ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ ΧΡΥΣΟΒΕΛΩΝΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ κ. Κ. ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ


«Να γίνουν άμεσα τρία πράγματα για το λιμάνι του Βόλου»

Η Βουλευτής Μαγνησίας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Μαρίνα Χρυσοβελώνη απέστειλε επιστολή στον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μουσουρούλη ζητώντας του να προχωρήσει στην άμεση υλοποίηση τριών αναπτυξιακών μέτρων για το λιμάνι και την πόλη του Βόλου. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:

Κύριε Υπουργέ,

Στις 15-11-2012 ανακοινώσατε το «Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης Λιμένων» της χώρας. Πρόκειται για ένα κείμενο το οποίο πέραν μερικών γενικόλογων αναφορών δεν δίνει κάποια αναπτυξιακή κατεύθυνση, τουλάχιστον για τα 12 μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας μας, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και ο Βόλος.

Το παραπάνω γεγονός δεν αποτελεί έκπληξη. Σας είχα επισημάνει εδώ και πάνω από ένα μήνα με ερώτησή μου στη Βουλή, η οποία δυστυχώς παραμένει αναπάντητη, ότι η ομάδα εργασίας που συγκροτήσατε δεν διέθετε τις απαραίτητες γνώσεις ή την σχετική εμπειρία για να σχεδιάσει μια ουσιαστική στρατηγική για τα λιμάνια μας.

Δυστυχώς όμως το ηθελημένα γεμάτο από αοριστίες «στρατηγικό σχέδιο» σας στηρίζεται σε δυο πολύ συγκεκριμένους πυλώνες. Πρώτον, στην απόφαση την οποία λάβατε στις 5-11-2012 για την μεταβίβαση στο «Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε.» (ΤΑΙΠΕΔ) κατά πλήρη κυριότητα των μετοχών που αντιστοιχούν σε ποσοστό 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Α.Ε «Οργανισμός Λιμένα Βόλου» (ΟΛΒ). Και δεύτερον, στην διοικητική υπαγωγή του ΟΛΒ σε μια νέα «Αρχή Λιμένων Β. Ελλάδας» με έδρα την Θεσσαλονίκη, η οποία θα καταρτίσει τα αναπτυξιακά σχέδια 4 λιμανιών, μεταξύ αυτών και του Βόλου.

Πρόκειται δηλαδή για την απόλυτη διάλυση του ΟΛΒ, όπως τον γνωρίζουμε σήμερα, με το μοίρασμα των «ιματίων» του λιμανιού σε κάποιον ιδιώτη που θα αναλάβει την λειτουργία του και σε κάποιου είδους δημόσια αρχή που εξ αποστάσεως θα προσδιορίσει την αναπτυξιακή κατεύθυνση του Βόλου για τις επόμενες δεκαετίες.

Πάγια θέση των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ είναι ότι όλες οι ιδιωτικοποιήσεις που τυχόν απαιτηθεί να γίνουν θα πρέπει, χωρίς εξαιρέσεις, να εξυπηρετούν το γενικό – δημόσιο συμφέρον αλλά και να έχουν τύχει της έγκρισης όλων των κοινωνικών φορέων που εκφράζουν τα συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας.

Ειδικότερα για την περίπτωση της σχεδιαζόμενης ιδιωτικοποίησης του ΟΛΒ, ο Δήμος Βόλου έχει εκφραστεί αρνητικά με αφορμή διάφορες δηλώσεις σας.

Πρόσφατο παράδειγμα ξεκάθαρης τοποθέτησης είναι η από 16-11-12 επιστολή του Δημάρχου Βόλου με την οποία σας θέτει ως προαπαιτούμενο, πριν από οποιαδήποτε συζήτηση, την οριστική έγκριση του master plan της χερσαίας ζώνης του λιμανιού.

Θυμίζω πως στις 7 Σεπτεμβρίου σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΟΛΒ ο Γ.Γ Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής του Υπουργείου σας κ. Κ. Μουτζούρης διαβεβαίωνε τις τοπικές αρχές πως «δίνεται λύση στο master plan του λιμανιού του Βόλου». Παράλληλα προανήγγειλε σύσκεψη που θα γινόταν μέσα στο φθινόπωρο, παρουσία όλων των ενδιαφερομένων, όπου «θα σχεδιαστεί ο οδικός χάρτης» ανάπτυξης των υποδομών του λιμανιού, καθώς και «νομοθετική ρύθμιση για την παραχώρηση στο δήμο συγκεκριμένων εκτάσεων του λιμανιού».

Προφανώς τίποτα απ’ όλα αυτά δεν συνέβη. Αντιθέτως, αμέσως μετά κινηθήκατε σε αποκλίνουσα κατεύθυνση με την περίφημη τροπολογία των 500 σελίδων για τα master plan των λιμανιών που ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών εντός και εκτός Βουλής. Έκτοτε η μόνη σας πρωτοβουλία ήταν το «Στρατηγικό Σχέδιο» με το οποίο απομακρύνετε ακόμη περισσότερο το κέντρο λήψης αποφάσεων για το μέλλον του λιμανιού -και της ίδιας της πόλης μας- από τον Βόλο.

Δεδομένου ότι τέτοιες κρίσιμες αποφάσεις δεν μπορεί να λαμβάνονται ερήμην των εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας και των ίδιων των πολιτών, σας καλώ να προχωρήσετε στην άμεση υλοποίηση των τριών εξαγγελιών του Γ.Γ σας κ. Μουτζούρη για την:

1.    οριστική έγκριση του master plan του λιμανιού του Βόλου
2.    δημόσια παρουσίαση και συζήτηση των προτάσεών σας για τον οδικό χάρτη ανάπτυξης των υποδομών του λιμανιού
3.    παραχώρηση, με νομοθετική ρύθμιση, στο Δήμο Βόλου συγκεκριμένων περιοχών του λιμανιού που αποτελούν οργανικά και αναπόσπαστα μέρη της πόλης μας.

Βόλος, 19-11-2012

Μαρίνα Χρυσοβελώνη, Βουλευτής Μαγνησίας

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου