ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΗΣ ΤΟΜΕΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΧΡΟΝΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΞΟΡΥΞΗ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΛΙΓΝΙΤΗ

Η Βουλευτής Κοζάνης και Υπεύθυνη Τομέα Κοινοβουλευτικής Ευθύνης  Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ραχήλ Μακρή κατέθεσε ερώτηση με θέμα την «Μη υλοποίηση απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης σχετικά με τη μείωση χρόνου εργασίας των εργαζομένων στην εξόρυξη και την επεξεργασία λιγνίτη».
Με βάση απόφαση η οποία είναι δεσμευτική για τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, για την εξασφάλιση στους εργαζόμενους που απασχολούνται σε ορισμένες επικίνδυνες ή ανθυγιεινές εργασίες είτε με μείωση της διάρκειας της εργασίας είτε με συμπληρωματική άδεια με αποδοχές, το Συνδικάτο Εργαζομένων στην Ενέργεια «Εργατική Αλληλεγγύη» κοινοποίησε την απόφαση στο Υπουργείο εργασίας (Α.Π 48-19/5/2008) απαιτώντας την εφαρμογή της για τους εργαζόμενους στην εξόρυξη και επεξεργασία του λιγνίτη. Παρ’ όλες τις δεσμεύσεις των Υπουργών των προηγούμενων κυβερνήσεων και την υπενθύμιση της εκκρεμότητας της υποχρέωσης του κράτους απέναντι στο Συμβούλιο της Ευρώπης από το Συνήγορο του Πολίτη, το Υπουργείο τηρεί σιγή ιχθύος και δεν έχει δώσει καμία απάντηση για τις προθέσεις του για την υλοποίηση ή μη της υποχρέωσης αυτής.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ τον  κ. Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
                  
         
ΘΕΜΑ: «Μη υλοποίηση απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης σχετικά με τη μείωση χρόνου εργασίας των εργαζομένων στην εξόρυξη και την επεξεργασία λιγνίτη»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης μετά από προσφυγή του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα δικαιώματα του ανθρώπου καταδίκασε το Ελληνικό Δημόσιο για παραβίαση του άρθρου 11 (δικαίωμα για προστασία της υγείας) του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη και του άρθρου 2&4 (δικαίωμα και δίκαιες συνθήκες εργασίας).

Στις 6 Φεβρουαρίου 2007 η επιτροπή αποφάσισε επί της ουσίας της υπόθεσης καταλήγοντας ότι υπάρχει παράβαση από το Ελληνικό Κράτος των άρθρων 11,3&2 και 2&4 του χάρτη. Η απόφαση υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης τον Φεβρουάριο του 2008 με αριθμό resolution CM/ResChS (2008)1.

Με βάση την απόφαση η οποία είναι δεσμευτική για τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης , το Συνδικάτο Εργαζομένων στην Ενέργεια «Εργατική Αλληλεγγύη» κοινοποίησε την απόφαση στο Υπουργείο εργασίας (Α.Π 48-19/5/2008) απαιτώντας την εφαρμογή της απόφασης για τους εργαζόμενους στην εξόρυξη και επεξεργασία του λιγνίτη.

Η τότε Υπουργός απάντησε ότι είναι διατεθειμένη να υλοποιήσει την απόφαση και να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση του ζητήματος και για το λόγο αυτό ο  τότε Γ. Γραμματέας πραγματοποίησε επίσκεψη στα λιγνιτωρυχεία προκειμένου να εξετάσει τις συνθήκες εργασίας και λαμβάνοντας υπόψη και την γνωμοδότηση του συνηγόρου του πολίτη ενημέρωσε ότι θα προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση.

Ωστόσο η προκήρυξη εκλογών πάγωσε την διαδικασία και με την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης το σωματείο ενημέρωσε τον νέο Υπουργό ο οποίος πληροφόρησε ότι το θέμα διαβιβάστηκε στο νομικό τμήμα του υπουργείου προκειμένου να γνωμοδοτήσει.

Έκτοτε δεν κοινοποιήθηκε καμία σχετική απόφαση και ουδείς γνωρίζει τις αποφάσεις του Υπουργείου για το θέμα, παρόλο που τον Νοέμβριο του 2010 ο συνήγορος του πολίτη με έγγραφό του υπενθύμισε ότι εκκρεμεί η υποχρέωση του Ελληνικού κράτους προς το Συμβούλιο της Ευρώπης.

 Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Υπάρχει γνωμοδότηση του νομικού τμήματος του Υπουργείου σχετικά με την μείωση χρόνου εργασίας των εργαζομένων στην εξόρυξη και την επεξεργασία λιγνίτη, σε εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου της Ευρώπης;

  1. Αν ναι, ποιο το περιεχόμενο αυτής;


  1. Γνωρίζει η ηγεσία του Υπουργείου ότι εκκρεμεί υποχρέωση του Ελληνικού κράτους προς το Συμβούλιο της Ευρώπης;

  1. Ποιος είναι ο πολιτικός σχεδιασμός του Υπουργείου σας σχετικά με την εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την μείωση του χρόνου εργασίας των εργαζομένων στην εξόρυξη και επεξεργασία του λιγνίτη;
 
Αθήνα,1/10/2012

Η ερωτώσα Βουλευτής,

Μακρή Ραχήλ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου