ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ Β’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΣ ΞΟΥΛΙΔΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΧΡΟΝΙΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ «Ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑΣ»


«Φως στο σκοτάδι που πλημμύριζε για χρόνια τους κοιτώνες των τροφίμων του, όπου παρέμεναν δεμένοι, αδρανείς και παραγκωνισμένοι από τον έξω κόσμο, επιχειρεί να ρίξει τα τελευταία δύο χρόνια το Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων «Ο Άγιος Παντελεήμονας» στη Θεσσαλονίκη.

 Οι θάλαμοι κατάκοιτων δεν μυρίζουν πλέον θάνατο και τα παιδιά με νοητική υστέρηση άρχισαν να ανακαλύπτουν πόσο πολύτιμα πράγματα είναι η βόλτα, τα παιχνίδια, οι εικόνες της πόλης που αλλάζει, η επικοινωνία, η αγκαλιά με τη νοσηλεύτρια που τους φροντίζει. Η  διοίκηση του ιδρύματος τόλμησε να άρει την απομόνωση των νοσηλευόμενων, ανθρώπων κατάκοιτων, παραπληγικών και ατόμων με βαριά νοητική υστέρηση. Αντίθετα ήταν μία γενναία απόφαση, δεδομένων των δύσκολων και βαριών περιστατικών, η οποία πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα και για άλλα ιδρύματα.

Όπως εξηγεί η διοικητής του ιδρύματος «Άγιος Παντελεήμονας» κ. Συλβάνα Καρασαβίδου, οι πρακτικές αυτές, οι οποίες δεν κοστίζουν απολύτως τίποτα στο κράτος, που επιχορηγεί το θεραπευτήριο, αφορούν την ελευθερία κινήσεων των τροφίμων, την απαλλαγή από το απεχθές -πολλές φορές όμως αναγκαστικό- δέσιμο, την επικοινωνία και την ενασχόληση με διάφορα πράγματα στα οποία μπορούν να ανταποκριθούν.  «Οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να νιώθουν ζωντανοί και όχι μελλοθάνατοι. Μόλις σηκώθηκαν από το κρεβάτι τους, σταμάτησαν να νιώθουν παθητικοί και αδρανείς.

Η αγάπη και η στοργή που έλειπε σ΄ αυτό το Ίδρυμα γέμισε με την φροντίδα των εργαζομένων και του διοικητικού προσωπικού. Η συμπαράσταση μας στο δύσκολο έργο τους θα είναι αμέριστη.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου