ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΗΜΑΘΙΑΣ ΚΩΣΤΑ ΓΙΟΒΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

Ευπειθώς αναφέρω πως ήταν από τις σημαντικότατες εμπειρίες μου ως αιρετός. Ανέβηκα με ρίγος στο κατάστρωμα του ηρωικού αντιτορπιλικού ΒΕΛΟΣ που με κυβερνήτη τον πρόσφατα αναχωρήσαντα Νίκο Παππά, την 22α Μαΐου 1973, αποκόπηκε από το σχηματισμό του Πολεμικού Ναυτικού. Ο των γενναίων αισθημάτων Αντιπλοίαρχος ζήτησε πολιτικό άσυλο στην Ιταλία δίχως να παραδώσει το πλοίο. Ένα συντριπτικό πλήγμα στο υπογάστριο της δικτατορίας.

Είχα τύχη αγαθή να παρακολουθήσω μία από τις ουσιαστικότερες ομιλίες ενός ανθρώπου που μέχρι σήμερα δεν γνώριζα. Αμέσως μετά υπέβαλλα τα σέβη μου και ζήτησα, σχεδόν με το θράσος του πρωτάρη, ένα αντίγραφο της ομιλίας του προς προσωπική μου διδαχή. Ο αντιναύαρχος Κ. Γκιορτζής δεν δίστασε, σε μένα τον άγνωστό του, να την εμπιστευθεί με μόνη τη σαφή παρατήρηση να μην την εκμεταλλευτώ κομματικά. Τον ευχαριστώ δημοσίως ως κατηχούμενος. Το υποσχέθηκα και έτσι ακριβώς ακομμάτιστα, εννοώ να εισπράξετε τη μικρή περικοπή που αντιγράφω:

«...την ανάδειξη και προβολή της Ιστορίας στις πραγματικές της διαστάσεις, για την ανάδειξη και προβολή ανιδιοτελών αγώνων για το κοινό καλό, παραδειγμάτων κοινωνικής συνοχής και αποτελεσματικότητας. Για να αναδειχθεί ο θαλασσινός πολιτισμός μας ως υπόδειγμα κοινωνικής οργάνωσης και στη στεριά. Τρεις χιλιάδες χρόνια η Πατρίδα ζει και βασιλεύει ελεύθερη στη θάλασσα, σκλαβωμένη τα περισσότερα στη στεριά. Ας αναρωτηθούμε γιατί.

Ελλάδα δεν είναι ο Τιτανικός. Είναι η ΟΛΥΜΠΙΑΣ, το ΒΕΛΟΣ, η ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ, ο ΘΑΛΗΣ Ο ΜΙΛΗΣΙΟΣ, ο ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ, το Αρματαγωγό ΛΕΣΒΟΣ που θα έπρεπε κι αυτό να είναι εδώ (ως το μόνο πλοίο, με Κυβερνήτη τον αείμνηστο Πλωτάρχη Λευτέρη Χανδρινό, που πολέμησε την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο).


Πολλοί πολίτες, οργισμένοι από τη συγκυρία, ρωτούν δημόσια, αρκετοί από αυτούς ειρωνικά, «αισθάνονται οι Κινηματίες του Ναυτικού δικαιωμένοι από την ποιότητα, σήμερα, της Δημοκρατίας για την οποία κι αυτοί αγωνίστηκαν; Τους απαντούμε ότι ο «εκφυλισμός αρχών και αξιών του πολιτισμού μας από κάποιους ιδιοτελείς, ούτε κατ ελάχιστο απαξιώνει τους ανιδιοτελείς αγώνες που πρέπει να υπενθυμίζονται και να αναδεικνύονται ως μαγιά για νέους τέτοιους αγώνες στη διαρκή διαπάλη του καλού με το κακό...».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου