ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ ΧΡΥΣΟΒΕΛΩΝΗ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗN ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΞΑΓΟΜΕΝΗΣ ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΠΡΟΣ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΟΥ ΑΔΙΚΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΠΙΣΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ («ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ»)

«Έρχεται και η συμπερίληψη του Γιώργου Παπανδρέου»
  
Κατά την σημερινή συζήτηση στη Βουλή της πρότασης διερεύνησης του κακουργήματος της απιστίας στην υπηρεσία για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, η αναπληρώτρια Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, Βουλευτής Μαγνησίας Μαρίνα Χρυσοβελώνη τοποθετήθηκε σε σχέση με τη πιθανή πλέον διεύρυνση του αντικειμένου της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την λίστα Lagarde.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι κομβική ημερομηνία για την αλληλογραφία Χαλαστάνη, η οποία αποκαλύφθηκε πριν λίγες μέρες, είναι πλέον η 7η Σεπτεμβρίου 2010. Και αυτό γιατί μέχρι τότε ο Γιώργος Παπανδρέου ως υπουργός Εξωτερικών ήταν ο άμεσος προϊστάμενος του πρέσβη της Ελλάδας στο Παρίσι κ. Χαλαστάνη.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας της Μαρίνας Χρυσοβελώνη:

«Κύριε Πρόεδρε,

κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Η σημερινή συζήτηση από μόνη της αποτελεί δικαίωση των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ. Όπως είπε και ο συνάδελφος Βασίλης Καπερνάρος, τον περασμένο Ιανουάριο σας προτείναμε την διερεύνηση για τον κ. Παπακωνσταντίνου - μεταξύ άλλων - και του κακουργήματος της απιστίας στην υπηρεσία με την χρήση ιδιαίτερων τεχνασμάτων. Σήμερα, σχεδόν 5 μήνες μετά, αυτή είναι τελικά κι η θέση της συγκυβέρνησης.

«Κάλλιο αργά παρά ποτέ» θα πει κανείς. Το θέμα είναι πόσο αργά πάτε τελικά. Και δεν μιλώ βέβαια για τις εργασίες της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής. Αναφέρομαι στην ουσία της λίστας Lagarde την οποία ακόμη και σήμερα διαχειρίζεται το υπουργείο Οικονομικών.

Κύριε υπουργέ πόσοι κλήθηκαν να πληρώσουν από τους φοροφυγάδες και πόσοι τελικά πλήρωσαν;

Φοβάμαι ότι το αποτέλεσμα είναι πάντοτε το ίδιο, όποια χρονιά κι αν εξετάσουμε. Τα ίδια εισέπραξε το Ελληνικό Δημόσιο το 2010, όπως και το 2011 και το 2012 από τους μεγαλοκαταθέτες της Ελβετίας. Δηλαδή μηδέν, όσα ακριβώς έχετε εισπράξει και εσείς μέχρι σήμερα από έσοδα συνολικού ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ, χρήματα που θα μπορούσαν να έχουν εισρεύσει στην χειμαζόμενη Ελλάδα του Μνημονίου.

Σε ό,τι αφορά τώρα το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, πόσοι άραγε απ’ αυτούς που τα ονόματα τους βρέθηκαν στη λίστα παραπέμφθηκαν τελικά στην Δικαιοσύνη; Τις απαντήσεις, δυστυχώς, τις γνωρίζουμε όλοι. Αυτό που κάποιοι όμως ξεχνούν είναι πως η γενικευμένη, σχεδόν κατοχυρωμένη από το σύστημα εξουσίας ατιμωρησία των διαπλεκομένων οδηγεί αναπόφευκτα στο τέλος του ίδιου του συστήματος που εκείνοι υπηρετούν.

Πριν από 5 μήνες σας προτείναμε την διερεύνηση των ποινικών ευθυνών 4 πολιτικών προσώπων και εσείς την απορρίψατε. Πολλοί μάλιστα συνάδελφοι το έκαναν με προκλητικό τρόπο. Επιδεικνύοντας φανερά μια διάθεση συγκάλυψης, απέφυγαν ακόμα και να ψηφίσουν στις 3 από τις 4 κάλπες που στήθηκαν. Δεν είμαι βέβαιη ότι σήμερα θα αισθάνονται δικαιωμένοι ή υπερήφανοι για την επιλογή τους. Αν ήμουν στη θέση τους, θα ένιωθα αυτή τη στιγμή ιδιαίτερη ανησυχία για την προκλητική ασυλία που προσφέρθηκε σε κάποιους τον περασμένο Ιανουάριο από την Συγκυβέρνηση.

Θα ήθελα εδώ να υπενθυμίσω πως η αντίθεση στην πρόταση των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ προήλθε τότε κυρίως από τρεις πλευρές. Από το ΠΑΣΟΚ, λόγω της αναμφίβολης εμπλοκής του κ. Βενιζέλου. Από τον κ. Σαμαρά, γιατί ο κ. Βενιζέλος είναι νυν συνεργάτης του και ο κ. Παπανδρέου πρώην συμμαθητής του. Και βέβαια από το κόμμα των τραπεζιτών που ενδιαφέρονται κυρίως για το συνάδελφό τους κ. Παπαδήμο, τον οποίο διατηρούν σαν «χρυσή εφεδρεία» για το μέλλον.

Η άποψη των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου είναι ξεκάθαρη. Υπόλογος δεν μπορεί να είναι ο εκάστοτε Πρωθυπουργός ή ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, ανεξάρτητα από το τι λέει το Σύνταγμα. Υπεύθυνοι μπορεί να είναι μόνο οι υφιστάμενοι: εν προκειμένω ο υπουργός Οικονομικών (κατά προτίμηση ο κ. Παπακωνσταντίνου), ο Ειδικός Γραμματέας του ΣΔΟΕ (κατά προτίμηση ο κ. Διώτης) κοκ.

Αυτή βέβαια η λογική από μόνη της άνοιξε μια μικρή πόρτα που δεν σας ενδιέφερε τότε και πάρα πολύ να κλείσετε. Σήμερα όμως ανοίγει πλέον διάπλατα την προοπτική πιθανών ποινικών ευθυνών και του Γιώργου Παπανδρέου, όχι απλά ως πρωθυπουργού ο οποίος βάσει του άρθρου 82 του Συντάγματος ήταν υποχρεωμένος να κατευθύνει τις ενέργειες της κυβέρνησης.

Ανοίγει εκ νέου το ζήτημα της διερεύνησης των ευθυνών του ως υπουργού Εξωτερικών και άμεσου προϊστάμενου του πρέσβη κ. Χαλαστάνη!

Θυμίζω πως μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου του 2010 ο κ. Παπανδρέου ήταν και υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις επαφές της χώρας μας με την Γαλλική κυβέρνηση. Αυτή κύριοι συνάδελφοι είναι μια κρίσιμη ημερομηνία, ένα κομβικό σημείο της έρευνας για το πότε ακριβώς αποφασίστηκε από την Ελληνική πλευρά ο χειρισμός του αιτήματος που έγινε για την λίστα Lagarde προς το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών.

Η έρευνα μπορεί και πρέπει να καλύψει όλο το καλοκαίρι του 2010 αναδεικνύοντας και άλλα πιθανώς «χαμένα» έγγραφα της αλληλογραφίας μεταξύ του ΥΠΕΞ και της πρεσβείας μας στο Παρίσι. Ενδεχομένως μαζί μ’ αυτά να αναδείξει και ευθύνες γνωστών πολιτικών.

Μέχρι τώρα για την συγκυβέρνηση οι μόνοι που έχουν διαπιστωμένα ποινικές ευθύνες για την λίστα Lagarde ήσαν ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο Κώστας Βαξεβάνης! Ο δημοσιογράφος δηλαδή που αποκάλυψε τη λίστα Λαγκάρντ έχει ποινικές ευθύνες, όχι όμως άλλοι οι οποίοι συγκάλυψαν το περιεχόμενό της!

Σήμερα, έστω και με τον ατελή τρόπο που το κάνετε, ανακαλύπτετε με καθυστέρηση 5 μηνών «ιδιαίτερα τεχνάσματα» που οδήγησαν στην απόκρυψη τόσο της λίστας όσο και της αυθεντικής προέλευσής της. Ανακαλύπτετε τώρα, σε βάρος όμως αποκλειστικά του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, το κακούργημα της απιστίας στην υπηρεσία που περιέγραψαν οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ τον Ιανουάριο. Με ευθύνες άλλων ασφαλώς δεν ασχολείσθε, μέχρι την επόμενη αποκάλυψη κάποιου επίσημου εγγράφου που θα σας αναγκάσει να αναθεωρήσετε εκ νέου την στάση σας.

Αυτή, όμως, δεν είναι στάση ευθύνης, δεν δείχνει πραγματική διάθεση λογοδοσίας, διαφάνειας και ειλικρίνειας έναντι του ελληνικού λαού. Είναι μια στάση που σας καθιστά ομήρους του παρελθόντος. Δεσμεύει συνειδήσεις και βέβαια περιορίζει αναίτια το εύρος της προκαταρκτικής εξέτασης της «λίστας Λαγκάρντ».

Ο ελληνικός λαός όμως κύριοι συνάδελφοι, απαιτεί από εμάς ομόθυμα την απόδοση πραγματικής Δικαιοσύνης για όλους. Χρέος μας είναι να ξεκινήσουμε επιτέλους την ουσιαστική διερεύνηση που ζητούν οι πολίτες, όχι να ολοκληρώσουμε μια ακόμη συγκάλυψη. Να αλλάξουμε το αποσαρθρωμένο σύστημα εξουσίας και όχι να μετατρέψουμε τη Βουλή σε κολυμβήθρα του Σιλωάμ. Να ανακτήσουμε κάποια έστω από τα χαμένα 600 εκατομμύρια ευρώ αγνοούμενων φόρων και όχι να κάνουμε πανάκριβα δώρα σε προνομιούχους φίλους και συγγενείς….

Την ώρα που λεηλατείται η ελληνική οικογένεια από τα Μνημόνια, κοινή υποχρέωση όλων μας είναι όχι μόνο να τιμωρήσουμε τους υπαιτίους αλλά και να αναζητήσουμε τα χρήματα του ρημαγμένου ελληνικού λαού. Μόνο έτσι θα πείσουμε τους πολίτες ότι εργαζόμαστε προς όφελος των πολλών και όχι για την εξυπηρέτηση των λίγων». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου