ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΠΑΥΛΟΥ ΧΑΪΚΑΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ κ. Ι. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ


Θέμα: «Οι αρμοδιότητες της Τράπεζας της Ελλάδος
στην περίπτωση του Επικουρικού Κεφαλαίου»


Η Τράπεζα της Ελλάδος είναι η κεντρική τράπεζα της χώρας. Ιδρύθηκε το 1927 βάσει ενός Παραρτήματος του Πρωτοκόλλου της Γενεύης και άρχισε να λειτουργεί τον Μάιο του 1928.
Έχει συσταθεί με τη μορφή ανωνύμου εταιρίας.
Σύμφωνα με την σχετική κατατεθειμένη τροπολογία για το Επικουρικό Κεφάλαιο προστίθεται στο άρθρο 19 του π.δ. 237 η παράγραφος 8, η οποία υποχρεώνει τον ενάγοντα, πριν ασκήσει το νόμιμο και αναφαίρετο δικαίωμά του να καταθέσει αγωγή, να υποβάλλει αίτηση με τα έγγραφα που αποδεικνύουν την απαίτησή του. Μετά την ενσωμάτωση της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης στην Τράπεζα της Ελλάδος και την μετατροπή της σε απλή Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης, οι υπάλληλοι αυτής, εμφανίζονται να παρεμβαίνουν στην διαδικασία με αρμοδιότητες που δεν απορρέουν από την φύση και την θέση της εργασίας τους, και πάντως δεν θα έπρεπε να αφορούν την Τράπεζα της Ελλάδος ως ανώνυμη εταιρία. Εν συνεχεία θα πρέπει να παρέλθει η τρίμηνη προθεσμία και να απαντηθεί η αίτηση από την Τράπεζα, ώστε ο παθών να μπορεί να καταθέσει αγωγή!

Αυτή η διαδικασία επιχειρεί να αντικαταστήσει συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα που προβλέπονται και στο Αστικό Δίκαιο, και συγχρόνως ορίζει αρμοδιότητες για την Τράπεζα της Ελλάδος τύπου προδικαστικού ελέγχου, καθώς η Τράπεζα της Ελλάδος θα καθορίζει τα αποδεικτικά έγγραφα για την κατάθεση της αίτησης! Τέλος προβλέπεται ο καθορισμός επιτοκίων των καταβολών στους δικαιούχους, σύμφωνα με απόφαση, ξανά, της Τράπεζας της Ελλάδος την οποία και θα δημοσιεύει σε ΦΕΚ. Αυτό προσβάλλει το δικαίωμα δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του πολίτη, διότι ο  διοικούμενος  πρέπει να γνωρίζει το ακριβές ποσό που θα του καταβληθεί και πότε.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός: 

  1. Πώς εξηγείτε το νομικό αυτό άλμα περί αρμοδιοτήτων, καθώς μία ανώνυμη εταιρία θα ασκεί έλεγχο στους πολίτες αλλά και σε άλλους ιδιώτες;

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΧΑΪΚΑΛΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου