ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΕΒΡΟΥ ΜΑΡΙΝΟΥ ΟΥΖΟΥΝΙΔΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ


Θέμα: «Ανάγκη για ολοκληρωμένη λύση στην καταπολέμηση
του προβλήματος των κουνουπιών»

Στον νομό μας κάθε χρόνο γίνονται προσπάθειες για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των κουνουπιών αλλά καθώς φαίνεται δεν τα καταφέρνουν και ιδιαίτερα αποτελεσματικά διότι το πρόβλημα μεγαλώνει κάθε χρόνο.

Η μαζική εμφάνιση κουνουπιών, στις ακριτικές περιοχές, κάνουν την ζωή δύσκολη σε χιλιάδες κατοίκους, ενώ στους οικισμούς που το πρόβλημα είναι τεράστιο, ο κόσμος θωρακίζει τα σπίτια του, με σήτες, στα παράθυρα και τις πόρτες.

Μόνο ως αποτυχημένο μπορεί να χαρακτηριστεί το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών για το 2012 καθώς από τύχη δεν υπήρξαν περισσότερα θύματα στην περιοχή από τον ιό του δυτικού Νείλου.

Οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις εντοπίζονται στην χρονοβόρα διαδικασία όπου οι υπηρεσίες της Περιφέρειας έπρεπε να περιμένουν την έγκριση από τα αρμόδια υπουργεία για τους αεροψεκασμούς. Όπως έχει διαπιστωθεί από τα αποτελέσματα η πρακτική του αρμόδιου υπουργείου είναι να επιτρέπει τις ακμαιοκτονίες από αέρος μετά την εμφάνιση του προβλήματος και ιδιαίτερα όταν πλέον η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη. Δυστυχώς σε μια τόσο δύσκολη οικονομική κατάσταση για τη χώρα μας ξοδεύτηκαν χρήματα για την καταπολέμηση των κουνουπιών χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα, αλλά κυρίως δεν κατάφερε το κράτος να προστατεύσει τους κατοίκους των ακριτικών περιοχών.

Για  να πετύχει ένα πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών, θα πρέπει να μπορούν οι Περιφέρειες να υλοποιούν σε συνδυασμό προνυμφοκτονίες από εδάφους και ακμαιοκτονίες από αέρος, ενώ παράλληλα είναι αναγκαίο να εκπονηθεί ένα ενιαίο πρόγραμμα για όλες τις περιφερειακές ενότητες και όχι για κάθε μία ξεχωριστά για τη συνολική και αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Κατόπιν τούτων.

ΕΡΩΤΑΣΤΕ:

-        Με δεδομένα τα αρνητικά αποτελέσματα που έχουν διαπιστωθεί μέχρι σήμερα στο θέμα της καταπολέμησης των κουνουπιών, έχει υπάρξει η απαιτούμενη προεργασία ώστε εκπονηθεί από τα αρμόδια Υπουργεία ολοκληρωμένο σχέδιο για την συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος και να γίνει η προετοιμασία εγκαίρως, προκειμένου να μην ξεκινήσουν πάλι οι ψεκασμοί τον Μάιο αλλά να υπάρξει ετοιμότητα από τα τέλη Φεβρουαρίου;

Αθήνα 19 Νοεμβρίου 2012

Ο ερωτών βουλευτής

Μαρίνος Ουζουνίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου