ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΜΕΑΡΧΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΝΟΤΗ ΜΑΡΙΑ


ΘΕΜΑ: «Στη Βουλή η λειτουργία Ειδικοτήτων και Τομέα στα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑ.Λ) και την Επαγγελματική Σχολή (ΕΠΑ.Σ) του Ηρακλείου Κρήτης»

Ο Βουλευτής Ηρακλείου Νότης Μαριάς κατέθεσε αναφορά εισήγηση του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου σύμφωνα με την οποία ζητείται να λειτουργήσουν στα ΕΠΑ.Λ. και ΕΠΑ.Σ. του Ηρακλείου, για την επόμενη σχολική χρονιά, οι παρακάτω ειδικότητες και τομείς:

  1. Στο 3ο ΕΠΑ.Λ. Ηρακλείου να προστεθεί ο Τομέας «Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος με την ειδικότητα «Σύγχρονης Επιχειρηματικής Γεωργίας».
  2. Στο 2ο ΕΠΑ.Λ. Ηρακλείου και στον Τομέα Μηχανολογίας να προστεθεί η ειδικότητα «Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων και Κατασκευών».
  3. Στην ΕΠΑΣ Ηρακλείου να προστεθούν οι ειδικότητες:
·         «Επιχειρήσεων Αγροτουρισμού και Αγροβιοτεχνίας» και
·         «Βοηθών Φαρμακείων».
  1. Στο 1ο ΕΠΑ.Λ Μοιρών και στον Τομέα «Υγείας – Πρόνοιας» να προστεθεί η ειδικότητα «Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων».

Σύμφωνα δε με σχετική πρόσφατη Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου «..για τις προσθήκες αυτές υπάρχει το απαραίτητο μόνιμο διδακτικό προσωπικό για να υποστηρίξει τη λειτουργία των νέων ειδικοτήτων, καθώς και η απαραίτητη υποδομή και εξοπλισμός για να καλύψει τις εργαστηριακές ανάγκες των νέων αυτών ειδικοτήτων, και συνεπώς δεν θα υπάρξουν πρόσθετα λειτουργικά κόστη».

Η ΕΛΤΕΕ Ηρακλείου υποστηρίζει θερμά τα ανωτέρω αιτήματα επισημαίνοντας ότι στο Δήμο Ηρακλείου γεωπονικός τομέας λειτουργεί μόνο σε ένα ΕΠΑ.Λ (το 5ο ΕΠΑ.Λ) το οποίο λόγω απόστασης και κτηριακής υποδομής, δεν μπορεί να εξυπηρετήσει το σύνολο των μαθητών που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να φοιτήσουν στο συγκεκριμένο τομέα. Αναφορικά με τις υπόλοιπες ειδικότητες έχει εκδηλωθεί αυξημένο ενδιαφέρον, ειδικότερα για το Τμήμα «Βοηθών Φαρμακείου» το οποίο έχει μάλιστα ζητηθεί επανειλημμένως από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο και δεν υπάρχει στους όμορους νομούς της Κρήτης.

Επιπλέον, σύμφωνα με την ΕΛΤΕΕ, οι ανωτέρω ειδικότητες και τομέας είχαν ζητηθεί και πέρυσι με αντίστοιχες εισηγήσεις προς το ΥΠΑΙΘΠΑ αλλά δεν εγκρίθηκε η λειτουργία τους λόγω της μη ψήφισης του νομοσχεδίου για το νέο σχολείο της ΤΕΕ.

Μετά τα παραπάνω και ενόψει του προγραμματισμού για το επόμενο σχολικό έτος, ο Βουλευτής Νότης Μαριάς ζητάει ενημέρωση για το αν και κατά πόσο το Υπουργείο σκοπεύει να προχωρήσει στην λειτουργία των ανωτέρω ειδικοτήτων και τομέα καθώς επίσης και σε τι ενέργειες θα προβεί για την αντιμετώπιση των εν λόγω οξυμένων προβλημάτων των ΕΠΑ.Λ. και της ΕΠΑ.Σ. Ηρακλείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου