ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ Α’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ- ΜΑΡΙΑΣ ΓΙΑΤΑΓΑΝΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

Θέμα: «Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ: Ανασφαλής για τους ασθενείς η εφημέρευση - Απλήρωτες δεδουλευμένες εφημερίες των γιατρών»

Οι νοσοκομειακοί γιατροί καλούνται να διασφαλίσουν την περίθαλψη του ελληνικού λαού κάτω από αντίξοες, υποβαθμισμένες και ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας, εντελώς απαξιωτικές του λειτουργήματός τους.

Η Νοσοκομειακή Επιτροπή Ιατρών του ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης, καταγγέλλει ότι, από το μήνα Ιούλιο 2012 έως σήμερα, το πρόγραμμα εφημέρευσης του ΑΧΕΠΑ καταρτίστηκε από τη Διοίκηση και μόνο, κατά παράβαση της νόμιμης διαδικασίας, δηλαδή χωρίς τη γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου και χωρίς την έγκριση του Διευθυντή κάθε τμήματος. Αυτή η τακτική ανησυχεί έντονα τους γιατρούς, γιατί θεωρούν ότι καθιστά την εφημέρευση ανασφαλή για τους ασθενείς, ο αριθμός των οποίων έχει αυξηθεί ραγδαία.

Παράλληλα, οι ίδιοι γιατροί, ειδικευμένοι και ειδικευόμενοι, από τις 06-09-2012 ξεκίνησαν επίσχεση εργασίας γιατί παραμένουν μέχρι σήμερα απλήρωτοι για τις δεδουλευμένες εφημερίες τους πέντε (5) μηνών, από Απρίλιο έως και Αύγουστο 2012, με άγνωστο το χρόνο καταβολής τους. Και τούτο μάλιστα, όταν οι αποδοχές τους κατά την τελευταία διετία μειώθηκαν κατά 40%, τις δε εφημερίες των μηνών από Ιανουάριο έως Μάρτιο, τις πληρώθηκαν μειωμένες κατά 30% επιπλέον του παραπάνω ποσοστού!!!

Την ίδια στιγμή και παρά το γεγονός ότι οι γιατροί αυτοί ασκούν νόμιμα το δικαίωμα επίσχεσης της εργασίας τους, ο Διοικητής του ΑΧΕΠΑ, όπως έχουμε πληροφορηθεί, προσπαθώντας να καταστείλει τη συμμετοχή των γιατρών στις επισχέσεις, καλεί σε «έγγραφες απολογίες» γιατρούς, «προειδοποιώντας» τους για πιθανές συνέπειες εναντίον τους.

Κατόπιν αυτών ερωτάσθε  κ. Υπουργέ:

    1)Γνωρίζοντας καλά ότι η αποζημίωση από τις εφημερίες συνιστά το μισό του εισοδήματος κάθε Γιατρού του ΕΣΥ, το οποίο έχει ήδη μειωθεί σε σημείο εξόντωσής του:
  • Πότε σκοπεύετε να πληρώσετε τις δεδουλευμένες πολύμηνες εφημερίες των γιατρών του ΑΧΕΠΑ;
  • Ποια  μέτρα προτίθεστε να λάβετε ώστε οι γιατροί να αμείβονται εμπρόθεσμα και να μην εξαρτώνται από τις ενέργειες του εκάστοτε Διοικητή του Νοσοκομείου;
  • Ποια μέτρα θα λάβετε ώστε η εφημέρευση να προγραμματίζεται με την προσήκουσα διαδικασία, προκειμένου να εξασφαλίζεται η ασφάλεια των ασθενών, νοσηλευόμενων και μη;
    2) Με δεδομένο ότι τόσο οι ειδικευμένοι όσο και οι ειδικευόμενοι γιατροί ασκούν νόμιμα το δικαίωμα για επίσχεση της εργασίας τους, σκοπεύετε να τους προστατεύσετε από τις αυθαίρετες σε βάρος τους ενέργειες του Διοικητή του ΑΧΕΠΑ; Αν ναι, σε τι ενέργειες θα προβείτε;

Αθήνα, 21 Σεπτεμβρίου 2012

Η ερωτώσα Βουλευτής

Χρυσούλα-Μαρία Γιαταγάνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου