ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΛΗΡΩΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗ ΕΡΓΑΣΙΑ


«ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΟΔΥΝΗΡΗ ΟΜΗΡΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΟΥ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΜΗΝΕΣ ΧΩΡΙΣ ΜΙΣΘΟ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΣ ΑΔΡΑΝΕΙΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΑΙΓΜΟ ΜΚΟ, ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ»

Τις απαράδεκτες συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται, αλλά και την ευθύνη των εμπλεκόμενων εργοδοτικών και πολιτικών φορέων για τη μη καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας στο νησί της Λέσβου, στηλιτεύει με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Εργασίας Ιωάννη Βρούτση ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ υπό τη βουλευτική εποπτεία του οποίου βρίσκεται και αυτή η Εκλογική Περιφέρεια.
Σύμφωνα με τον Τέρενς Κουίκ, «οι εργαζόμενοι επιρρίπτουν ευθύνες στη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Ηλιαχτίδα» που είναι ο εργοδότης στο δήμο του νησιού αλλά και ο συμπράττων φορέας, στον ΟΑΕΔ, μέσω του οποίου υλοποιούνται τέτοιου είδους προγράμματα αλλά και στο κράτος και την Ευρωπαϊκή Ένωση» και «σημειώνουν πώς οι εργοδοτικοί και πολιτικοί φορείς της Μυτιλήνης και της Αθήνας, χρησιμοποιούν τις αποδοχές τους για να καλύψει «τρύπες που οι ίδιοι δημιούργησαν»».

Και ο εμπαιγμός των εργαζομένων συνεχίζεται διότι «ενώ η σύμβασή τους λήγει το Νοέμβριο ο Δήμαρχος Λέσβου και η Διευθύντρια της Ηλιαχτίδας ενημέρωσαν τους απεργούς ότι θα λάβουν τα υπόλοιπα χρήματα σε δύο δόσεις, το Νοέμβριο και τον Ιανουάριο (!)».

Κατόπιν όλων τούτων και λόγω των σοβαρών προβλημάτων επιβίωσης η «Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα» αποφάσισε νέα απεργία, απαιτώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων των συμμετεχόντων στο Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας».

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης.

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ κ. ΙΩΑΝΝΗ ΒΡΟΥΤΣΗ

ΘΕΜΑ: ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗ ΕΡΓΑΣΙΑ.

Κύριε Υπουργέ,

Οι εργαζόμενοι του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας στο νησί της Λέσβου εξέδωσαν Δελτίο Τύπου για τις απεργίες τους, αιτούμενοι τις αποδοχές τους για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο οι οποίες δεν έχουν καταβληθεί.

Επιρρίπτοντας ευθύνες στην Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Ηλιαχτίδα», που είναι ο εργοδότης στο Δήμο του νησιού που είναι ο συμπράττων φορέας, στον ΟΑΕΔ μέσω του οποίου υλοποιούνται τέτοιου είδους προγράμματα, αλλά και στο κράτος και την Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζουν τις άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται καθώς αρκετοί από αυτούς αναγκάζονται να δουλεύουν «χωρίς γάντια και με λιωμένα εργαλεία».

Σημειώνουν ότι ενώ κάποιοι μιλάνε για «ευπρεπισμό του νησιού» η κύρια ευθύνη πέφτει στους εμπλεκόμενους εργοδοτικούς και πολιτικούς φορείς της Μυτιλήνης και της Αθήνας διότι με τα δεδουλευμένα τους χρήματα το κράτος «καλύπτει τρύπες που το ίδιο δημιούργησε».

Η «συντονιστική επιτροπή του αγώνα» αφού συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Λέσβου και τη Διευθύντρια της Ηλιαχτίδας ενημέρωσε τους εκατόν πενήντα απεργούντες εργαζόμενους ότι θα λάβουν τα υπόλοιπα χρήματα σε δύο δόσεις!! Την μία μέσα στον Νοέμβρη και την άλλη τον Ιανουάριο.

Δεδομένου ότι τον Νοέμβρη λήγει η σύμβασή τους, η απάντηση της «συντονιστικής επιτροπής αγώνα» δεν ικανοποίησε τους απεργούς και αποφάσισαν νέα απεργία λόγω των σοβαρών προβλημάτων επιβίωσης, απαιτώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους.

Ο Δήμαρχος της Λέσβου συνηγορώντας με το προβαλλόμενο δίκαιο αίτημα των εργαζομένων, ζήτησε ενημέρωση από τους αρμόδιους βουλευτές και τόνισε ότι «οι προσληφθέντες διαμαρτύρονται γιατί μέχρι σήμερα έχουν εργαστεί περίπου τέσσερις μήνες και έχουν πληρωθεί μόνο για ενάμιση μήνα και όπως είναι ευνόητο προκύπτει πράγματι πρόβλημα επιβίωσης».

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.    Ποιο είναι το σύνολο χρηματοδότησης του συγκεκριμένου Προγράμματος Κοινωφελούς Απασχόλησης και πού βρίσκεται τελικά το ποσό που προβλέφθηκε για το συγκεκριμένο πρόγραμμα;

2.    Γνωρίζετε ότι οι ανάγκες των εργαζομένων αυτών και των οικογενειών τους, στην εποχή βαθιάς οικονομικής ύφεσης που διανύουμε, είναι αβάσταχτες και τι σκοπεύετε να κάνετε για την καταβολή των δεδουλευμένων τους πριν τη λήξη των συμβάσεών τους;

3.    Πότε ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΘΑ ΕΞΟΦΛΗΘΟΥΝ ΟΙ ΟΜΗΡΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ;

4.    Η συγκεκριμένη Μη Κυβερνητική Οργάνωση επιχορηγήθηκε τα τελευταία τρία (3) χρόνια και εάν ναι, τι ποσά έλαβε και για ποιο σκοπό;

Ο ερωτών Βουλευτής

Τέρενς Νικόλαος Κουίκ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου