ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΝΟΤΗ ΜΑΡΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ


«Κίνδυνος για την μετάγγιση αίματος από την μείωση των αντιδραστηρίων για τον έλεγχο του ιού του Δυτικού Νείλου»
                             

Ο Βουλευτής Ηρακλείου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Νότης Μαριάς  κατέθεσε Αναφορά προς τον Υπουργό Υγείας κ. Α. Λυκουρέντζο έγγραφα του Πανελλήνιου Συλλόγου Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία (ΠΑΣΠΑΜΑ), σχετικά με την ασφάλεια του αίματος λόγω μη εφαρμογής Μοριακού Ελέγχου με την μέθοδο ΝΑΤ για τον Ιό του Δυτικού Νείλου.
Από τον Μάρτιο 2012 το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α.) έθεσε εγκαίρως  το θέμα της προμήθειας αντιδραστηρίων για τα test του Ιού του Δυτικού Νείλου ενόψει της επιδημίας που αναμενόταν. 

Σύμφωνα με τον ΠΑΣΠΑΜΑ ήδη από τις 9 Ιουλίου ξεκίνησε για φέτος η επιδημία του Ιού πλην όμως, όπως καταγγέλλεται, το Υπουργείο Υγείας αντιμετώπισε  πλημμελώς το σοβαρό αυτό θέμα, με αποτέλεσμα εντός των ημερών να τελειώνουν τα αντιδραστήρια για τον έλεγχο.    

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία ζητά άμεσα μια λύση του ζητήματος προκειμένου να μην κινδυνεύσει περαιτέρω η ζωή χιλιάδων πολυμεταγγιζόμενων ασθενών είτε από τη χορήγηση μη ελεγμένου  αίματος είτε λόγω της έλλειψης που θα δημιουργηθεί σε περίπτωση αποκλεισμού των περιοχών που βρίσκονται σε επιδημία.

Ο ΠΑΣΠΑΜΑ ζητά επίσης την προώθηση του μοριακού ελέγχου του αίματος με την μέθοδο του μοναδιαίου ελέγχου του αίματος και όχι με την μέθοδο των μικροδεξαμενών για λόγους οικονομικούς αλλά και διασφάλισης των πασχόντων.

Στην αναφορά ο Βουλευτής Ν. Μαριάς ζητάει απάντηση, ενέργειες και σχετική ενημέρωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου