ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΗΣ ΤΟΜΕΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ, ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ Β’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΣ ΞΟΥΛΙΔΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ


Θέμα: «Ουσιαστική υποβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης»

Έντονη είναι η διαφωνία μας με το επικείμενο σχέδιο «Αθηνά» που ουσιαστικά απαξιώνει την δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση και για το οποίο έχουμε καταθέσει επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή.

 Εντύπωση προκαλούν τα ασφυκτικά χρονικά όρια, μέσα στα οποία το Υπουργείο Παιδείας ζητά την υποβολή προτάσεων των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ για δομικές αλλαγές, για μια διαδικασία καθοριστικής σημασίας για τη Δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση της Χώρας. Η 10ήμερη προθεσμία υποβολής των προτάσεων εξυπηρετεί προειλημμένες αποφάσεις για την ικανοποίηση μόνο του έντονα ελλειμματικού Προϋπολογισμού 2013.

Απαξιώνετε τον ρόλο τόσο της Συνόδου των  Προέδρων-Αντιπροέδρων των Τ.Ε.Ι. όσο και αυτόν της Συνόδου των πρυτάνεων των ΑΕΙ της χώρας, τους ζητάτε να λάβουν μέρος στο θέατρο του παραλόγου εφόσον από την μια τους καλείτε να μετέχουν στις διαδικασίες αλλαγής των δομών και από την άλλη έχετε ήδη προαποφασίσει για το τι μέλλει γενέσθαι.

Οι απολύσεις διοικητικού προσωπικού και οι απειλούμενες δραστικές περικοπές των προϋπολογισμών και του Έκτακτου Εκπαιδευτικού Προσωπικού αποδυναμώνουν δραματικά τα Ιδρύματα της Δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης. Άμεσο επακόλουθο αυτής της τακτικής είναι η αδυναμία προσφοράς των απαραίτητων υπηρεσιών προς τους φοιτητές και το κλείσιμο Τμημάτων .

Στη συζήτηση που έγινε στη Βουλή για το σχέδιο «Αθηνά» μας διαβεβαιώσατε και δεσμευτήκατε ότι δεν θα υπάρξει υποβάθμιση των ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, αλλά ούτε  και στη ποιότητα σπουδών.

Κατόπιν τούτων επειδή εμείς είμαστε του είναι και όχι του φαίνεσθε ζητούμε την αναλυτική κατάσταση χρηματοδότησης των ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Σε Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου – μια μορφή νομοθετικής ρύθμισης αντιδημοκρατική - έχει προχωρήσει η συγκυβέρνηση τις τελευταίες μέρες, προωθώντας με αυτό το τρόπο τις πιο αντιδραστικές ρυθμίσεις. Σε μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ προχθές 19 Νοεμβρίου και στην οποία περιλαμβάνονται ρυθμίσεις του υπουργείου Οικονομικών, του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, και του υπουργείου Παιδείας, προβλέπεται πως τα πτυχία που δίνουν τα κολέγια τριετούς φοίτησης είναι ισότιμα με τα πτυχία των ελληνικών ΑΕΙ (4ετούς και 5ετούς φοίτησης) και τους αναγνωρίζονται ίσα επαγγελματικά δικαιώματα!!!

Μετά λύπης μας διαπιστώνουμε μετά την παράθεση όλων αυτών των στοιχείων ότι η συγκυβέρνηση ,πλήττει το δημόσιο χαρακτήρα της ανώτατης εκπαίδευσης και ουσιαστικά παραβιάζει το άρθρο 16 του Συντάγματος.

Γίνεται κατανοητό ότι με το πέρας λίγων χρόνων η παιδεία θα γίνει ΠΡΟΝΟΜΙΟ των λίγων και κατεχόντων και όχι ένα δημόσιο αγαθό.

Ερωτάσθε λοιπόν  κ. Υπουργέ

1)    Πώς θα καλυφτούν τα κενά μετά από τις απολύσεις που πρόκειται να πραγματοποιηθούν και από τις μειωμένες χρηματοδοτήσεις των ΑΕΙ & ΤΕΙ, ώστε να μην υποβαθμιστεί η ποιότητα σπουδών;

2)    Τι απάντηση δίνετε στο ότι σύμφωνα με τις τελευταίες ενέργειες σας ουσιαστικά διαμελίζετε την τριτοβάθμια εκπαίδευση και τη μετατρέπετε σε βορά ιδιωτικών συμφερόντων;

Η Ερωτώσα Βουλευτής

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΞΟΥΛΙΔΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου