ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΕΒΡΟΥ ΜΑΡΙΝΟΥ ΟΥΖΟΥΝΙΔΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ


Θέμα «Χωρίς καθηγητές το Γυμνάσιο και το Λύκειο Σαμοθράκης» 

Ο βουλευτής Ν. Έβρου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ κ. Μαρίνος Ουζουνίδης κατέθεσε σήμερα την υπ’ αριθμ. 3367/24-10-2012 ερώτηση σχετικά με τις σοβαρές ελλείψεις καθηγητών στο ακριτικό νησί της  Σαμοθράκης. Συγκεκριμένα δεν υπάρχει καθηγητής ξένων γλωσσών (Αγγλικά), Οικονομικών Επιστημών, Φυσικής Αγωγής και Φιλόλογος.
Να σημειωθεί ότι για τις συγκεκριμένες ειδικότητες υπάρχουν καθηγητές που είναι διορισμένοι στη Σαμοθράκη αλλά έχουν αποσπαστεί κατά παράβαση του νόμου και έχουν φύγει από το νησί δίχως να αντικατασταθούν, με συνέπεια να υπάρχουν κενά διδασκαλίας, ιδιαίτερα των τελειόφοιτων μαθητών που θα εξεταστούν στις Πανελλήνιες Εξετάσεις. 

Η κατάσταση αυτή έχει ως αποτέλεσμα οι μαθητές που ετοιμάζονται φέτος να δώσουν Πανελλήνιες Εξετάσεις να βρίσκονται μετέωροι και προβληματισμένοι, εξαιτίας της μη σωστής οργάνωσης αλλά και των σοβαρών διδακτικών ελλείψεων των σχολείων του νησιού, θυσιάζοντας τη δημόσια εκπαίδευση στον βωμό της εξοικονόμησης πόρων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού

Θέμα: «Χωρίς καθηγητές το Γυμνάσιο και το Λύκειο Σαμοθράκης»

Με σοβαρές ελλείψεις καθηγητών υπολειτουργούν το Γυμνάσιο και το Λύκειο στο ακριτικό νησί της Σαμοθράκης. Τα σχολεία του νησιού στερούνται βασικές ειδικότητες καθηγητών, ακόμη και σε μαθήματα που θα εξεταστούν στις Πανελλήνιες εξετάσεις. Αυτό έχει θέσει τους μαθητές σε συναγερμό βλέποντας μέσα σε δύο μήνες να έχουν χαθεί πολλές διδακτικές ώρες.

Πιο συγκεκριμένα δεν υπάρχει καθηγητής ξένων γλωσσών (Αγγλικά), Οικονομικών Επιστημών, Φυσικής Αγωγής και Φιλόλογος. Να σημειωθεί ότι για τις συγκεκριμένες ειδικότητες υπάρχουν καθηγητές που είναι διορισμένοι στη Σαμοθράκη αλλά έχουν αποσπαστεί κατά παράβαση του νόμου και έχουν φύγει από το νησί  δίχως να αντικατασταθούν με συνέπεια να υπάρχουν κενά  διδασκαλίας, ιδιαίτερα των τελειόφοιτων μαθητών που θα εξεταστούν στις Πανελλήνιες Εξετάσεις. Γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα μπορούν να αντεπεξέλθουν τόσο στις απαιτήσεις των μαθημάτων όσο και στον γενικότερο ανταγωνισμό με τους υπόλοιπους εξεταζόμενους. Αναλογιζόμενοι τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, με τις οικογένειες των μαθητών να περιορίζουν όσο μπορούν τις δαπάνες τους αλλά και της αδυναμίας του εκπαιδευτικού συστήματος να προσφέρει και να εξασφαλίσει σε ένα ακριτικό νησί το επίπεδο των γνώσεων και της μάθησης που απολαμβάνουν οι υπόλοιποι μαθητές της χώρας μας.

Ειδικότερα οι ελλείψεις καθηγητών στο νησί έχουν ως συνέπεια την μετακίνηση μαθητών της Γ’ Λυκείου στην Αλεξανδρούπολη, προκειμένου να προετοιμαστούν σωστά για τις πανελλαδικές εξετάσεις πράγμα που δημιουργεί σημαντική οικονομική επιβάρυνση στις οικογένειές τους. Το εξοργιστικό βέβαια είναι ότι η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και οι υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας είναι γεμάτες από αποσπασμένους καθηγητές που θα έπρεπε κανονικά να υπηρετούν στις οργανικές τους θέσεις.

Η κατάσταση αυτή έχει ως αποτέλεσμα οι μαθητές που ετοιμάζονται φέτος να δώσουν Πανελλήνιες Εξετάσεις να βρίσκονται μετέωροι και προβληματισμένοι εξαιτίας της μη σωστής οργάνωσης αλλά και των σοβαρών διδακτικών ελλείψεων των σχολείων του νησιού, θυσιάζοντας τη δημόσια εκπαίδευση στον βωμό της εξοικονόμησης πόρων.

Κατόπιν τούτων.

ΕΡΩΤΑΣΤΕ:

  1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προχωρήσετε προκειμένου να υπάρξει άμεση κάλυψη των ειδικοτήτων στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο της Σαμοθράκης;
  1. Πότε αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η κάλυψη των κενών θέσεων των καθηγητών στο Λύκειο της Σαμοθράκης για τα μαθήματα που θα εξεταστούν φέτος οι μαθητές του νησιού στις Πανελλήνιες Εξετάσεις;
Αθήνα 24 Οκτωβρίου 2012 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου