ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ


Ο ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΝΕΟΥΝ ΤΑ ΛΟΙΣΘΙΑ

Την κραυγή απόγνωσης του Προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Καρπενησίου αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στον εμπορικό κόσμο ενός βαριά χειμαζόμενου πληθυσμού, σε έναν νομό που πραγματικά πνέει τα λοίσθια, την Ευρυτανία, μεταφέρει με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστή Χατζηδάκη ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ υπό τη βουλευτική εποπτεία του οποίου βρίσκεται και αυτή η Εκλογική Περιφέρεια.

Η ανεργία σε δυσθεώρητα ύψη, η ύφεση, κατατρώγει κάθε πηγή εισοδήματος των Ευρυτάνων πολιτών, καταστήματα βάζουν λουκέτο και οι τοπικές επιχειρήσεις, πληρώνουν το μάρμαρο των εγκληματικών επιλογών της μνημονιακής τρικομματικής συγκυβέρνησης των Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη.

Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος του Εμπορικού συλλόγου Παναγιώτης Καραγιάννης, 25 επιχειρήσεις στο Καρπενήσι έχουν ήδη αναστείλει τη λειτουργία τους, ενώ όσες εξακολουθούν να παραμένουν ανοικτές, με δυσκολία καλύπτουν τα λειτουργικά τους έξοδα αφού η πτώση του τζίρου τους αγγίζει το 90%!!!

Σύμφωνα μάλιστα με ενημέρωση που παρείχαν στον Πολιτευτή Ευρυτανίας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Κωνσταντίνο Μπακόλα, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ευρυτανίας, το 95% των καταστημάτων του νομού, αποτελείται από επιχειρήσεις, που προκειμένου να καλύψουν τα χρέη τους στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τα ασφαλιστικά ταμεία, υποθηκεύουν την ατομική περιουσία των μελών τους τα οποία κινδυνεύουν πλέον να χάσουν και τις οικίες στις οποίες διαμένουν!

Αξίζει να σημειωθεί πώς οι δυσκολίες του εμπορικού κόσμου είναι τόσο μεγάλες, που πολλοί ιδιοκτήτες καταστημάτων, αδυνατούν να καταβάλλουν τη συνδρομή προς το οικείο Επιμελητήριο, όχι από άρνηση πληρωμής αλλά από αδυναμία εξυπηρέτησης των οφειλών τους.

«Ποια μέτρα προτίθεστε να λάβετε ώστε να διασφαλιστεί η ατομική περιουσία των εμπόρων του νομού που κινδυνεύει να χαθεί εν’ όψει πλειστηριασμών εφόσον δεν υφίσταται προστασία της πρώτης κατοικίας για οφειλές στο Δημόσιο;», ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό ο Τέρενς Κουίκ και ζητά να ενημερωθεί για τις πρωτοβουλίες και δράσεις προστασίας των εμπόρων του νομού Ευρυτανίας από μέτρα αναγκαστικής είσπραξης οφειλών τόσο σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όσο και σε δημόσια ταμεία και ασφαλιστικούς φορείς.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ

ΘΕΜΑ: «Ο ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ ΠΝΕΟΥΝ ΤΑ ΛΟΙΣΘΙΑ. ΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ»

Κύριε Υπουργέ,

Σοκ και δέος προκαλεί η επιστολή του Προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Καρπενησίου που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Ευρυτανικός Παλμός» την Τετάρτη 10 Απριλίου 2013, αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στον εμπορικό κόσμο ενός βαριά χειμαζόμενου πληθυσμού, σε ένα νομό που πραγματικά πνέει τα λοίσθια!

Η ανεργία σε δυσθεώρητα ύψη, η ύφεση, κατατρώγει κάθε πηγή εισοδήματος των Ευρυτάνων πολιτών, καταστήματα βάζουν λουκέτο και οι τοπικές επιχειρήσεις, πληρώνουν το μάρμαρο των εγκληματικών επιλογών της μνημονιακής τρικομματικής συγκυβέρνησης την οποία και εσείς υπηρετείτε.

Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Παναγιώτης Καραγιάννης, 25 επιχειρήσεις στο Καρπενήσι έχουν ήδη αναστείλει τη λειτουργία τους, ενώ όσες εξακολουθούν να παραμένουν ανοικτές, με δυσκολία καλύπτουν τα λειτουργικά τους έξοδα αφού η πτώση του τζίρου τους αγγίζει το 90%!!!

Το ΦΠΑ, που έχει ανέλθει στο 23%, η δραματική αύξηση της εισφοράς των εργοδοτών στον ΟΑΕΕ, οι λογαριασμοί των ΔΕΚΟ, τα επαγγελματικά δάνεια των επιχειρηματιών – καταστηματαρχών του νομού, τα ενοίκια, οι ψαλιδισμένες συντάξεις, επιδόματα και μισθοί όχι μόνο τσακίζουν την τοπική αγορά αλλά οδηγούν και στην οριστική απώλεια της ήδη χαμηλής αγοραστικής δύναμης των πολιτών του νομού.

Σύμφωνα με ενημέρωση που παρείχαν στον Πολιτευτή Ευρυτανίας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Κωνσταντίνο Μπακόλα, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ευρυτανίας, το 95% των καταστημάτων του νομού, αποτελείται από επιχειρήσεις, που προκειμένου να καλύψουν τα χρέη τους στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τα ασφαλιστικά ταμεία, υποθηκεύουν την ατομική περιουσία των μελών τους που κινδυνεύουν πλέον να χάσουν και τις οικίες στις οποίες διαμένουν!

Αξίζει να σημειωθεί πώς οι δυσκολίες του εμπορικού κόσμου είναι τόσο μεγάλες, που πολλοί ιδιοκτήτες καταστημάτων, αδυνατούν να καταβάλλουν τη συνδρομή προς το οικείο Επιμελητήριο, όχι από άρνηση πληρωμής αλλά από αδυναμία εξυπηρέτησης των οφειλών τους.

Επειδή 90% πτώση τζίρου δεν έχει δώσει επίσημα κανένας Εμπορικός Σύλλογος σε όλη την Ελλάδα.

Επειδή ο εμπορικός κόσμος της Ευρυτανίας αφανίζεται, αυξάνοντας πανελλαδικά τους δείκτες ανεργίας.

Επειδή πρέπει άμεσα να αποκατασταθεί το κλίμα ομαλότητας και εύρυθμης λειτουργίας της εμπορικής δραστηριότητας ως μοχλός τόνωσης τόσο του τουριστικού προϊόντος όσο και της τοπικής οικονομίας.

Επειδή οι Ευρυτάνες νοικοκυραίοι έμποροι, μέσα σε τρία μόλις χρόνια έφθασαν στο σημείο να αποκαλούνται νεόπτωχοι.

Επειδή η Ευρυτανία πνέει τα λοίσθια.

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

  1. Τι πρόβλεψη υπάρχει ή πρόκειται να υπάρξει για τις εναπομείνασες επιχειρήσεις στην Ευρυτανία αλλά και για το σύνολο της ορεινής και ξεχασμένης Ελλάδας ώστε να καταφέρουν να επιβιώσουν και να διατηρήσουν μια στοιχειώδη εμπορική δραστηριότητα στο νομό;
  2. Προτίθεστε να στηρίξετε πρωτοβουλίες και δράσεις προστασίας των εμπόρων του νομού Ευρυτανίας από μέτρα αναγκαστικής είσπραξης οφειλών τόσο σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όσο και σε δημόσια ταμεία και ασφαλιστικούς φορείς ειδικά όταν μιλάμε για ένα νομό που παρουσιάζει 90% πτώση στο τζίρο;
  3. Ποια μέτρα προτίθεστε να λάβετε ώστε να διασφαλιστεί η ατομική περιουσία των εμπόρων του νομού που κινδυνεύει να χαθεί εν’ όψει πλειστηριασμών εφόσον δεν υφίσταται προστασία της πρώτης κατοικίας για οφειλές στο Δημόσιο;
  4. Εν κατακλείδι ζητώ να με ενημερώσετε για τις προθέσεις και το σχεδιασμό του Υπουργείου σας προκειμένου να τονωθεί η τοπική αγορά, σε ένα νομό αμιγώς συντηρούμενο από ένα εργατικό δυναμικό βυθισμένο στην ανεργία, την ανέχεια και τις δυσκολίες.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Τέρενς-Νικόλαος Κουίκ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου