ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ


Κυρία Πρόεδρε, Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Μια από τις πιο διαδεδομένες και αποσιωπημένες μορφές βίας σε όλο τον πλανήτη είναι η βία κατά των γυναικών. Εκατομμύρια γυναίκες πέφτουν θύματα βίας ενώ 3500 γυναίκες σε όλη την Ευρώπη χάνουν την ζωή τους. Τα φαινόμενα βίας κατά των γυναικών δεν λείπουν και από την χώρα μας, στην οποία το φαινόμενο παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Σήμερα, με τα απανωτά μνημόνια, την επιδείνωση της φτώχειας, την έκρηξη της ανεργίας που στις νέες γυναίκες φτάνει στο εφιαλτικό ποσοστό του 62%, τις περικοπές των κοινωνικών δαπανών, και την διάλυση της κοινωνικής πολιτικής, η κατάσταση μέσα στην οικογένεια γίνεται όλο και πιο αφόρητη και πιο «βίαιη» για όλους και κυρίως για τις γυναίκες.

Χθες ήταν η παγκόσμια μέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών που έχει θεσπίσει ο ΟΗΕ. Σε μια παγκόσμια κοινότητα που το φαινόμενο έχει γιγαντωθεί, εμείς στην Ελλάδα παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε οφείλουμε να είμαστε πρωτεργάτες και πρωταγωνιστές στην αντιμετώπισή της.

Η Ελλάδα ως μια χώρα που πρεσβεύει τις αρχές της δημοκρατίας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οφείλει να οργανωθεί με το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο ώστε να καταπολεμηθεί τελείως το φαινόμενο της βίας εναντίον των γυναικών σε όλα τα επίπεδα.

Όσον αφορά την ενδοοικογενειακή βία εναντίον των γυναικών οφείλουμε να διαμορφώσουμε το κατάλληλο πλαίσιο με στελέχωση των υπηρεσιών πρόνοιας με κοινωνικούς λειτουργούς και αυστηρότητα της νομοθεσίας στους συζύγους που χρησιμοποιούν βία κατά των γυναικών, ώστε να επιλύουν τις ενδοοικογενειακές διαφορές χωρίς να φτάνουν σε σημείο να χρησιμοποιούν τη βία. Οφείλουμε να δημιουργήσουμε το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο που θα προστατεύσει τις γυναίκες από κάθε είδους βία και θα τις βοηθήσει να ενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο με αξιοπρέπεια και αυτογνωσία. 

Παράλληλα, πρέπει να δημιουργηθούν υποδομές μαζί με τους κοινωνικούς εταίρους και την Εκκλησία, ώστε όταν μια γυναίκα θύμα δεν έχει να προσφύγει σε κάποιο συγγενικό πρόσωπο ή λόγω ντροπής δεν μπορεί να φιλοξενηθεί σε συγγενικό σπίτι, να καταφεύγει στις κοινωνικές υποδομές, που θα της παρέχουν την κατάλληλη ασφάλεια και την αποφυγή άσκησης ακραίας συμπεριφοράς από τα συγγενικά της πρόσωπα. Κοινωνικές υποδομές που θα αποτρέψουν την ντροπή, τον τρόμο που τις εγκλωβίζουν σε ένα φαύλο κύκλο κακοποίησης.

Πολλές φορές γυναίκες πέφτουν θύματα βίας μέσα από εγκληματικές ενέργειες είτε κλοπής, είτε βιασμού. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις η τιμωρία των αποδεδειγμένων ενόχων πρέπει να είναι παραδειγματική και η δικαιοσύνη αμείλικτη. Ποια θα πρέπει να είναι η τιμωρία του ενόχου για το φρικτό έγκλημα της Πάρου το περασμένο καλοκαίρι που συγκλονίζει ακόμη την Ελληνική κοινωνία; Αυτά τα φαινόμενα πρέπει να αντιμετωπίζονται με σκληρό και αμείλικτο νομοθετικό πλαίσιο, ώστε να εξαλειφθούν.

Ένα άλλο φαινόμενο το οποίο αντιμετωπίζουμε στην Ελλάδα και δεν έχει δει το φως της δημοσιότητας είναι το trafficking, το οποίο ολοένα και αυξάνεται.
Τον περασμένο χειμώνα όλοι γίναμε μάρτυρες της σκληρής πραγματικότητας που βιώνουν οι ιερόδουλες αλλά και της εκμετάλλευσης που υφίστανται και ειδικότερα αυτές που προέρχονται από άλλες χώρες.

Ένα σύγχρονο δουλεμπόριο που δυστυχώς βρίσκει σταυροδρόμι στην Ελλάδα. Ανάμεσα σ’ αυτούς που βιώνουν το σύγχρονο δουλεμπόριο ανθρώπων που αναζητούν καλύτερη τύχη στην Ελλάδα είναι και γυναίκες που έρχονται για να πουλήσουν το σώμα τους, μόνο που εκτός από θύματα του ίδιου τους του εαυτού πέφτουν και θύματα εκμεταλλευτών που τις διαλύει ως προσωπικότητες και καταστρέφει τη ζωή τους.

Και αυτά συμβαίνουν μόλις λίγα χιλιόμετρα μακριά από εδώ που μιλάμε.

Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, προτείνουμε την άμεση εφαρμογή δράσεων και τη δημιουργία ομάδων με στόχο:

«Τη διάδοση και τήρηση της Σύμβασης του ΟΗΕ.

Την οργάνωση ολοκληρωμένων δομών υποστήριξης κακοποιημένων γυναικών με πλήρη ψυχοκοινωνική στήριξη.

Τη δημιουργία και εφαρμογή κατάλληλου και επαρκούς νομικού πλαισίου το οποίο, αναδεικνύοντας τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος, θα στοχεύει πραγματικά στην πάταξή του και όχι στη συγκάλυψη και υποβάθμισή του.

Την προώθηση ισότιμης εκπαίδευσης και τη δημιουργία προγραμμάτων ισότητας των φύλων στα ελληνικά σχολεία.

Την πρόληψη και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης.»

Παρά τις αντιξοότητες η κοινωνία μας πρέπει να σταθεί στα πόδια της και να μην πέσει θύμα της ανέχειας που βιώνουμε.

Η Ελλάδα οφείλει να δώσει τις λύσεις και να πρωτοστατήσει σε μια πορεία για μια καλύτερη κοινωνία αλληλοσεβασμού και κατανόησης, για μια κοινωνία συνοχής, πρότυπο για τις επόμενες γενιές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου