ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ, ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΣΕΡΡΩΝ ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΛΛΙΑ-ΤΣΑΡΟΥΧΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ


Θέμα: «Πάγωμα Προσλήψεων»

Σύμφωνα με το πρόσφατα ψηφισθέν Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Πολιτικής, 2013-2016, το πάγωμα προσλήψεων που ήδη ισχύει στο δημόσιο τομέα επεκτείνεται και στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη για τα έτη 2013 και 2014.

Η απαγόρευση των προσλήψεων που έρχεται να επιβάλλει ο νόμος αναμένεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις όσον αφορά τη λειτουργία των αστυνομικών σχολών στη χώρα. Ο νέος νόμος προβλέπει, ότι οι σχολές θα δεχθούν ξανά νέους σπουδαστές μετά το πέρας της επιβληθείσας διετούς απαγόρευσης, δηλ. το 2015 και το 2016, ο αριθμός των οποίων όμως θα περιορίζεται στα ισχύοντα επίπεδα του 2012, δηλαδή δεν θα υπερβαίνει το σύνολο των 580 ατόμων πανελλαδικά, δεδομένου  μάλιστα, ότι οι φοιτητές στις αστυνομικές ακαδημίες προσλαμβάνονται - και μισθοδοτούνται - από την πρώτη ημέρα κατάταξής τους στο Σώμα. Όπως προκύπτει από την απαγόρευση, η λειτουργία των δύο πρώτων ετών φοίτησης για την περίοδο 2013-2014 αναμένεται να διακοπεί.

Η απαγόρευση αυτή, που θα επηρεάσει άμεσα τον αριθμό του αστυνομικού προσωπικού και σε συνδυασμό με το νέο κύμα συνταξιοδοτήσεων που προβλέπεται στον κλάδο, λόγω των νέων εισοδηματικών περικοπών, προκαλεί επίσης σοβαρά προβλήματα τόσο σε χιλιάδες μαθητές της τρίτης λυκείου, οι οποίοι τώρα καλούνται εντελώς ξαφνικά και χωρίς καμιά σχετική προειδοποίηση να κατευθυνθούν σε πεδία πανεπιστημιακών σπουδών διαφορετικά από εκείνο που αρχικά επέλεξαν, όσο και σε όσους αστυνομικούς, κάνοντας χρήση του σχετικού δικαιώματός τους, άρχισαν ήδη να προετοιμάζονται για τη συμμετοχή τους στις Πανελλαδικές Εξετάσεις για να εισαχθούν στη Σχολή Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. Σε πρόσφατη σχετική επιστολή, που απέστειλε προς τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) ζητά να δοθούν διευκρινίσεις, για το αν από την εφαρμογή του νέου νόμου θα θιγούν και όσοι αστυνομικοί υπηρετούν ήδη στο Σώμα, και που επρόκειτο να δώσουν Πανελλαδικές εξετάσεις για να εισαχθούν στη Σχολή Αξιωματικών.

Υπενθυμίζεται, ότι πρόκειται για αστυνομικούς των οποίων οι αποδοχές είναι ήδη πολύ μικρές και που ένα σημαντικό μέρος τους το έχουν διαθέσει ήδη προκειμένου για την προετοιμασία τους. Όπως επισημαίνεται στην επιστολή: «Παρακαλούμε όπως άμεσα εκδοθεί εκ μέρους του Αρχηγείου και της αρμόδιας υπηρεσίας σχετική διευκρινιστική εγκύκλιος προκειμένου να ενημερώσουμε έγκαιρα και έγκυρα τους ενδιαφερόμενους συναδέλφους, ώστε να μη σπαταλούν τον ήδη πενιχρό μισθό τους στην προετοιμασία τους ως υποψήφιοι για τις πανελλαδικές εξετάσεις».

Ερωτάται ο  κ. Υπουργός:

Ποια είναι η θέση του υπουργείου σχετικά με το ζήτημα που έχει προκύψει;

Αθήνα, 20 Νοεμβρίου 2012

Η Ερωτώσα Βουλευτής

Μαρία Κόλλια Τσαρουχά
ΣΤ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων
Βουλευτής Ν. Σερρών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου