ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΜΕΑΡΧΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ Β’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΣ ΞΟΥΛΙΔΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ


ΘΕΜΑ: Αναστήλωση - αναπαλαίωση του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου του Λουκά στο Καστελλόριζο

Ο Λουκάς Σαντραπές γεννήθηκε στο τελευταίο Ελληνικό Φανάρι του Αιγαίου, το Καστελόριζο, το 1852 όπου και έμαθε τα πρώτα του γράμματα. Σε ηλικία 15 ετών έφτασε στην Αίγυπτο έχοντας μοναδικά κεφάλαια και εφόδια το θάρρος του, την φυσική του ευφυΐα και το επιχειρηματικό του πνεύμα. Μ’ αυτά πάλεψε και πρόκοψε.

Η εργατικότητά του και ο φιλήσυχος χαρακτήρας του προκάλεσαν αργότερα και την προσοχή της Αιγυπτιακής Κυβέρνησης και του έδωσε εργασία υπεύθυνη, αυτή του εργολήπτη στα αρδευτικά έργα του Νείλου.

Ήταν ο άνθρωπος που με τις ενέργειές του δημιούργησε την Καστελοριζίτικη Αδελφότητα του Καΐρου με την ονομασία « Η Ελπίς » στην οποία ήταν πρόεδρος για πολλά χρόνια. Σκοπός της Αδελφότητας ήταν να βοηθάει τους απόρους Καστελοριζιούς της Αιγύπτου αλλά και να βοηθάει τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Πατρίδας μας.

Ένα από τα πιο γλυκά του όνειρα ήταν να ιδρύσει τη Σαντραπεία Αστική Σχολή στο Καστελόριζο. Αυτή έχει ως γνωστό το ρυθμό του Εθνικού Πανεπιστημίου Αθηνών, και λειτουργεί ως σήμερα το Δημοτικό Σχολείο. Στοίχισε τότε 50.000 χρυσά φράγκα. Το κτίριο βρίσκεται δεξιά της Μητροπόλεως και μπροστά από το Παρθεναγωγείο και εγκαινιάσθηκε στις 7 Ιουνίου του 1903 μέσα σε μεγάλους πανηγυρισμούς.

Πριν όμως το ζεύγος Σαντραπέ κατασκεύασε στο Καστελόριζο περί τα 1900 την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην πλατεία των χωραφιών, η οποία αποτελεί ένα πολύτιμο εκκλησιαστικό μνημείο του Καστελόριζου.

Πέθανε στις 22 Νοεμβρίου του 1912 αφού πρώτα είδε στο στήθος του να λάμπει και να ακτινοβολεί ο Σταυρός του Σωτήρα τον οποίο του χάρισε η Ελληνική Κυβέρνηση.

Στο Καστελόριζο, δίπλα στην εκκλησία του, βρίσκεται το μνήμα του με τα οστά τα δικά του και της συζύγου του.

Σήμερα, η εκκλησία αυτή κινδυνεύει να καταρρεύσει και να λεηλατηθεί Ελλείψει πόρων για την συντήρηση αυτού του μνημείου ,το οποίο είναι αρχιτεκτονικό κομψοτέχνημα, η εκκλησία αφέθηκε από την πολιτεία στην τύχη της.

Δεν θα έπρεπε το Υπουργείο να δείχνει μια ιδιαίτερη ευαισθησία στην προστασία των μνημείων ειδικά στα ακριτικά νησιά της χώρας και δη στο Καστελλόριζο;

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

1.    Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβείτε έτσι ώστε να διασωθεί το μνημείο αυτό, τιμώντας έτσι και τη μνήμη του ευεργέτη της Ελληνικής πολιτείας;
2.    Τη στιγμή που δημοπρατείται τζαμί για τους μουσουλμάνους, δεν θα έπρεπε πρώτα να διατηρήσουμε ανέπαφες από το χρόνο τις Ορθόδοξες Εκκλησίες μας;

Η ΕΡΩΤΩΣΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΞΟΥΛΙΔΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου