ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΓΙΑ ΧΡΕΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ


«ΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΤΟΥ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΑΠΕΡΓΟΥΝ ΚΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΚΑΘΕΚΤΗ ΠΡΟΧΩΡΑ ΣΕ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ»

Την απαράδεκτη, προκλητική και απάνθρωπη σπουδή της Κυβέρνησης της Τρόικας Εσωτερικού, για την έκδοση προγραμμάτων πλειστηριασμών ακινήτων συμπολιτών μας επειδή οφείλουν στο Κράτος πρόστιμα της Πολεοδομίας για αυθαίρετη δόμηση, καταγγέλλει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ Τέρενς Κουίκ.
Σύμφωνα με τον Τέρενς Κουίκ, «η διαδικασία νομιμοποίησης των αυθαιρέτων είναι πολύ χρονοβόρα» ενώ «το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, που έχει αναλάβει όλες τις φάσεις και τη διαδικασία νομιμοποίησης των εν λόγω ακινήτων για λογαριασμό του ΥΠΕΚΑ, έχει θέσει εκτός λειτουργίας το σύστημα ηλεκτρονικής καταχώρησης των δηλώσεων νομιμοποίησης αυθαιρέτων για την έκδοση των παραβόλων και των προστίμων αλλά και την ηλεκτρονική ανάρτηση των σχεδίων και των παραστατικών πληρωμών για την ολοκλήρωση της διαδικασίας νομιμοποίησης των ακινήτων αυτών, εξαιτίας της συνεχιζόμενης απεργίας των Μηχανικών».

Η τραγελαφική αυτή κατάσταση έχει άμεσες επιπτώσεις στον Έλληνα πολίτη, ο οποίος προσπαθεί να νομιμοποιήσει το αυθαίρετό του, να πληρώσει τα παράβολα και τα πρόστιμα, πλην όμως αδυνατεί να πράξει το οτιδήποτε από ευθύνη του Κράτους.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης.

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ

ΘΕΜΑ: ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΓΙΑ ΧΡΕΗ  ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με δημοσιεύματα εφημερίδων, αλλά και ασφαλείς πληροφορίες μου, αναμένεται άμεσα η έκδοση προγραμμάτων πλειστηριασμών ακινήτων διαφόρων οφειλετών προς το Ελληνικό Δημόσιο. (Και δεν αναφέρομαι μόνο στην Πρώτη Κατοικία).

Έτσι μεταξύ άλλων θα «βγουν στο σφυρί» και ακίνητα συμπολιτών μας, οι οποίοι οφείλουν στο Κράτος μόνο από πρόστιμα της Πολεοδομίας για αυθαίρετη δόμηση.

Ωστόσο αγνοείτε το γεγονός ότι ή διαδικασία νομιμοποίησης των αυθαιρέτων με βάση τον νόμο 4014/2011 είναι πολύ χρονοβόρα, επιπλέον δε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος που έχει αναλάβει όλες τις φάσεις και την διαδικασία νομιμοποίησης των εν λόγω ακινήτων για λογαριασμό του ΥΠΕΚΑ, έχει θέσει εκτός λειτουργίας το σύστημα ηλεκτρονικής καταχώρησης εξαιτίας της συνεχιζόμενης απεργίας των Μηχανικών. Πράγματι οι Μηχανικοί αντιδρώντας στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών τους και την υποχρεωτική ένταξη του Ταμείου τους στον ΕΟΠΥΥ, απεργούν ήδη από τις 08-10-2012 και θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους  μέχρι 28-10-2012.

Ως απόρροια του απεργιακού αγώνα των Μηχανικών, το ΤΕΕ έχει διακόψει την συνεργασία του με το ΥΠΕΚΑ και δεν επιτρέπει πλέον, αρχικά μεν την ηλεκτρονική καταχώρηση των δηλώσεων  νομιμοποίησης αυθαιρέτων για την έκδοση των παραβόλων και των προστίμων (1η φάση), στη συνέχεια δε την ηλεκτρονική ανάρτηση των σχεδίων και των παραστατικών πληρωμών για την ολοκλήρωση της διαδικασίας νομιμοποίησης των ακινήτων αυτών (2η φάση), όπως ο νόμος και η Σύμβαση ΥΠΕΚΑ-ΤΕΕ προβλέπουν.

Η τραγελαφική αυτή κατάσταση έχει άμεσες επιπτώσεις στον Έλληνα πολίτη ο οποίος επιθυμεί να νομιμοποιήσει το αυθαίρετό του, να πληρώσει τα παράβολα και τα πρόστιμα που θα του καταλογιστούν και να γλυτώσει έτσι από τον «κλοιό της Εφορίας», πλην όμως τώρα αδυνατεί να πράξει οτιδήποτε όχι εξαιτίας της δικής του υπαιτιότητας, αλλά καθαρά από ευθύνη του Κράτους.

Από την στιγμή που ο φορολογούμενος δεν δύναται να είναι νομικά κατοχυρωμένος και δεν μπορεί να καταστεί, αν και το θέλει, φορολογικά ενήμερος, η σπουδή του Κράτους να του εκπλειστηριάσει το ακίνητο με διαδικασίες εξπρές για τα εκκρεμούντα πρόστιμα προς την Πολεοδομία, που έχουν ήδη βεβαιωθεί σε βάρος του στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. του, είναι αντισυνταγματική, απαράδεκτη, προκλητική, απάνθρωπη και δημιουργεί τεράστιο ρήγμα  στη κοινωνική συνοχή.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
  1. Γνωρίζει το μπλοκάρισμα της διαδικασίας νομιμοποίησης αυθαιρέτων από το ΤΕΕ και εάν ναι, γιατί έδωσε εντολή στις Υπηρεσίες του να προβούν σε πλειστηριασμούς ακινήτων  οφειλετών του Δημοσίου για πολεοδομικά πρόστιμα;
  2. Σκοπεύει να σταματήσει πάραυτα τους πλειστηριασμούς των ακινήτων των οφειλετών του Δημοσίου για πολεοδομικά πρόστιμα μέχρι την οριστική λήξη της προθεσμίας νομιμοποίησης αυθαιρέτων με βάση τον νόμο 4014/2011 ή θα επιτρέπει την συνέχιση διάπραξης παράνομων πράξεων εκ μέρους του Κράτους κατ’ εντολή της Τρόικα;
  3. Θα βγάλει εντολή, ώστε να θεραπευτούν οι υποθέσεις των πλειστηριασμών που αναφέρω ανωτέρω;

Ο ερωτών Βουλευτής

Τέρενς – Νικόλαος Κουίκ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου