ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ Α’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ-ΜΑΡΙΑΣ ΓΙΑΤΑΓΑΝΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ


Θέμα: «Είναι σε θέση το Σ.Δ.Ο.Ε να διερευνήσει τα σκάνδαλα που ταλανίζουν την Ελληνική κοινωνία;»


Από τη διερεύνηση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής του θέματος της παρακράτησης και μη αξιοποίησης μέχρι και σήμερα της «ΛΙΣΤΑΣ ΛΑΓΚΑΡΝΤ», που είχε ως αποτέλεσμα να μείνουν στο απυρόβλητο 2.000 μεγαλοκαταθέτες της Τράπεζας HSBC στην Ελβετία, καθώς και από δημοσιεύματα των Μ.Μ.Ε, αποκαλύφθηκε ότι έχουν αποψιλωθεί πλήρως νευραλγικές υπηρεσίες του Σ.Δ.Ο.Ε, οι οποίες εμφανίζονται σήμερα να υπολειτουργούν.
Ειδικότερα, αποκαλύφθηκε ότι η «Επιχειρησιακή  Διεύθυνση Ειδικών Υποθέσεων Αθηνών», δηλαδή, η υπηρεσία του Σ.Δ.Ο.Ε, που ασχολείται μεταξύ άλλων με τη διερεύνηση των σκανδάλων που αφορούν τους εξοπλισμούς, τον έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης πολιτικών προσώπων, τη διερεύνηση περί των 1.350 υποθέσεων κατόπιν παραγγελίας των Οικονομικών Εισαγγελέων, που αφορούν ιδιαίτερα μεγάλα σκάνδαλα, όπως: τα στημένα παιχνίδια του ελληνικού ποδοσφαίρου, τις προμήθειες των νοσοκομείων, τον χρηματισμό γιατρών και άλλα σκάνδαλα, έχει τεράστιες ελλείψεις σε υπαλλήλους.

Ενώ στον κανονισμό λειτουργίας της Διεύθυνσης αυτής του ΣΔΟΕ ορίζονται οι οργανικές θέσεις σε 102, ο αριθμός των υπαλλήλων σήμερα είναι μόλις 55, δηλαδή, παρατηρούνται κενά της τάξεως του 45% των θεσμοθετημένων θέσεων και αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω, μετά από συνταξιοδοτήσεις και μεταθέσεις υπαλλήλων.

Επιπλέον, η νευραλγική αυτή Υπηρεσία του ΣΔΟΕ είναι ακέφαλη, αφού λειτουργεί χωρίς Διευθυντή και από τις προβλεπόμενες δύο (2) θέσεις Προϊσταμένων των δύο Υποδιευθύνσεων σήμερα υπηρετεί μόνο ο ένας (1) Προϊστάμενος της Β’ Υποδιεύθυνσης, ο οποίος μάλιστα είναι επιφορτισμένος και με την άσκηση καθηκόντων Προϊσταμένου Ειδικών Συνεργείων με έδρα την Πάτρα. Από τους προϊσταμένους των οκτώ (8) τμημάτων της Υπηρεσίας, οι τρεις (3) είναι υπό μετάθεση ή επιστροφή στην οργανική τους θέση.

Αποκαλύφθηκε επιπλέον από πληροφορίες των Μ.Μ.Ε, ότι έχουν σταλεί επτά (7) αναφορές από το Σ.Δ.Ο.Ε  στον πρώην Υπουργό Οικονομικών κ. Ε. Βενιζέλο, η τελευταία των οποίων υποβλήθηκε τον Μάιο 2012, στις οποίες επισημαίνονται  οι προαναφερόμενες ελλείψεις, οι οποίες καθιστούν εξαιρετικά δυσχερή έως αδύνατη τη διερεύνηση των υποθέσεων που τους έχει ανατεθεί.
           
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

1)    Ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα τα αναφερόμενα από τα Μ.Μ.Ε, σχετικά με την υποβολή επτά (7) εμπιστευτικών αναφορών του Σ.Δ.Ο.Ε προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ε. Βενιζέλο, για την έλλειψη προσωπικού των Υπηρεσιών Ελέγχου του ΣΔΟΕ;
2)    Ενημέρωσε ο τότε Υπουργός Οικονομικών κ. Ε. Βενιζέλος το Υπουργικό Συμβούλιο για το θέμα αυτό; Εάν ναι, ποια απόφαση ελήφθη;
3)    Έχετε προβεί μέχρι σήμερα σε στελέχωση της νευραλγικής αυτής Υπηρεσίας του Σ.Δ.Ο.Ε;
4)    Εάν δεν έχετε προβεί, σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε, ώστε να επιτευχθεί η πλήρης στελέχωσή της;
5)    Γιατί δεν μεταθέτετε Οικονομικούς Επιθεωρητές από τις Περιφερειακές Οικονομικές Επιθεωρήσεις, οι οποίοι είναι έμπειροι στον Οικονομικό Έλεγχο μεγάλων υποθέσεων, καθώς και υπαλλήλους των Δ.Ο.Υ. αρμόδιους για έλεγχο οικονομικών στοιχείων, στην προαναφερόμενη Υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών;
6)    Μήπως πρέπει να αυξήσετε περαιτέρω τις οργανικές θέσεις των Προϊσταμένων και των υπαλλήλων της Υπηρεσίας αυτής του Σ.Δ.Ο.Ε, γιατί οι ήδη προβλεπόμενες από το Π.Δ 85/2005 θέσεις δεν επαρκούν για να ανταποκριθεί η Υπηρεσία αυτή στο τιτάνιο έργο που καλείται και πρέπει να επιτελέσει τάχιστα;
7)    Μήπως αντί να ασχολείται το Σ.Δ.Ο.Ε με την διερεύνηση ενός (1) καταστήματος στην  Ύδρα που δεν είχε εκδώσει κάποιες αποδείξεις και να αναστατώνεται το νησί εν μέσω τουριστικής περιόδου με την ταυτόχρονη δράση των ΜΑΤ, που έγινε για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους, θα πρέπει να ασχοληθεί με όλες του τις δυνάμεις για τη διερεύνηση της «ΛΙΣΤΑΣ ΛΑΓΚΑΡΝΤ» και με όλες αυτές τις σοβαρότατες υποθέσεις, που εκκρεμούν από μακρού;
8)    Ζητήσατε κ. Υπουργέ Οικονομικών επίσημο αντίγραφο της «ΛΙΣΤΑΣ ΛΑΓΚΑΡΝΤ» από τη Γαλλική Κυβέρνηση, γιατί μετά την παραδοχή του κ. Βενιζέλου ότι το μετά διετία παραδοθέν από αυτόν αντίγραφο ενδέχεται να έχει νοθευτεί, δεν είναι δυνατόν να ερευνηθεί η υπόθεση αυτή από το παραδοθέν αγνώστου γνησιότητας αντίγραφο;
9)    Από στιγμή σε στιγμή θα κληθούμε να ψηφίσουμε μέτρα 13,5 δις ευρώ μόνο για το 2013, που θα μειώσουν δραματικά μισθούς και συντάξεις, θα μειώσουν περαιτέρω τη ζήτηση και θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια σε κλείσιμο μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων με συνακόλουθη αύξηση της ανεργίας.

Αποτελεί εδραία πεποίθηση του Ελληνικού Λαού, ότι, εάν είχαν διερευνηθεί τα μεγάλα αυτά σκάνδαλα, που τελέστηκαν από πολιτικά πρόσωπα και υπαλλήλους τους, από μεγαλοεπιχειρηματίες ευνοούμενους των προηγούμενων Κυβερνήσεων και είχαν ληφθεί μέτρα κατασχέσεων και εκποιήσεων των περιουσιών τους - πέραν φυσικά της ποινικής τους δίωξης-  δεν θα υπήρχε καμία απολύτως ανάγκη να επιβάλλονται, κάθε λίγο, δυσβάσταχτα μέτρα σε βάρος των μισθωτών και συνταξιούχων, που τους έχετε κυριολεκτικά εξαθλιώσει.

 Όλα τα προαναφερόμενα δημιουργούν την πεποίθηση ότι δεν επιθυμεί η Κυβέρνησή σας τη διερεύνηση των μεγάλων σκανδάλων ούτε την πάταξη της διαφθοράς.

Ποια μέτρα έλαβε η Συγκυβέρνησή σας λοιπόν, που ως γνωστόν αποτελεί συνέχεια των προηγουμένων, προς αυτήν την κατεύθυνση, ώστε να καλύψουν το χρέος της Χώρας οι υπαίτιοι και οι υπεύθυνοι για τη δημιουργία του χρέους, που ως φυσικά πρόσωπα ή με OFF SHORE εταιρείες, φρόντισαν να εξασφαλίσουν τον παράνομο πλουτισμό τους, φυγαδεύοντάς τον στην HSBC;

Επίσης καλούνται οι κ.κ. Υπουργοί να μου χορηγήσουν τα ακόλουθα έγγραφα:

1)    Τις επτά (7) αναφορές του ΣΔΟΕ προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Βενιζέλο, που αφορούν το θέμα της υποστελέχωσης της «Επιχειρησιακής Διεύθυνσης Ειδικών Υποθέσεων Αθηνών».
2)    Το έγγραφο με το οποίο ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε την Ελληνική Κυβέρνηση για το εν λόγω θέμα και την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου επί του θέματος αυτού.
3)    Κάθε είδους έγγραφο/α από το/α οποίο/α προκύπτει ότι ενημερώθηκε το Ελληνικό Κοινοβούλιο για το θέμα αυτό.
4)    Έγγραφα του κ. Βενιζέλου από τα οποία να προκύπτει ερώτησή του προς τους Οικονομικούς Εισαγγελείς ως προς την πορεία των ερευνών που έχουν διατάξει να γίνουν από το ΣΔΟΕ και την απάντηση των Οικονομικών Εισαγγελέων.
5)    Το έγγραφο του Υπουργού Οικονομικών κ. Στουρνάρα με το οποίο να ζητά από το Γαλλικό Κράτος επίσημο αντίγραφο της «ΛΙΣΤΑΣ ΛΑΓΚΑΡΝΤ».
6)    Έγγραφο του νυν Υπουργού Οικονομικών με το οποίο ζητά την άμεση στελέχωση της «Επιχειρησιακής Διεύθυνσης Ειδικών Υποθέσεων Αθηνών» από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
7)    Πλήρη στοιχεία για την έως σήμερα πορεία της διερεύνησης των μεγάλων υποθέσεων που έχει αναλάβει η  «Επιχειρησιακή Διεύθυνση Ειδικών Υποθέσεων Αθηνών». Να κατατεθούν πορίσματα, εκθέσεις και λοιπά στοιχεία που έχουν συνταχθεί από τη Διεύθυνση αυτή καθώς και πλήρη στοιχεία των ενεργειών στις οποίες προέβησαν οι Οικονομικοί Εισαγγελείς και το Υπουργείο Οικονομικών, μετά την υποβολή σε αυτούς των εν λόγω στοιχείων από την «Επιχειρησιακή Διεύθυνση Ειδικών Υποθέσεων Αθηνών».

Αθήνα, 15-10-2012

Η Ερωτώσα Βουλευτής

Χρυσούλα - Μαρία Γιαταγάνα

Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου