ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΜΕΑΡΧΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΝΟΤΗ ΜΑΡΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

«Όχι στην κατάργηση σχολείων στα Αμιρά, στα Σκούρβουλα και στο Σίβα της Π.Ε. Ηρακλείου»

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κ. Αρβανιτόπουλο και Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα κατέθεσε σήμερα 17 Ιουνίου ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, Βουλευτής Ηρακλείου κ. Νότης Μαριάς, σχετικά με την κατάργηση σχολείων στα Αμιρά, στα Σκούρβουλα και στο Σίβα της Π.Ε. Ηρακλείου.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Κύριοι Υπουργοί,

Με δική σας υπουργική απόφαση προωθείτε την κατάργηση ενός ιστορικού δημοτικού σχολείου των Αμιρών του Δήμου Βιάννου.

Με όμοιο τρόπο και στο πλαίσιο των γενικότερων περικοπών της Κυβέρνηση σας που πλήττουν βάναυσα την δημόσια Παιδεία, προωθείται και η κατάργηση των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε Σκούρβουλα και Σίβα Πυργιωτίσσης του Δήμου Φαιστού.

Με βάση την υπ’ αριθμ. 226/2012 ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Βιάννου τόσο ο Δήμος όσο και η τοπική κοινωνία είναι κάθετα αντίθετοι με την κατάργηση της εν λόγω Μονάδας των Αμιρών, επιμένοντας στην διατήρηση της υφιστάμενης κατάστασης για τις υπάρχουσες σχολικές μονάδες του Δήμου Βιάννου.

Ταυτόχρονα το Δημοτικό Συμβούλιο Φαιστού σε έκτακτη συνεδρίαση του με την υπ’ αριθμ. 18/15-11-2012 ομόφωνη απόφαση ζητά να παραμείνουν ανοικτά τα δημοτικά σχολεία Σκούρβουλων και Σίβα Πυργιωτίσσης και να μην επέλθει καμία μείωση στη λειτουργία των σχολικών μονάδων του Δήμου.

Οι λόγοι για την λήψη των παραπάνω αποφάσεων των Δημοτικών Συμβουλίων, όπως εκτίθενται αναλυτικά, αφορούν στην έλλειψη χωρητικότητας των σχολικών αιθουσών που πρόκειται να φιλοξενήσουν τις λειτουργίες των καταργούμενων μονάδων, στα υπεράριθμα τμήματα μετά την συγχώνευση, στο κόστος μεταφοράς των μικρών μαθητών, στις μακρινές αποστάσεις που θα πρέπει να διανύουν δύο φορές ημερησίως, σε ένα κατά κανόνα δύσβατο και ανεπαρκές οδικό δίκτυο και σε πληθώρα εκπαιδευτικών προβλημάτων που προκύπτουν υπ’ αυτές τις συνθήκες.

Επιπρόσθετα με βάση την κείμενη νομοθεσία απαραίτητη προϋπόθεση για οποιαδήποτε κατάργηση ή συγχώνευση σχολικής μονάδας είναι η ύπαρξη σχετικής απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου της ενδιαφερόμενης περιοχής.

Οι Σύλλογοι εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Ηρακλείου έχουν ήδη τοποθετηθεί αρνητικά σχετικά με τις παραπάνω συγχωνεύσεις και προχωρούν άμεσα σε δυναμικές κινητοποιήσεις.

Με βάση τα παραπάνω και την εντεινόμενη υποβάθμιση της εκπαίδευσης στην Π.Ε. Ηρακλείου, μια περιοχή που στην Περιφέρεια Κρήτης έχει το «προνόμιο» να είναι η μοναδική στην οποία επίκεινται συγχωνεύσεις, ερωτάστε κ. Υπουργοί:

  1. Έχετε υπολογίσει το κόστος της καθημερινής μεταφοράς των μετακινούμενων μαθητών;
  2. Έχετε υπολογίσει πόσα υπεράριθμα τμήματα θα δημιουργηθούν στις μονάδες υποδοχής;
  3. Έχετε υπολογίσει εάν θα μπορούν να αποδώσουν οι μαθητές κατά τη διάρκεια του μαθήματος αλλά και μετά στο σπίτι τους όταν θα διανύουν μακρινές αποστάσεις δύο φορές ημερησίως;
  4. Έχετε υπολογίσει τις συνέπειες στην εκπαιδευτική διαδικασία αλλά και την ταλαιπωρία των εκατοντάδων ενδιαφερόμενων οικογενειών;
  5. Μετά τις αποφάσεις των οικείων Δημοτικών Συμβουλίων προτίθεστε να ανακαλέσετε την κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδώσατε για την κατάργηση των παραπάνω σχολικών μονάδων και αν ναι πότε θα το πράξετε;

Ο ερωτών Βουλευτής


Νότης Μαριάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου