδικά για τις θυγατρικές της Σερβίας, τονίζεται ότι «σε κανένα αποτέλεσμα δεν είχαν αρνητικό πρόσημο».

Η βιομηχανία εισέρχεται σε τροχιά κερδοφορίας, τη στιγμή που η διεθνής τιμή της ζάχαρης έχει ανέρθει σε υψηλά επίπεδα ενώ το μέλλον της αρχίζει να διαφαίνεται πολύ θετικό.

Κι όμως η κυβέρνηση προχωρά ακάθεκτη στην πώληση της βιομηχανίας και μάλιστα με διαδικασίες εξπρές.

Η Ομοσπονδία Εργαζομένων Βιομηχανιών Ζαχάρεως Ελλάδος απέστειλε πρόσφατα επιστολή προς τον πρόεδρο των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ κ. Π. Καμμένο και η οποία επίσης κοινοποιήθηκε στον πρωθυπουργό και στα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής.

Στην επιστολή επισημαίνεται πως: «Εμείς σαν εκπρόσωποι των εργαζομένων της βιομηχανίας (ΟΕΒΖΕ) έχουμε απευθυνθεί σε όλους τους τόνους και προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η προσπάθεια ξεπουλήματος της μεγαλύτερης γεωργικής βιομηχανίας της χώρας (της οποίας προίκα αποτελεί η εθνική ποσόστωση ζάχαρης) αποτελεί εθνικό έγκλημα». Στη συνέχεια σημειώνεται στην επιστολή: «Ήδη αποδείχτηκε περίτρανα ότι οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές ενδιαφέρονταν μόνο για την εθνική ποσόστωση και όχι την παραγωγή. Ήθελαν μόνο το όνομα της βιομηχανίας. Το παράξενο όμως είναι ότι αφού φάνηκαν οι διαθέσεις των υποψήφιων αγοραστών, γιατί η κυβέρνηση επιμένει να ξεπουλήσει τη βιομηχανία αυτή με διαδικασίες εξπρές;». Επίσης τονίζεται: «Τη στιγμή αυτή της μεγάλης οικονομικής κρίσης οι βιομηχανίες διατροφής και ενέργειας αποτελούν εθνικό και στρατηγικό κεφάλαιο, δεν ξεπουλιούνται αντί πινακίου φακής. Η "Βιομηχανία Ζάχαρης" πρέπει να ενδυναμωθεί, να διατηρηθεί και να επαυξηθεί η καλλιέργεια τεύτλων, τα υφιστάμενα εργοστάσια αποτελούν πνεύμονες ανάπτυξης της ελληνικής υπαίθρου με σημαντικότατη συνεισφορά στην εθνική οικονομία».

Ο κ. Πρωθυπουργός έχει επανειλημμένα δηλώσει πως ο πρωτογενής τομέας αποτελεί το θεμέλιο λίθο της ελληνικής οικονομίας.

Με την επιστολή της η Ομοσπονδία τονίζει ότι η βιομηχανία ζάχαρης έχει καθοριστικό ρόλο στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής της χώρας και ο οποίος χρήζει ουσιαστικής στήριξης και ενίσχυσης στη διέξοδο από την κρίση που μαστίζει τη χώρα. Δεν θα πρέπει να εγκαταλειφτεί η ύπαιθρος και η γεωργία.

Στόχος της κυβέρνησης οφείλει να αποτελεί η δημιουργία όλων εκείνων των προϋποθέσεων εθνικής στρατηγικής (επιχειρησιακό σχέδιο με παρεμφερείς δραστηριότητες) που θα ενδυναμώσουν την εθνική αυτή βιομηχανία.

Η αγροτική ανάπτυξη στην Ελλάδα χρειάζεται ενίσχυση και όχι ξεπούλημα.

Η εθνική ποσόστωση ζάχαρης είναι κληροδοτημένη στους έλληνες γεωργούς και μόνο σ’ αυτούς.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να ανασταλεί η απόφαση ξεπουλήματος της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης;

Σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για την ενδυνάμωση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης;

Αθήνα, 5 Οκτωβρίου 2012

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Μαρία Κόλλια Τσαρουχά
ΣΤ’  Αντιπρόεδρος Βουλής των Ελλήνων
Βουλευτής Ν. Σερρών

Νότης Μαριάς
Βουλευτής Ν. Ηρακλείου  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου