ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Β’ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΥΡΑΚΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ


Θέμα: «Κάλυψη υποχρεώσεων προς εργαζόμενους των Ναυπηγείων»


Τα πρωτοφανή επεισόδια που εκτυλίχθηκαν χθες στο χώρο του Πενταγώνου αναδεικνύουν τόσο την έλλειψη σχεδιασμού από πλευράς πολιτικής ηγεσίας όσο και ένα σοβαρό κοινωνικό θέμα που αφορά στους απλήρωτους εδώ και μήνες εργαζόμενους στα Ναυπηγεία.
Το ευρύ κοινό ενημερώθηκε για τη δραματική κατάσταση των εργαζομένων στα ναυπηγεία μετά τα χθεσινά θλιβερά γεγονότα. Αντίθετα η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας έχει από καιρό ενημερωθεί και έχει δεσμευτεί, μάταια, ότι θα επιλύσει το θέμα μέσω του ΟΑΕΔ.

Οι δικαστικές διαμάχες της ιδιοκτήτριας εταιρείας με το ελληνικό δημόσιο έχουν προκαλέσει το πρόβλημα των εργαζομένων αφού εδώ και μήνες η διοίκηση εφαρμόζει την εκ περιτροπής απασχόληση, προκειμένου να αποφύγει το κόστος των αποζημιώσεων.

Σύμφωνα με τον με τον πρόεδρο του σωματείου μετάλλου στην ναυπηγοεπισκευαστική, οι εργαζόμενοι στα ναυπηγεία της Ελευσίνας είναι 8 μήνες απλήρωτοι, στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά 6 μήνες απλήρωτοι, ενώ η ανεργία στη ναυπηγοεπισκευαστική αγγίζει το 95%.

Το περιβάλλον που περιγράφεται από δημοσιεύματα είναι εξαιρετικά δυσοίωνο και συνθέτουν η αξίωση οφειλών από το 2010, τις κοινοτικές αποφάσεις που αποκλείουν την ανάληψη στρατιωτικών παραγγελιών, την καταδίκη της χώρας μας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2008 για χορήγηση παράνομων κρατικών ενισχύσεων, ύψους 260 εκ. ευρώ, από την ΕΤΒΑ.


Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.    Ποιες είναι οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει το ελληνικό δημόσιο απέναντι στην ιδιοκτήτρια εταιρεία, βάσει των συμβάσεων; Παρακαλώ, όπως κατατεθεί σχετικό επίσημο κείμενο.
2.    Ποιες είναι οι δεσμεύσεις του ελληνικού δημοσίου που προέκυψαν από τη διαδικασία μεταβίβασης της ιδιοκτησίας των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά από την Τhyssen Krupp στην Abu Dhabi Mar. Παρακαλώ, όπως κατατεθεί σχετικό επίσημο κείμενο.
3.    Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι αγωγές που έχει καταθέσει ο ΟΣΕ και ποιο είναι το συνολικό ποσό που αξιώνει;
4.    Ποιος είναι το ύψος των οφειλών προς την ιδιοκτήτρια εταιρεία; Παρακαλώ όπως κατατεθεί σχετικός πίνακας, ανά κατηγορία και ανά πίστωση.
5.    Υπάρχει συμβατική υποχρέωση του ιδιοκτήτη σχετικά με τη λειτουργία των ναυπηγείων και την απασχόληση εργατικού δυναμικού;

Αθήνα, 16 Οκτωβρίου  2012

Ο ερωτών Βουλευτής

  Γιάννης Κουράκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου