ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΝΟΤΗ ΜΑΡΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ


«Συζητούμε σήμερα το σχέδιο νόμου για τις ρυθμίσεις φορολογίας εισοδήματος σε μια εποχή που ο λαός μας υποφέρει. Και υποφέρει, γιατί συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές γύρω από το θέμα του μνημονίου έχουν διαμορφώσει μια τραγική οικονομική και κοινωνική κατάσταση στη χώρα, ένα πραγματικό κοινωνικό νεκροταφείο, μια χώρα στην οποία έχουμε 1.500.000 ανέργους, έχουμε πάνω από 3.000 αυτοκτονίες,
έχουμε χιλιάδες μαγαζιά τα οποία έχουν κλείσει, έχουμε ανθρώπους οι οποίοι υποφέρουν, έχουμε χιλιάδες συμπολίτες μας οι οποίοι τρέχουν στα συσσίτια, ενώ ταυτόχρονα η χώρα έχει καταδικαστεί στη φτώχια, στο σκοτάδι και στο κρύο.

Αυτή είναι η πραγματικότητα. Αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα ζούμε, που συνδυάζεται ταυτόχρονα με τη διαμοίραση των ιματίων της χώρας στους δανειστές. Αλλά δυστυχώς στην Αίθουσα αυτή μερικοί αγωνιούν για το πώς θα διαμοιραστούν τα ιμάτια του ΠΑΣΟΚ το οποίο έχει τεράστια πολιτική ευθύνη για τη σημερινή εξαθλίωση των ελλήνων πολιτών.

Ο Εισηγητής της Πλειοψηφίας αναφέρθηκε και δέχτηκε ότι υπάρχει το σκοτάδι, αλλά περιμένει την αυγή, περιμένει το φως. Αυτήν τη στιγμή η χώρα έχει καταδικαστεί στο σκοτάδι με τις αυξήσεις τις οποίες επιβάλλετε στη ΔΕΗ αφού χιλιάδες νοικοκυριά δεν θα έχουν ρεύμα.

Κύριε Υπουργέ, έχουμε καταθέσει εμπρόθεσμα μια τροπολογία για το πετρέλαιο θέρμανσης και σας προειδοποιήσαμε έγκαιρα ότι με την πολιτική την οποία κάνετε, η χώρα θα παγώσει και θα κινδυνεύσουν ζωές. Θέλουμε να μην παγώσει η χώρα και να μην κινδυνεύσουν οι ζωές των συνανθρώπων μας. Και αυτό μπορείτε να το κάνετε αποδεχόμενοι την τροπολογία την οποία έχουμε εμπρόθεσμα καταθέσει, μια τροπολογία που στηρίζεται σε μελέτη του ΙΟΒΕ, τον Μάρτιο του 2012, όταν Διευθυντής ήταν εκεί ο κ. Στουρνάρας.

Λέμε, λοιπόν, να κάνετε αποδεκτή αυτήν την τροπολογία. Η πρόταση είναι συγκεκριμένη και θα πρέπει να την αποδεχτείτε για να μην παγώσει η χώρα.

« Σας λέμε, λοιπόν, ότι αυτό είναι ένα μέγα φορομπηχτικό νομοσχέδιο! Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και συνεχίζετε την επιθετική πολιτική απέναντι στον ελληνικό λαό και τη συνεχίζετε εν γνώσει σας.

Φυσικά, αν θέλετε να συλλάβετε τη φοροδιαφυγή, θα πρέπει να προχωρήσετε ή να είχατε προχωρήσει στο να ελεγχθούν φορολογικά όσοι περιλαμβάνονται στις διάφορες λίστες, λίστα Λαγκάρντ, λίστα Λιχτενστάιν κ.λπ. Δεν έχετε κάνει τίποτα επί του πρακτέου και θέλουμε από τον κύριο Υπουργό να μας πει πόσα χρήματα  έχει εισπράξει μέχρι στιγμής το Υπουργείο Οικονομικών από τις διάφορες λίστες. Από αυτήν την περίφημη λίστα Λαγκάρντ των δύο χιλιάδων και πλέον ονομάτων πόσα έχετε εισπράξει μέχρι στιγμής; Πώς την αξιοποιήσατε, αφού την είχατε στη διάθεσή σας από την εποχή του κ. Παπακωνσταντίνου, εν συνεχεία του κ. Βενιζέλου, μέχρι σήμερα;»

«Στην απαίτηση μας να επιστραφούν τα 4,1 δις ευρώ από τη μείωση των τόκων του έτους 2013 ως κοινωνικό μέρισμα στον χειμαζόμενο ελληνικό λαό η κυβέρνηση εμμένει στο φορομπηχτικό Ηρώδειο νομοσχέδιο της.

Εμείς προτείνουμε: Δώστε τα 4,1 δις ευρώ ως κοινωνικό μέρισμα σε μισθωτούς και συνταξιούχους ,στηρίξτε τους ανέργους πολύ πρακτικά, μειώστε τη φορομπηχτική πολιτική, δώστε ένα στήριγμα στην πολύτεκνη οικογένεια και ρυθμίστε τα θέματα της μείωσης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης. Γιατί δεν το κάνετε;

Ξέρετε γιατί δεν το κάνετε; Διότι λέει ο κ. Στουρνάρας ότι η μείωση των τόκων δεν έχει σχέση με το πρωτογενές πλεόνασμα –και πράγματι δεν έχει. Και η υποχρέωσή σας απέναντι στους δανειστές είναι να πετύχετε πρωτογενές πλεόνασμα, δηλαδή να συμπιέσετε τις δαπάνες κι αφού δεν μπορείτε να αυξήσετε τα φορολογικά έσοδα, να ξεζουμίσετε τον ελληνικό λαό για να έχετε το πρωτογενές πλεόνασμα σε πρώτη φάση 1,5% του ΑΕΠ και μετά 4,5% του ΑΕΠ κι όλο αυτό με τη συμφωνία του Eurogroup να το δίνετε στους δανειστές. Αυτό κάνετε. Κι αν πετύχετε και καλύτερα αποτελέσματα, πάνω από 4,5% πλεόνασμα, τότε και το 30% του πλεονάσματος αυτού θα το ξαναδίνετε στους δανειστές. Αυτό κάνετε κι αυτό πρέπει να το καταλάβει και ο ελληνικός λαός. Αντίθετα αν χορηγούσατε το παραπάνω ποσό σαν κοινωνικό μέρισμα, τότε λογιστικά θα αυξάνατε τις δαπάνες και δεν θα υπήρχε πρωτογενές πλεόνασμα προκειμένου να το εισπράξουν οι δανειστές.

Έτσι , συνεχίζετε αυτήν την πολιτική, συνεχίζετε να διατηρείτε την άδικη πολιτική σε σχέση με τους άμεσους και εμμέσους φόρους –περισσότεροι έμμεσοι φόροι- συνεχίζετε πλέον όλη αυτή τη στρατηγική. Και με βάση αυτή πλέον τη λογική σας, τις μνημονιακές δεσμεύσεις, την ανάλγητη πολιτική σας, επειδή δεν δίνετε πίσω ως κοινωνικό μέρισμα αυτά τα 4,1 δισεκατομμύρια ευρώ για το 2013, έρχεστε και καταθέτετε ένα φορολογικό νομοσχέδιο για να εισπράξετε 2,5 δις ευρώ το οποίο έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

Πρώτον, ενώ σε όλα τα νομοσχέδια όλα αυτά τα χρόνια υπήρχαν πάντοτε τουλάχιστον οκτώ φορολογικές κλίμακες, εσείς τις μειώνετε σε τρεις. Στη συζήτηση που κάναμε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων σας θέσαμε το ζήτημα αυτό. Απήντησε ο κύριος Υπουργός ότι οι τρεις κλίμακες είναι πιο κοινωνικά δίκαιο σύστημα. Ήρθαν ειδικοί, ήρθαν οικονομολόγοι και σας απέδειξαν το αντίθετο.

Δεύτερον, κάνετε διαφορετική φορολόγηση του ποσού αναλόγως με την πηγή. Αν έχεις εισοδήματα από α' ή β’ ή γ’ πηγή, το ίδιο εισόδημα το φορολογείτε με διαφορετικό τρόπο. Αυτό είναι  και άδικο και ανάγεται σε αντιλήψεις της φεουδαρχικής εποχής, όπου ανάλογα με την τάξη και τη θέση υπήρχε διαφορετική φορολογία.

Τρίτο θέμα, τις εκπτώσεις φόρων και τα αφορολόγητα τα έχετε εξαφανίσει σχεδόν όλα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ακόμη μεγαλύτερη κοινωνική αδικία. Και πετυχαίνετε το απίθανο: Όσο μεγαλύτερα ποσά ή όσο περισσότερα ενοίκια έχεις, τόσο λιγότερο φόρο να πληρώνεις, την ώρα που όσο περισσότερα παιδιά έχεις, τόσο μεγαλύτερο φόρο πληρώνεις. Απίθανες ρυθμίσεις τις οποίες έχει το νομοσχέδιο που φέρνετε και που θα τις αναλύσουμε αύριο κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί των άρθρων.

Η αυξημένη παρακράτηση φόρου που επιβάλλετε την εφαρμόζετε ήδη αναδρομικά, έχει καθηλώσει τους πάντες και καταλαβαίνει ο καθένας τι θα εισπράξει το κράτος. Ποιοι, λοιπόν, στοχοποιούνται; Στοχοποιούνται οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι. Επιτίθεστε τώρα και στους ελεύθερους επαγγελματίες. Τι να πάρετε από αυτούς, αφού όλοι δεν μπορούν πλέον να πληρώσουν ούτε τις ασφαλιστικές εισφορές; Προχθές στο Ηράκλειο οι έμποροι έκαναν διαμαρτυρία, διότι δεν έχουν βιβλιάρια υγείας σφραγισμένα. Εκεί φτάσατε τη χώρα, σε αυτούς επιτίθεστε και νομίζετε ότι θα εισπράξετε φόρους.

Έχουμε συγκεκριμένη πολιτική πρόταση για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών με εξήντα τουλάχιστον δόσεις χωρίς καμία προσαύξηση. Επίσης, πρέπει να σταματήσουν και όλες αυτές οι πολιτικές που κάνετε με τις προσαυξήσεις »

«Ποιοι ευνοούνται με την οικονομική πολιτική σας; Ευνοούνται οι τράπεζες. Κάνετε εξειδικευμένες ρυθμίσεις μέσα στο νομοσχέδιο για το πώς θα φορολογηθούν στο μέλλον. Αφήσατε τις ενδοομιλικές συναλλαγές να φτάσουν σε τέτοια επίπεδα, ούτως ώστε να συμφέρει ακόμα και σε μια ελληνική πολυεθνική ή μεγάλη εταιρεία να φύγει από τη χώρα, να πάει στη Βουλγαρία και να φορολογούνται τα μερίσματα εκεί. Επομένως σε σχέση με τη μεγάλη σας αγωνία και την αγωνία όλων να μείνει η χώρα μας στην Ευρώπη, πράγματι η πατρίδα μας έμεινε τελικά στην Ευρώπη, αλλά οι Έλληνες πολίτες κινεζοποιήθηκαν. Αυτή είναι η πραγματικότητα». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου