ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΜΙΚΑΣ ΙΑΤΡΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟ EURONEWS ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ ΩΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ


Την εμφάνιση της πόλης της Ρόδου ως τουρκικής, στο δελτίο καιρού του ειδησεογραφικού δικτύου Euronews, έφερε στη Βουλή με ερώτησή της η Βουλευτής Δωδεκανήσου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, Μίκα Ιατρίδη.

Στην ερώτησή της, η βουλευτής σημειώνει, ότι, δεν είναι δυνατόν μέσα από συχνότητα που ανήκει στους Έλληνες πολίτες, ξένο ειδησεογραφικό κανάλι να παρουσιάζει, σκόπιμα ή από άγνοια, ότι η πόλη της Ρόδου και κατ’ επέκταση όλο το νησί, ανήκει στην Τουρκία.
Με δεδομένο ότι, αναμένεται το συγκεκριμένο κανάλι να εκπέμψει και ελληνόφωνο πρόγραμμα, η Μίκα Ιατρίδη ζητά να πληροφορηθεί από τους Υπουργούς Εξωτερικών, Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, και από τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό, ποια μέτρα προτίθεται να λάβουν, προκειμένου το συγκεκριμένο κανάλι να παρουσιάζει τα γεγονότα ως έχουν και να μην προκαλεί εντυπώσεις.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς Εξωτερικών, Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό 
                                       
ΘΕΜΑ: «Εμφάνιση από το Euronews της πόλης της Ρόδου ως τουρκικής πόλης».

Ερωτηματικά έχει προκαλέσει η εμφάνιση της πόλης της Ρόδου, ως τουρκικής πόλης, από το δίκτυο Euronews, το οποίο εκπέμπει ψηφιακά, το αγγλόφωνο πρόγραμμά του στην Ελλάδα.

Ήδη, για το καθεστώς λειτουργίας του, αλλά και για επικείμενη εκπομπή του, με ελληνόφωνο πρόγραμμα, έχουν κατατεθεί ερωτήσεις από βουλευτή της συμπολίτευσης, με κυριότερη αυτή που αφορά στο γεγονός ότι, στην περίπτωση του ελληνόφωνου προγράμματος του Euronews, δεν φαίνεται να τηρείται το νομοθετικό πλαίσιο και οι περιορισμοί που επιβάλλουν οι νόμοι 4070/12 και 3592/07.

Σε κάθε περίπτωση, η απεικόνιση της πόλης της Ρόδου στο δελτίο καιρού του συγκεκριμένου καναλιού ως τουρκικής πόλης, δημιουργεί τεράστιες εντυπώσεις και προκαλεί έντονο προβληματισμό. Η εικόνα που αποτυπώνεται στον τηλεθεατή, είναι ότι η Ρόδος ανήκει στην Τουρκία.

Με δεδομένο ότι, η Τουρκία μόνιμα εγείρει αξιώσεις στο Αιγαίο. Με δεδομένο ότι, το Euronews, τόσο στο αγγλόφωνο όσο και στο επικείμενο ελληνόφωνο πρόγραμμα, εκπέμπει μέσω συχνότητας, που ανήκει στους Έλληνες πολίτες.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

1.    Έχει ενημερωθεί η διπλωματική υπηρεσία, προκειμένου να εξηγήσει στους υπεύθυνους του Euronews, ότι η σύγχυση που προκαλούν, είτε από σκοπιμότητα ή από άγνοια, στο ζήτημα της πόλης της Ρόδου, δημιουργεί εντυπώσεις, που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και ενισχύουν τις βλέψεις της γειτονικής χώρας;
2.    Έχει εξηγηθεί στο συγκεκριμένο κανάλι, ότι αποτελεί πρόκληση να παρουσιάζουν ελληνική πόλη ως τουρκική και - το κυριότερο - ότι αυτό που κάνουν, δεν ανταποκρίνεται σε πραγματικό γεγονός, κάτι που θα έπρεπε να γνωρίζουν οι υπεύθυνοι του καναλιού;
3.    Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβούν, ώστε το συγκεκριμένο κανάλι να αποτυπώνει την πραγματικότητα ως έχει και να μην δημιουργούνται εντυπώσεις;

Η Ερωτώσα Βουλευτής

Τσαμπίκα (Μίκα) Ιατρίδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου