ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ Β΄ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΣ ΞΟΥΛΙΔΟΥ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΥΠΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 99 ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΓΝΟ


«Δυστυχώς για άλλη μία φορά αντιλαμβανόμαστε πλήρως την δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας μας καθώς κανείς δεν είναι αμέτοχος ή ανέγγιχτος της οικονομικής κρίσης που βιώνει ο Ελληνικός λαός.

 Καταγγέλλουμε την άδικη απόφαση της Διοίκησης της γαλακτοβιομηχανίας  Θεσσαλονίκης ΑΓΝΟ με αφορμή την αίτηση της για υπαγωγή στο άρθρο 99 του Ν.3588/2007 και την αίτηση προσωρινών μέτρων προστασίας από τους πιστωτές της που κατατέθηκε στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης στις 31-12-2012, παραμονή Πρωτοχρονιάς. Δηλώνουμε την αντίθεσή μας με τέτοιες ανάλγητες πρακτικές και συμπαραστεκόμαστε στους εργαζόμενους και στα δίκαια αιτήματά τους.

Η ΑΓΝΟ Βιομηχανία Γάλακτος ΑΕ, η οποία ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1950, ήταν η πρώτη βιομηχανία παστερίωσης και εμφιάλωσης γάλακτος στη Βόρεια Ελλάδα και αποτελεί τη ψυχή των εναπομεινάντων εργαζομένων στην ευρύτερη περιοχή του Λαγκαδά.

Η συνεταιριστική βιομηχανία της Θεσσαλονίκης ΑΓΝΟ, που βρίσκεται από το 2003 στην ιδιοκτησία του ομίλου τυροκομικών προϊόντων ΚΟΛΙΟΣ, ο οποίος την εξαγόρασε από την ΑΤΕ, φέρεται να αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας. Παράδοξο βέβαια γιατί η εταιρεία λειτουργεί 7 ημέρες την εβδομάδα ανελλιπώς, με τρεις συνεχόμενες βάρδιες, πραγματοποιώντας 170 δρομολόγια διανομής γάλακτος καθημερινά με 200 ιδιόκτητα αυτοκίνητα και οι εργαζόμενοι απαριθμούν τα 380 άτομα σε όλη την Ελλάδα. Όπως αναφέρεται το 2011, το μερίδιο της ΑΓΝΟ στα γαλακτοκομικά, με βάση τον όγκο των πωλήσεων πανελλαδικά ήταν 1,7%. Ποσοστό που αποτελούσε σημαντικό μερίδιο στην αγορά, και γενικότερα στη Βόρεια Ελλάδα.

Μέχρι σήμερα παραμένει 100% Ελληνική δίνοντας διέξοδο σε δεκάδες παραγωγούς της Βόρειας Ελλάδας.

Καταγγέλλουμε την αντιδεοντολογική κίνηση για την υπαγωγή της Βιομηχανίας Γάλακτος ΑΓΝΟ, στο  άρθρο 99, διότι μια τέτοια κίνηση διαλύει στην κυριολεξία την τοπική κοινωνία, τους  εργαζόμενους της εταιρείας και τις οικογένειές τους, αφού αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες επιχειρηματικές δυνάμεις της Βόρειας Ελλάδας σε συνεργασία με εκατοντάδες κτηνοτρόφους της ευρύτερης περιοχής.

Δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να εκμεταλλευτεί τον μόχθο των εργαζομένων και πρέπει να γίνει η διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των δεδουλευμένων τους. Συμπαραστεκόμαστε στους εργαζομένους της εταιρείας που απαριθμούν τους 380 και των οικογενειών τους για τον εμπαιγμό και την κοροϊδία της διοίκησης της γαλακτοβιομηχανίας. Οι καθυστερήσεις που σημειώνονται στην καταβολή των μισθών προς τους εργαζομένους της, οι οποίοι είναι όπως  και αναφέρουν, τέσσερις μήνες απλήρωτοι. Είναι αναγκαία η άμεση πληρωμή όλων των δεδουλευμένων και η διασφάλιση των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους όποιες και αν είναι οι εξελίξεις στην επιχείρηση.

Αποτελεί ύψιστης σημασίας η αναζήτηση  μιας ουσιαστικής λύσης για την γαλακτοβιομηχανία της Θεσσαλονίκης ΑΓΝΟ, λαμβάνοντας υπόψη την ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας, μη στερώντας τους εργαζόμενους απ’ ό,τι τους έχει απομείνει, η αξιοπρέπεια και η εργασία.
Προκειμένου να τονωθούν τα ταμεία με κεφάλαια κίνησης παρακαλούμε να γίνει μια ύστατη προσπάθεια διαπραγμάτευσης από τους πιστωτές και από τα πιστωτικά ιδρύματα για την αναχρηματοδότηση του δανεισμού της από βραχυπρόθεσμο σε μακροπρόθεσμο, λόγω της δυσμενούς οικονομικής κατάστασης, που πλήττεται η χώρα.

Κάνουμε έκκληση να εξασφαλιστεί όσον το δυνατόν συντομότερα η καλύτερη δυνατή λειτουργία της επιχείρησης, στο πλαίσιο της ανάπτυξης της περιοχής και της διάρκειας θέσεων εργασιών στον τόπο μας.

Να υπάρξει μέριμνα για τους εργαζόμενους που μένουν κυριολεκτικά απροστάτευτοι από την υπαγωγή στο άρθρο, δίνοντας έμφαση στον ανθρώπινο παράγοντα και  την κατοχύρωση από νέα νομική ρύθμιση της εργασίας, των απαιτήσεων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ εκτιμούμε πως η Διοίκηση της ΑΓΝΟ θα ανταποκριθεί στην έκκληση τόσο των εργαζομένων της όσο και όλης της τοπικής κοινωνίας που δίνουν τον καθημερινό τους βιοποριστικό αγώνα επιβίωσης.» 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου