ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΤΟΜΕΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΥΓΕΙΑΣ, ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Α΄ ΠΕΙΡΑΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΕΛΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ


ΘΕΜΑ: «Λόγω έλλειψης κλινών Εντατικής Θεραπείας κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές»

Λόγω της μεγάλης έλλειψης κλινών εντατικής θεραπείας, πολλοί ασθενείς χάνουν τη ζωή τους .

Ενώ θα έπρεπε να λειτουργούν περίπου 1400 κλίνες σε όλη την Ελλάδα, σε λειτουργία βρίσκονται μόλις 540.
Το απαράδεκτο είναι, ότι, 154 κλίνες, πλήρως εξοπλισμένες, παραμένουν κλειστές, λόγω έλλειψης προσωπικού και απ’ ότι λέγεται μέχρι τις αρχές του 2013 άλλες 40-50 κλίνες κινδυνεύουν να κλείσουν λόγω της κλιμακούμενης έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού.

Λόγω της έλλειψης αυτής, στην Περιφέρεια Αττικής, από τα 30 άτομα την ημέρα που αναζητούν κλίνη εντατικής θεραπείας, μόλις 15 βρίσκουν, με αποτέλεσμα πολλοί από τους υπολοίπους να χάνουν τη ζωή τους.

Γι’ αυτό, λέγεται, ότι από τα 1000 άτομα που χάνουν ετησίως τη ζωή τους, έστω και αν βρουν κρεβάτι εντατικής θεραπείας, ο αριθμός αυξάνεται στις 2000, επειδή δεν υπάρχει διαθέσιμη κλίνη, όταν την αναζητούν.

Επιβάλλεται λοιπόν, τόσο οι 154 κλίνες που δεν λειτουργούν λόγω της έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού, να στελεχωθούν, ώστε να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν περίπου 4500 χιλιάδες ασθενείς το χρόνο και –φυσικά- επιβάλλεται, να μην κλείσουν ακόμη 40-50 περίπου κλίνες, στις αρχές του 2013, λόγω της έλλειψης προσωπικού.

Σήμερα, υπό τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βιώνουμε, είναι επιτακτική – περισσότερο από ποτέ – η ανάγκη να προστατευθεί η υγεία του λαού, για να μπορέσει να αντιμετωπίσει την κατάσταση.
Μετά ταύτα ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Θα φροντίσετε να λειτουργήσουν όσο το δυνατόν περισσότερες κλίνες εντατικής θεραπείας, για τη σωτηρία πολλών ασθενών;

  1. Θα στελεχωθούν άμεσα 154 κλίνες, που μένουν αναξιοποίητες σήμερα, λόγω έλλειψης προσωπικού και θα φροντίσετε ώστε να μην κλείσουν άλλες 40-50 περίπου, λόγω αποχώρησης νοσηλευτικού προσωπικού;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου