ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΜΕΑΡΧΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΠΕΡΝΑΡΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όπως διαπιστώσατε, εξακολουθούμε σε αυτήν εδώ την Αίθουσα να πολιτικολογούμε για θέματα τα οποία δεν είναι τόσο πολύ πολιτικά, παρά είναι κυρίως νομικά. Όπως θα διαπιστώσετε, ήρθατε σήμερα εδώ διότι η Επιτροπή μας, στην οποία έχω την τιμή να συμμετέχω, λέει ότι πρέπει να έρθετε για να αποφασίσετε, προκειμένου να διερευνηθούν και τυχόν ποινικές ευθύνες του εν λόγω Υπουργού και για το αξιόποινο αδίκημα της απιστίας στην Υπηρεσία (άρθρο 256, περίπτωση γ’, υποπερίπτωση α’ και β’ του Ποινικού Κώδικα).

Θα αποφανθείτε, λοιπόν, εάν επεκταθεί στο σύνολο των κατηγοριών για τον συγκεκριμένο πρώην Υπουργό και αυτό το αδίκημα. Συνεπώς, έχουμε σήμερα θέματα καθαρώς νομικά.

Άκουσα τις ομιλίες καλών συναδέλφων εν τη Επιτροπή και εν τη δικηγορία. Θα ήθελα να παρατηρήσω στον εκλεκτό συνάδελφο, στον εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας σήμερα, ότι όχι μόνο δεν διεκδικείτε τα πρωτεία, αλλά θα διεκδικήσετε τα «εσχατεία», λόγω της στάσης σας όσον αφορά αυτά που είχαμε πει εμείς, αγαπητέ συνάδελφε, ως προς τα αδικήματα και αυτά που είχατε πει εσείς.

Όσον αφορά τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, θα ήθελα να τονίσω – όπως διαπίστωσα, του αρέσει ο αριθμός 5 και λέει ότι θα είχαμε τελειώσει σε πέντε συνεδριάσεις στην Επιτροπή, με πέντε αποδεικτικά στοιχεία, για να έρθουμε σε αυτό το αποτέλεσμα - ότι, εάν μέσα σε πέντε, σχεδόν, ημέρες δεν ερχόταν το αποδεικτικό στοιχείο από τη Γαλλία τότε δεν θα είχατε νόημα υπάρξεως εδώ μέσα. Η πρόταση της επεκτάσεως στο πλαίσιο των αδικημάτων για τον συγκεκριμένο πρώην Υπουργό έγινε με βάση ένα έγγραφο το οποίο πάλι οι Γάλλοι, πάλι οι ξένοι, πάλι ευρωπαϊκή χώρα μάς έστειλε, να μας ανοίξει τα μάτια και να μας πει «ξέρετε, εδώ σας στέλνω στοιχεία για να προσθέσετε – όπως έγινε - ένα πρόσθετο αδίκημα στον πρώην Υπουργό», που είναι το συγκεκριμένο του άρθρου 256, της απιστίας στην Υπηρεσία.

Συνεπώς, πώς θα είχαμε τελειώσει σε πέντε ημέρες ή σε πέντε εβδομάδες; Όσον αφορά αυτά που λέτε εγώ σας κατανοώ, όταν μάλιστα υπάρχει ένας εντός εισαγωγικών – αν θέλετε, βάζω εντός πολλών εισαγωγικών τη λέξη «γελοίος» - γελοίος Κανονισμός, ο οποίος βεβαίως και πρέπει να αλλάξει, διότι βεβαίως αυτό είναι όνειδος. Τότε θα είχαμε την ευχέρεια να πούμε ότι πράγματι συναποτελούμε αυτό που λέει ο νόμος, τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, και πράγματι εμείς είμαστε υπεύθυνοι για τη συγκέντρωση του ποινικού αποδεικτικού υλικού για να υπαγάγουμε στον προσήκοντα κανόνα δικαίου τα πραγματικά περιστατικά, τα οποία είμαστε υποχρεωμένοι να συλλέξουμε κατά τη διάρκεια του χρόνου αυτής της Επιτροπής.

Σημειωτέον ότι, σύμφωνα με το νόμο, η Προκαταρκτική Επιτροπή, που εμείς συναποτελούμε, έχει τρεις μήνες χρονική διάρκεια σύμφωνα με τη δικονομία και εάν δεν επαρκέσει αυτός ο χρόνος, άλλους τρεις μήνες, με εισαγγελική διάταξη. Εμείς ξεκινήσαμε για να τελειώσουμε στις 25 Φεβρουαρίου.

Θυμάστε πολύ καλά ότι κάθε φορά που παρετείνετο ο χρόνος ήταν θέμα αυτού που είπα, της «γελοιότητος» του Κανονισμού. Είναι αυτό το νόθο σύστημα που θέλει τη μεν Προκαταρκτική Επιτροπή, την ειδική αυτή Επιτροπή της Βουλής, να λειτουργεί ως εισαγγελέας πλημμελειοδικών και παράλληλα να λειτουργεί ως μία συνήθης, τακτική επιτροπή της Βουλής. Γιατί; Γιατί κρίσιμα θέματα τα βάζουμε στη λοταρία. Τα βάζουμε στην ψηφοφορία. Δηλαδή εάν δεν ήταν ο κ. Οικονόμου – που τον τιμά και το λέω δημοσίως, τον οποίο βεβαίως τον δέσμευσα, καθώς σε ένα κοινό πάνελ στην τηλεόραση είχαμε πει ότι εάν διευρυνθούν τα στοιχεία για να επεκταθούν τα αδικήματα βεβαίως και θα γίνει, βεβαίως και εάν βρεθούν στοιχεία να επεκταθούν και σε πρόσωπα - ο οποίος ήρθε μαζί μας και έτσι, με ψήφους έξι κατά προς επτά υπέρ, πήραμε αντίγραφα της λίστας Λαγκάρντ. Θα ήμασταν μία Επιτροπή που θα ερευνούσαμε το σκάνδαλο της λίστας Λαγκάρντ και δεν θα είχαμε αντίγραφα της λίστας Λαγκάρντ! Γιατί είναι «γελοίος» ο Κανονισμός της Βουλής και νόθο το σύστημα που εφαρμόζεται, διότι υπεισέρχεται σε καθαρά ποινικά, δικονομικά, εισαγγελικά καθήκοντα, ο οποίος αφορά άλλες επιτροπές. Νόθο! Τι κάνουμε; Βάζουμε στην ψηφοφορία. Οι ψήφοι ήταν επτά προς έξι. Δεν θα παίρναμε τη λίστα. Ήρθε ο κ. Οικονόμου μαζί μας από την άλλη πλευρά. Έτσι, με πλειοψηφία επτά προς έξι πήραμε αντίγραφα της λίστας.

Οι κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ δεν πήραν λίστες. Φοβήθηκαν, λέει, να μη διαρρεύσει και έχουν ποινικές και αστικές επιπτώσεις και δεν πήραν τη λίστα Λαγκάρντ. Δηλαδή εξετάζουν μάρτυρες χωρίς να έχουν στα χέρια τους τη λίστα Λαγκάρντ, τουλάχιστον επισήμως. Αυτά όσον αφορά τη λειτουργία της Επιτροπής. Να ξέρετε, δε, ότι στη λειτουργία της Επιτροπής το μεμπτόν, το επίψογον είναι ότι εάν υπάρξει κάποια δικονομική αντίρρηση, κάποιο δικονομικό θέμα, κάποιο καθαρώς νομικό θέμα, τι κάνουμε; Το βάζουμε σε ψηφοφορία. Είναι περισσότεροι. Ο κ. Οικονόμου εκεί τους συνδράμει, στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, και με πλειοψηφία επτά προς έξι αυτά που ζητάμε αποκλείονται.

Και ερχόμαστε και λέμε – γιατί είναι βασικό, είναι ζωτικής σημασίας αυτός ο θεσμός του Κανονισμού της Βουλής και αυτό είναι σωστό- τα εξής:

Πρώτα απ’ όλα πρέπει να καταργηθεί – αυτή είναι η άποψη των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, το έχουμε εξαγγείλει - το σύστημα του άρθρου 86 Συντάγματος και των επιτροπών, γιατί αυτό είναι ντροπή. Είναι προσβλητικό πια όχι μόνο για την προσωπικότητα πολλών ικανών συναδέλφων μέσα στη Βουλή, αλλά κυρίως για την προσωπικότητα του Έλληνα πολίτη. Δεν είναι δυνατόν ο Έλληνας πολίτης να αντιμετωπίζει την τακτική Δικαιοσύνη και οι Υπουργοί ή οι Υφυπουργοί να αντιμετωπίζουν συναδέλφους τους Βουλευτές – αντιλαμβάνεστε πολύ καλύτερα οι περισσότεροι από εδώ μέσα, αφού είστε πολύ εμπειρότεροι της ταπεινότητάς μου- και μάλιστα όταν οι εφημερίδες γράφουν ότι επίκειται και ανασχηματισμός.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εμείς, οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, είχαμε πει ότι δεν θέλαμε να αισθανθούμε πικρή δικαίωση. Και δεν θέλαμε να αισθανθούμε πικρή δικαίωση, γιατί βλέπαμε πως θα ερχόταν αυτή η στιγμή και θα διαπιστωνόταν κατά την έρευνα στην Επιτροπή ότι θα υπήρχαν πραγματικά περιστατικά τα οποία έπρεπε να υπαγάγουμε στον προσήκοντα κανόνα δικαίου, στον οποίο εμείς από τον Ιανουάριο βάλαμε μέσα το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία, όπως είχαμε βάλει και άλλα αδικήματα. Αισθανθήκαμε δικαιωμένοι; Όχι.

Δεν θέλουμε να αισθανόμαστε δικαιωμένοι, ούτε αισθανόμαστε δικαιωμένοι. Θέλουμε εσείς να αισθάνεστε δικαιωμένοι όταν παίρνετε αποφάσεις και καταλογίζετε αδικήματα, «άντε να βάλουμε προσχηματικά κι ένα κακούργημα σε βαθμό πλημμελήματος και αν βγει αυτό».

Σας είπαμε από την αρχή να διευρύνουμε και τα αδικήματα και τα πρόσωπα και βεβαίως το τεκμήριο της αθωότητας. Βεβαίως, επειδή είμαστε Προκαταρκτική Επιτροπή, είπαμε να βάλουμε μέσα τα τέσσερα πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν και αποδεικνύεται ότι ήταν – θα το αποδείξουμε- και να βάλουμε και τα αδικήματα που τέλεσαν, έτσι ώστε να μην φτάσουμε στο σημείο να έχουμε τη σημερινή και άλλες συζητήσεις που θα κάνουμε γι’ αυτό το λόγο, όπως προβλέπει ο Κανονισμός.

Χάθηκε, λοιπόν, πολύτιμος χρόνος, πλέον του εξαμήνου. Υπήρξε και αποπροσανατολισμός της έρευνας από το μείζονος σημασίας αδίκημα της απιστίας, την ώρα που η κοινωνία – και δικαίως - επιζητεί επιτέλους άμεση και ουσιαστική απόδοση δικαιοσύνης. Από πού; Από το κράτος δικαίου. Υπάρχει; Όχι.

Μεγάλα ερωτηματικά, λοιπόν, για την απόρριψη της προτάσεώς μας, παρά τις ισχυρότατες ενδείξεις που εναργώς είχαμε επισημάνει, πολλώ δε μάλλον όταν ιεραρχεί την έρευνα της νόθευσης και υπεξαγωγής εγγράφου, δεύτερον της απιστίας σχετικά με την υπηρεσία, τρίτον της παράβασης καθήκοντος και τέταρτον της άμεσης συνέργειας σε φοροδιαφυγή, όπως είχαμε εξ αρχής προτείνει και μάλιστα όχι μόνο εις βάρος του κ. Παπακωνσταντίνου, αλλά και σε βάρος των κ.κ. Γεωργίου Παπανδρέου, Λουκά Παπαδήμου και Ευάγγελου Βενιζέλου. Η πρότασή μας εξασφάλιζε αφενός την ολόπλευρη, σφαιρική και εις βάθος προσέγγιση των ποινικών ευθυνών απάντων των εμπλεκομένων πολιτικών προσώπων, αφετέρου δεν θα επιβάρυνε σε χρόνο ή κόστος την όλη διαδικασία.

Δεν θα πούμε, «Σας τα λέγαμε εμείς». Θα πούμε, «Σας τα λέμε εμείς». Αν είχαμε τη συνδρομή των διαφόρων κρατικών υπηρεσιών - εν προκειμένω του ΣΔΟΕ - και έστελνε το ΣΔΟΕ έγγραφο - όπως φημολογείται και κατεγράφη στις εφημερίδες της Κυριακής που μας πέρασε - ότι δεν δικαιολογούνται τα ποσά των εξαδέλφων του κ. Παπακωνσταντίνου, τι θα ερχόσασταν να πείτε μετά; Ότι δικαιωθήκατε και διεκδικείτε τα πρωτεία; Μήπως θα διεκδικείτε τα εσχατεία όταν θα ξανάρθουμε εδώ στη Βουλή να δούμε για το αδίκημα της άμεσης συνέργειας στη φοροδιαφυγή, διότι τα ξαδέρφια του κ. Παπακωνσταντίνου δεν δικαιολογούν τα ποσά που αναφέρονται στη λίστα Λαγκάρντ;

Έχουμε ή δεν έχουμε το αδίκημα της άμεσης συνέργειας σε φοροδιαφυγή; Θα ξανακαλέσετε ή όχι τη Βουλή να έρθει να ψηφίσει, για να προσθέσει και να διευρύνει το πλαίσιο των αδικημάτων; Εμείς, βέβαια, σας είπαμε και των προσώπων. Και θα σας αποδείξουμε γιατί είπαμε και των προσώπων. Διότι τα αδικήματα τα έφτιαξαν ίδια πρόσωπα. Άλλαξαν τα πρόσωπα. Η διοίκηση είναι ενιαία. Οι ρόλοι είναι ενιαίοι. Το Υπουργείο Οικονομικών είναι ενιαίο. Η Πρωθυπουργία είναι ενιαία.

Συνεπώς, δεν μπορεί να ευθύνεται μόνο ένας Υπουργός Οικονομικών και να μην έχει συνευθύνη, για το ίδιο αδίκημα, ένα άλλο πρόσωπο που αρνηθήκατε να βάλετε, ενώ αποτελεί τη διάδοχο κατάσταση ως προς το ενιαίο και είναι ο κ. Βενιζέλος.

Τι περισσότερο έκανε ο κ. Παπακωνσταντίνου του κ. Βενιζέλου ή τι λιγότερο έκανε ο κ. Βενιζέλος από τον κ. Παπακωνσταντίνου; Το ξέρετε και αν το φιλτράρετε στη συνείδησή σας, θα δείτε ότι είστε μαζί μας και συμφωνείτε μαζί μας.

Σημειωτέον - μιας και ακούει ο ελληνικός λαός και οι συνάδελφοι που δεν ανήκουν στην Επιτροπή - δεν έχει έρθει ούτε ένα έγγραφο από το ΣΔΟΕ μέχρι τώρα για να διευκολύνει την προσπάθεια που κάνουμε ως προς τη διερεύνηση και τη διακρίβωση της αλήθειας. Ούτε ένα!

Επαναλαμβάνω: Εάν έρθει το έγγραφο και διαπιστωθεί ότι πράγματι δεν δικαιολογούνται τα ποσά των εξαδέλφων του, γιατί μόνο γι’ αυτούς γίνεται έρευνα;

Δυστυχώς, αυτή είναι η Ελλάδα, αυτό είναι το κράτος δικαίου και αυτή είναι η Δημόσια Διοίκηση, κύριε Υπουργέ. Γνωρίζουμε άλλωστε πολύ καλά, λόγω των ιδιοτήτων μας, αν αυτά που συζητάμε απολαμβάνουν ειλικρίνειας ή όχι, απολαμβάνουν αξιοπιστίας ή όχι.

Ούτε ένα έγγραφο μέχρι τώρα δεν έχει έρθει από το ΣΔΟΕ. Θέλαμε, μάλιστα, να κλείσουμε την Επιτροπή, αφού υποτίθεται θα είχαμε τελειώσει το έργο μας, στις 25 Φεβρουαρίου. Και ξέρετε γιατί; Οι προθεσμίες δεν ορίζονται με τη δικονομία, κύριε Υπουργέ, αλλά με την ψηφοφορία, επτά προς έξι. Βάλτε το, να ψηφίσουμε. Απορρίπτεται; Επτά προς έξι. Βάλτε το, να ψηφίσουμε. Έτσι δουλεύει νομικά, δικονομικά η Επιτροπή, κύριε Υπουργέ, με αυτό το αίσχος, το όνειδος, που λέγεται «Κανονισμός της Βουλής», με αυτή τη νόθα κατάσταση όπου λέμε ότι αντιμετωπίζουμε με σοβαρότητα τέτοιες καταστάσεις.

Θα σας διαβάσω το έγγραφο ένεκα του οποίου είστε εδώ. Για ποιο λόγο εστάλη; Θα μιλήσω μόνο λίγα λεπτά. Είναι σημαντικό αυτό. Τα υπόλοιπα θα τα πω στη δευτερολογία μου για το τυπικό του θέματος. Νομίζω ότι αυτό το θέμα έχει εξαντληθεί. Μίλησαν οι καλοί συνάδελφοι ως προς το νομικό μέρος, δηλαδή για ποιο λόγο αιτιολογείται η διεύρυνση του πεδίου ως προς τα αδικήματα. Γιατί εμείς ζητήσαμε και  διεύρυνση του πεδίου ως προς τα πρόσωπα.

Αν θυμάστε καλά, το Σεπτέμβριο του 2010 στην Έκθεση της Θεσσαλονίκης υπήρξε ένας δημοσιογράφος, ονόματι Γιάννης Ντάσκας, που για λογαριασμό της εφημερίδας «Το Παρασκήνιο» έκανε μία ερώτηση τότε στους συγκεκριμένους δημοσιογράφους στους οποίους έδινε συνέντευξη Τύπου ο τότε Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Ο Γιάννης Ντάσκας κατέθεσε στην Επιτροπή ότι κάποιος Υπουργός του ΠΑΣΟΚ, σημαίνον στέλεχος και ηχηρό όνομα, του είπε: «Κοίταξε να δεις, κάνε ερώτηση να δεσμεύσεις τον Πρωθυπουργό, διότι πάνε να κλείσουν την υπόθεση με τις λίστες του εξωτερικού και κυρίως τις λίστες της Ελβετίας».

Ο ίδιος γνωρίζει τον Υπουργό. Ερωτήθηκε επανειλημμένως, αλλά δεν τον κατονόμασε. Καλά έκανε, διότι είναι επαγγελματίας. Γνωρίζει όμως. Πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα αποκαλυφθεί ο Υπουργός, αν δεν έρθει ο ίδιος ως πρώην Υπουργός, που είχε ορκιστεί κάποτε στη Βουλή των Ελλήνων, να πει: «Ναι, θα διευκολύνω την Επιτροπή. Είμαι εγώ. Εγώ το είπα». Μέχρι τότε τον βάζουμε σε παρένθεση ότι είναι ένας νομοταγής πρώην Υπουργός.

Στις 12 Σεπτεμβρίου 2010 ερωτάται ο κ. Παπανδρέου: «Κύριε Πρόεδρε, τα προηγούμενα χρόνια μιλήσατε για την κλεπτοκρατία και την καταγγείλατε με σκληρά λόγια. Πριν από λίγο μιλήσατε για χρέη τα οποία κληρονομήσατε και βρήκατε στην Κυβέρνησή σας.

Κύριε Πρόεδρε, μέχρι τώρα στη χώρα μας έχει διαπιστωθεί τεράστια φοροδιαφυγή. Χώρες όπως η Γερμανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ζητήσει από την Ελβετία και από άλλες χώρες επίσημους καταλόγους για τα κεφάλαια που έφυγαν».

Και παρακάτω, ολοκληρώνοντας την ερώτησή του: «Πώς νομίζετε ότι ο ελληνικός λαός πρέπει να αμυνθεί ή μπορεί να αμυνθεί στο πολιτικό σύστημα που κρύβει ονόματα κλεπτοκρατών…» - δικά σας λόγια λέει ο δημοσιογράφος στον Πρωθυπουργό, ότι είναι δικά του τα λόγια, τη λέξη «κλεπτοκράτες» την είχε πει ο Πρωθυπουργός- «…ονόματα φοροφυγάδων και ονόματα απλών κακοποιών. Σκοπεύετε να πάρετε κάποια μέτρα για να μάθουμε επιτέλους καταλόγους με ονόματα;».

Ακούστε τι απαντάει ο τότε Πρωθυπουργός Γεώργιος Α. Παπανδρέου: «Είναι σωστό το ερώτημα. Πιστεύω ότι ένα πολύ μεγάλο ζήτημα, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά διεθνώς, είναι το θέμα των φορολογικών παραδείσων. Οι φορολογικοί παράδεισοι κλέβουν από τους λαούς όλων των χωρών. Εκεί όπου έπρεπε να πληρώσουν για να βοηθηθεί η κοινωνία, η κοινωνική πρόνοια, το κοινωνικό κράτος, η ανάπτυξη, τα μεταφέρουν σε φορολογικούς παραδείσους για να μπορούν να γεύονται τεράστιες περιουσίες, τεράστια ποσά και να συσσωρεύουν τεράστιο κεφάλαιο».

Και ολοκληρώνει ο πρώην Πρωθυπουργός σας, γιατί δικός μου δεν υπήρξε ποτέ, με το εξής:

«Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό, αλλά ακόμη περισσότερο αυτούς τους φοροφυγάδες, ότι εμείς ήδη έχουμε ξεκινήσει διαδικασίες…» -προσέξτε παρακαλώ - «…για να πάρουμε στοιχεία διεθνώς και από τράπεζες του εξωτερικού, όπου ξέρουμε ότι υπάρχει φοροδιαφυγή και Ελλήνων. Και θα κάνουμε κάθε τι για να τους αποκαλύψουμε». Προσέξτε! «Ήδη έχουμε ξεκινήσει διαδικασίες. Δεν θέλω να αποκαλύψω άλλα στοιχεία, αλλά το κυνήγι θα είναι αμείλικτο».

Συνδυάστε τα με αυτά που είπε στον Ντάσκα ο Υπουργός. «Δέσμευσέ τον». Και δεσμεύτηκε. Είπε, «Ήδη έχουμε αρχίσει εργασίες, θα τους αποκαλύψουμε, θα κάνουμε το κάθε τι και το κυνήγι θα είναι αμείλικτο».

Την επομένη μέρα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, φεύγει επιστολή με υπογραφή Πλασκοβίτη και στέλνεται στη Γαλλία. Στις 12 Σεπτεμβρίου δόθηκε η συνέντευξη Τύπου, στις 12 είχαμε τη δέσμευση Παπανδρέου και στις 13 Σεπτεμβρίου έφυγε η επιστολή. Τι λέει η επιστολή;

Απόσπασμα από την επιστολή λέει: «Αντιλαμβανόμεθα ότι οι γαλλικές Αρχές έχουν στην κατοχή τους παρόμοια πληροφόρηση, που έχει ιδιαίτερη σημασία για τις ελληνικές φορολογικές Αρχές. Το αίτημα αυτό βασίζεται στις σχετικές διατάξεις που αφορούν στην αμοιβαία βοήθεια από τις αρμόδιες Αρχές των κρατών-μελών στον τομέα της άμεσης φορολόγησης…» - έχει τον αριθμό της Οδηγίας - «…καθώς και στη διμερή συμφωνία μεταξύ της Ελλάδος και της Γαλλικής Δημοκρατίας για την αποφυγή της διπλής φορολόγησης. Όλες οι πληροφορίες θα τύχουν εμπιστευτικής μεταχείρισης…» - λέει ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών του ελληνικού κράτους - «…από τις φορολογικές Αρχές στον αγώνα εναντίον της φοροδιαφυγής και σε συμφωνία με τη γαλλική φορολογική Αρχή». Αυτό έχει ημερομηνία 13 Σεπτεμβρίου 2010.

Έρχεται η απάντηση από τη Γαλλία στις 29 Σεπτεμβρίου και λέει: «Πάρτε, κύριοι, τη λίστα». Έχω το έγγραφο, το οποίο έχετε κι εσείς. Και με βάση αυτό το έγγραφο – επαναλαμβάνω - είστε σήμερα εδώ για τη διεύρυνση του αδικήματος και την πρόσθεση της απιστίας στην Υπηρεσία. Χωρίς αυτό το έγγραφο θα είχε παραμείνει εκείνο το έωλο που λέει ο φίλος μου κ. Κουτσούμπας, «Εμείς δικαιωνόμαστε, αλλά δεν διεκδικούμε πρωτεία». Και του είπα, «Θα διεκδικήσετε στο τέλος τα εσχατεία»!

Έρχεται, λοιπόν, αυτό το έγγραφο και λέει: «Η από 13 Σεπτεμβρίου του 2010 επιστολή σας.» Με βάση ποια; Τη διακρατική συμφωνία. Κι έρχεται ο νόμος και το Σύνταγμα και λέει: «Κύριε Πρωθυπουργέ, κύριοι Υπουργοί, απαγορεύεται να αγνοείτε το νόμο, διότι κι αν τον αγνοούσατε, έχετε ενημερωθεί.» και ειδικά ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος είπε δεσμευόμενος: «Έχουμε ξεκινήσει διαδικασίες». Και, πράγματι, είχαν ξεκινήσει οι διαδικασίες. Είχαν ξεκινήσει και νωρίτερα, πριν, δηλαδή, από τη συνέντευξη, όπου εκεί δεσμεύτηκε. Και στις 13 Σεπτεμβρίου επισημοποιείται η δέσμευση και η γνώση του θέματος και της διακρατικής συμφωνίας, ότι εμείς στείλαμε και γνωρίζουμε τι γίνεται με τα λίστα Λαγκάρντ.

Συνεπώς, αποδεικνύεται ή δεν αποδεικνύεται, σύμφωνα και με το άρθρο 82 του Συντάγματος – εάν το σεβόμαστε - το οποίο λέει «Ο Πρωθυπουργός εξασφαλίζει την ενότητα της κυβέρνησης και κατευθύνει τις ενέργειές της, καθώς και των δημοσίων γενικά Υπηρεσιών για την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής μέσα στο πλαίσιο των νόμων»; Είναι υποχρεωμένος να γνωρίζει ο Πρωθυπουργός, ναι ή όχι; Εκτός αν είναι ηθελημένα ή σκοπίμως άσχετος. Εγώ έχω την εντύπωση, όπως διαπιστώνετε κι εσείς, ότι δεν επιτρέπεται και δεν δικαιούται να αγνοεί το νόμο.

Συνεπώς, το αποδεικνύουμε για άλλη μία φορά. Και θα ξαναζητήσουμε να υλοποιηθεί, να πραγματωθεί το αίτημά μας, της προτάσεως που από τον Ιανουάριο εκκρεμεί. Και δεν εκκρεμεί μόνο στην Επιτροπή, εκκρεμεί και στη συνείδησή σας, γιατί θα έχετε να δώσετε λόγο στον ελληνικό λαό, ο οποίος περιμένει δίκαιο από κράτος-δικαίου. Εκτός αν συνομολογείτε ότι δεν υπάρχει κράτος-δικαίου. Διότι όπως λειτουργεί η Επιτροπή - με τον τρόπο που λειτουργεί από τον Κανονισμό - εάν λειτουργεί κι έτσι η Βουλή, τότε έχουμε να δώσουμε λόγο στον ελληνικό λαό ως υπόλογοι, για να μην πω ως ένοχοι».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου