ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΜΙΚΑΣ ΙΑΤΡΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ


«Οι υποστηρικτές του Μνημονίου, ενώ μιλούν για τη σωτηρία της χώρας, προχωρούν ταυτόχρονα στην υιοθέτηση ανθελληνικών αποφάσεων» σημειώνει στην ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Παιδείας η Μίκα Ιατρίδη, με θέμα τη συστηματική απαξίωση του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Στο κείμενο της ερώτησης, η βουλευτής Δωδεκανήσου, επισημαίνει ότι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, είναι ένα από τα πιο δυναμικά περιφερειακά πανεπιστήμια της Ευρώπης και έχει να επιδείξει σημαντικό επιστημονικό έργο σε καίριους τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας, ενώ η παρουσία του στα ακριτικά νησιά του Αιγαίου, είναι καθοριστικής εθνικής σημασίας.

Για τον λόγο αυτό, η Μίκα Ιατρίδη ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό, να πληροφορηθεί αν θα προχωρήσει στην πρόσληψη των απαραίτητων διδασκόντων, για την κάλυψη του εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου του Πανεπιστημίου, αν θα δώσει λύση στα λειτουργικά προβλήματα του Ιδρύματος, αν θα καλυφθούν οι δαπάνες σίτισης και στέγασης των φοιτητών και, το κυριότερο, αν στα πλαίσια του «Σχεδίου Αθηνά» το Υπουργείο προχωρήσει στη συρρίκνωση, ακόμα και στο κλείσιμο του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Τουρισμού

ΘΕΜΑ: «Απαξίωση του Πανεπιστημίου Αιγαίου»

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου είναι ένα από τα πιο δυναμικά περιφερειακά πανεπιστήμια της Ευρώπης. Έχει να επιδείξει σημαντικό επιστημονικό έργο σε καίριους τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας, ενώ η παρουσία του στα ακριτικά νησιά του Αιγαίου, είναι καθοριστικής εθνικής σημασίας.

Παρ’ όλα αυτά, οι υποστηρικτές του Μνημονίου, ενώ μιλούν για τη σωτηρία της χώρας, προχωρούν ταυτόχρονα στην υιοθέτηση ανθελληνικών αποφάσεων. Στο πλαίσιο αυτό, έχει ξεκινήσει η συστηματική απαξίωση του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Ειδικότερα, το αρμόδιο Υπουργείο δεν εγκρίνει τις πιστώσεις για διδάσκοντες με το καθεστώς ΠΔ 407/80, με αποτέλεσμα το Πανεπιστήμιο να στερείται το εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο περισσότερων από 100 διδασκόντων, τη στιγμή που το Υπουργείο, σωστά, έχει εγκρίνει πιστώσεις για 1480 θέσεις εκτάκτων στα ΑΤΕΙ.

Επιπλέον, δεκάδες εκλεγμένα μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αιγαίου παραμένουν αδιόριστα, ενώ οι περικοπές στις δαπάνες για σίτιση και στέγαση των φοιτητών τους δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στη συνέχιση των σπουδών τους, εν μέσω της τεράστιας οικονομικής κρίσης.

Τέλος, οι διαρροές από το Υπουργείο για το «Σχέδιο Αθηνά», δείχνουν ότι η κυβέρνηση και η Τρόικα δρομολογούν την συρρίκνωση, ίσως και το οριστικό κλείσιμο, του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Με δεδομένο ότι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου συνεισφέρει τα μέγιστα, τόσο στην εκπαιδευτική διαδικασία, όσο και στη διατήρηση της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής των ακριτικών νησιών του Αιγαίου.

Ερωτάται ο κ Υπουργός

1.    Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει, ώστε να εγκριθούν οι πιστώσεις για τους διδάσκοντες με το καθεστώς ΠΔ 407/80 και να προχωρήσει ο διορισμός των εκλεγμένων μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου;
2.    Με ποιο τρόπο προτίθεται να λύσει τα λειτουργικά προβλήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, τα οποία προέρχονται από τις, χωρίς σχέδιο, περικοπές των δαπανών του Πανεπιστημίου;
3.    Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει, ώστε οι φοιτητές και οι φοιτήτριες να έχουν πρόσβαση στη σίτιση και τη στέγαση και να έχουν την ευκαιρία να συνεχίσουν τις σπουδές τους;
4.    Υπάρχει εντολή της Τρόικας για το οριστικό κλείσιμο του Πανεπιστημίου Αιγαίου; Αποτελεί το ενδεχόμενο αυτό «κόκκινη γραμμή» για το Υπουργείο;

Η Ερωτώσα Βουλευτής

Τσαμπίκα (Μίκα) Ιατρίδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου