ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΣΑΜΠΟΥ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ ΑΠΟ ΙΔΙΩΤΗ


Την καταγγελία για ένα μείζον περιβαλλοντικό έγκλημα, αυτό της καταπάτησης δασικής ζώνης και αιγιαλού, στην περιοχή Τσάμπου της Σάμου με την ανοχή των αρμόδιων φορέων, αναδεικνύει με Ερώτησή του προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιο Τσαυτάρη, Περιβάλλοντος Ευάγγελο Λιβιεράτο και Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ υπό τη βουλευτική εποπτεία του οποίου βρίσκονται όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τη καταγγελία, τμήματα της δασικής ζώνης βαθμιαία και συστηματικά εξαφανίζονται από ιδιώτη, που προσπαθώντας να αλλάξει το χαρακτήρα της και να μετατρέψει ολόκληρη την έκταση από δημόσια σε ιδιωτική, φυτεύει ελιές και άλλα δένδρα στο σύνολο της προαναφερομένης περιοχής.

Όπως επισημαίνει και ο Πολιτευτής Σάμου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ δημοσιογράφος Γιώργος Γαρυφάλλου, «δυστυχώς, αν και οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν ασχοληθεί πολλάκις με τα συμβαίνοντα στην περιοχή, οι παρεμβάσεις συνεχίζονται, με κίνδυνο την πλήρη εξαφάνιση της δασικής έκτασης που γειτνιάζει στην ιδιωτική».

Υπενθυμίζεται ότι η περιοχή διασχίζεται από δημόσιο δασικό δρόμο που έχει ασφαλτοστρωθεί και ηλεκτροφωτιστεί από το δήμο Σάμου και καταλήγει αποκλειστικά και μόνο σε ιδιωτική έκταση η οποία φέρει μπάρα, απαγορεύοντας τη διέλευση των οχημάτων προς τη θάλασσα, χωρίς την καταβολή χρηματικού ποσού!!

«Ποια μέτρα σκοπεύετε να λάβετε προκειμένου οι εποικιστικές εκτάσεις να επανέλθουν στην κυριότητα του ελληνικού Δημοσίου, αφού έχουν καταπατηθεί και ο καταπατητής αρνείται να αποχωρήσει από την έκταση που δεν του ανήκει;» ερωτά με βάση τις καταγγελίες τον Υπουργό Ανάπτυξης και Τροφίμων ο Τέρενς Κουίκ και ζητά ενημέρωση από τον Υπουργό Δικαιοσύνης για το αν έχει υπάρξει εισαγγελική παρέμβαση προκειμένου να διασφαλιστεί ο δασικός χαρακτήρας των εκτάσεων που έχουν ήδη υποστεί μεταβολή του χαρακτήρα τους.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:

ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΤΣΑΥΤΑΡΗ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΛΙΒΙΕΡΑΤΟ

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΑΝΤΩΝΙΟ ΡΟΥΠΑΚΙΩΤΗ

ΘΕΜΑ: «ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΣΑΜΠΟΥ ΠΟΥ ΕΥΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ ΑΠΟ ΙΔΙΩΤΗ»

κ.κ. Υπουργοί,

Η περιοχή Τσάμπου ευρίσκεται στο Βόρειο τμήμα της Σάμου, σε μία από τις πλέον τουριστικές περιοχές του νησιού, έκτασης περίπου 50 στρεμμάτων και με παραλία μήκους 250 μέτρων. Η περιοχή περιλαμβάνει δασική έκταση, παραλιακή ζώνη, δημόσιες και ιδιωτικές εκτάσεις.

Τα τελευταία χρόνια, τμήματα της δασικής ζώνης βαθμιαία και συστηματικά εξαφανίζονται από ιδιώτη, που προσπαθώντας να αλλάξει το χαρακτήρα της και να μετατρέψει ολόκληρη την έκταση από δημόσια σε ιδιωτική, φυτεύει ελιές και άλλα δένδρα στο σύνολο της προαναφερομένης περιοχής.

Και επειδή η ανοχή του Κράτους στην ανομία σε αυτή τη χώρα περισσεύει, ο περί ου ο λόγος ιδιώτης, καταπατά χωρίς καμία όχληση, δημόσια έκταση κυριότητος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Όπως επισημαίνει ο Πολιτευτής Σάμου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ δημοσιογράφος Γιώργος Γαρυφάλλου, «δυστυχώς, αν και οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν ασχοληθεί πολλάκις με τα συμβαίνοντα στην περιοχή, οι παρεμβάσεις συνεχίζονται, με κίνδυνο την πλήρη εξαφάνιση της δασικής έκτασης που γειτνιάζει στην ιδιωτική».

Υπενθυμίζεται ότι η περιοχή διασχίζεται από δημόσιο δασικό δρόμο που έχει ασφαλτοστρωθεί και ηλεκτροφωτιστεί από το δήμο Σάμου και καταλήγει αποκλειστικά και μόνο σε ιδιωτική έκταση η οποία φέρει μπάρα, απαγορεύοντας τη διέλευση των οχημάτων προς τη θάλασσα, χωρίς την καταβολή χρηματικού ποσού!!

Και ενώ το καλοκαίρι οι πολίτες υποχρεούνται άνευ λόγου και αιτίας να καταβάλλουν «διόδια» στον προαναφερόμενο ιδιώτη, τους χειμερινούς μήνες είχε τοποθετηθεί αλυσίδα και στην αρχή του δημόσιου δασικού δρόμου, απαγορεύοντας τη διέλευση και καθιστώντας το δημόσιο χώρο, ιδιωτικό.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο Υπουργός Ανάπτυξης και Τροφίμων:

1.    Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για τη διασφάλιση του δασικού χαρακτήρα των εκτάσεων που έχουν ήδη υποστεί μεταβολή του χαρακτήρα τους με ταυτόχρονη καταπάτησή τους από ιδιώτη;
2.    Ποια μέτρα σκοπεύει να λάβει προκειμένου δημόσιες εποικιστικές εκτάσεις να επανέλθουν στην κυριότητα του ελληνικού Δημοσίου, αφού έχουν καταπατηθεί και ο καταπατητής αρνείται να αποχωρήσει από την έκταση που δεν του ανήκει;

Ερωτάται ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής:

1.    Ποια η νομιμότητα των επεμβάσεων και των κατασκευών που έχουν γίνει από τον ιδιώτη, και αλλοιώνουν την φυσιογνωμία της περιοχής;

Ερωτάται ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων:

1.    Έχει υπάρξει επέμβαση της Δικαιοσύνης για τα όσα προδήλως παράνομα συμβαίνουν στην περιοχή;


Ο Ερωτών Βουλευτής

Τέρενς-Νικόλαος Κουίκ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου