ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΤΟΜΕΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΝΟΤΗ ΜΑΡΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ κ. Α. ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟ


«O Νότης Μαριάς κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή με την οποία ζητά να ακυρωθεί η αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης των πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία»

Γραπτή Ερώτηση για την ακύρωση της αύξησης της φαρμακευτικής δαπάνης των πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία κατέθεσε χθες 20/11/2012 στη Βουλή ο Αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, υπεύθυνος του τομέα κοινοβουλευτικής ευθύνης Οικονομικών, Βουλευτής Ηρακλείου Νότης Μαριάς.

Στην ερώτηση του προς τον Υπουργό Υγείας κ. Α. Λυκουρέντζο  ο Νότης Μαριάς επισημαίνει ότι σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία (ΠΑΣΠΑΜΑ) και τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών (ΙΣΑ) σε κίνδυνο βρίσκεται η ζωή των πασχόντων από Μεσογειακή αναιμία επειδή στο εξής θα πρέπει να καταβάλλουν συμμετοχή έως 25% ή και εξ ολοκλήρου για τη φαρμακευτική τους δαπάνη που αφορά στη νόσο τους.

Επίσης, πολλά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τις επιπλοκές της νόσου όπως π.χ. ορμονικά σκευάσματα για θεραπεία υποκατάστασης βρέθηκαν αιφνιδίως στην «αρνητική λίστα φαρμάκων» με αποτέλεσμα οι ασθενείς να τα πληρώνουν εξ’ ολοκλήρου από τη τσέπη τους.

Τέλος ο Νότης Μαριάς καλεί τον Υπουργό Υγείας να προβεί στις αναγκαίες ενέργειες προκειμένου οι πάσχοντες από Μεσογειακή Αναιμία να μην πληρώνουν καθόλου συμμετοχή ή άλλως να μειωθεί στα προϊσχύσαντα επίπεδα το ποσοστό συμμετοχής τους στις φαρμακευτικές δαπάνες της νόσου τους. Ταυτόχρονα ζητά να αναληφθούν σχετικές πρωτοβουλίες  προκειμένου να συμπεριληφθούν στη λίστα του ΕΟΦ και άλλα φάρμακα της νόσου εκτός από τα φαρμακευτικά σκευάσματα της αποσιδήρωσης.

Μετά την κατάθεση της ερώτησης ο Νότης Μαριάς δήλωσε ότι «με τις μνημονιακές αποφάσεις της κυβέρνησης ακόμη και οι πάσχοντες από Μεσογειακή αναιμία έχουν βρεθεί στο στόχαστρο της αντικοινωνικής επιδρομής της τρόικας και των δανειστών που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι πως θα εξοφληθεί το παράνομο και επονείδιστο χρέος που σε συνεργασία με το ντόπιο πολιτικό προσωπικό φόρτωσαν στις πλάτες του ελληνικού λαού».

Το πλήρες κείμενο της επίκαιρης ερώτησης έχει ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας κ. Α. Λυκουρέντζο

Θέμα: «Ακύρωση της αύξησης της φαρμακευτικής δαπάνης των πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία»

Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία (ΠΑΣΠΑΜΑ) και τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών (ΙΣΑ) σε κίνδυνο βρίσκεται η ζωή των πασχόντων από Μεσογειακή αναιμία επειδή στο εξής θα πρέπει να καταβάλλουν συμμετοχή έως 25% ή και εξ ολοκλήρου για τη φαρμακευτική τους δαπάνη που αφορά στη νόσο τους.

Επίσης, πολλά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τις επιπλοκές της νόσου όπως π.χ. ορμονικά σκευάσματα για θεραπεία υποκατάστασης βρέθηκαν αιφνιδίως στην «αρνητική λίστα φαρμάκων» με αποτέλεσμα οι ασθενείς να τα πληρώνουν εξ’ ολοκλήρου από την τσέπη τους.

Στο παρελθόν και μέχρι προσφάτως ίσχυαν οι διατάξεις του άρθρου 19 (πα. 1 & 2) του Ν. 1902/1990 ΦΕΚ 138 Α’ που διατηρούσαν σε ισχύ τη μηδενική συμμετοχή των πασχόντων σε φάρμακα για όλες τις επιπλοκές της νόσου καθώς σύμφωνα με αυτές προβλεπόταν ότι:

  1. Στις δαπάνες εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής περίθαλψης, που παρέχουν στους ασφαλισμένους, στους συνταξιούχους και στα μέλη των οικογενειών τους το Δημόσιο και κάθε ασφαλιστικός φορέας, ανεξάρτητα από την ονομασία του και τη νομική του μορφή, καθορίζεται συμμετοχή του δικαιούχου περίθαλψης σε ποσοστό 25% της διατιμημένης αξίας του φαρμάκου.
  2. Από τη συμμετοχή εξαιρούνται τα φάρμακα για χρόνιες παθήσεις, μητρότητα, εργατικά ατυχήματα και για τις επιπλοκές της μεσογειακής αναιμίας».

Οι ως άνω διατάξεις αντικαταστάθηκαν από το άρθρο 38 του Ν. 4025/2011 «Συμμετοχή δικαιούχων περίθαλψης στα φάρμακα» και τις κατ’ εφαρμογή αυτού Υπουργικές Αποφάσεις που εκδόθηκαν (ΦΕΚ 497/Β/28-2-2012) όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν (τελευταία τροποποιητική ΦΕΚ 2883/Β/26-10-2012), που ενώ περιλαμβάνουν στον κατάλογο παθήσεων τη Μεσογειακή Αναιμία με μηδενική συμμετοχή, τελικά ορίζουν ότι ο ΕΟΦ θα καθορίσει τα φάρμακα που αντιστοιχούν σε κάθε νόσο. Ο ΕΟΦ αυθαίρετα ορίζει για φάρμακα της νόσου μόνο τα φαρμακευτικά σκευάσματα της αποσιδήρωσης.

Διευκρινίζεται ότι η αιμοσιδήρωση, για την αντιμετώπιση της οποίας θεσπίστηκε η μηδενική συμμετοχή στα αντίστοιχα φάρμακα και μόνο αυτής, είναι μια εκ των πολλών επιπλοκών της νόσου και δεν αποτελεί θεραπεία για τη Μεσογειακή Αναιμία.

Οι ιατροί του ΙΣΑ γνωστοποιούν τις επιπλοκές των πασχόντων από Μεσογειακή αναιμία που είναι οι εξής:

  1. Η Σπληνεκτομή, στην οποία οδηγείται μεγάλο ποσοστό των πασχόντων από ομόζυγη μορφή β-μεσογειακής αναιμίας.
  2. Οι λοιμώξεις, που αποτελούν μια από τις σημαντικότερες αιτίες θανάτου των πασχόντων.
  3. Η οστεοπόρωση και επιπλοκές αυτής όπως τα αυτόματα κατάγματα.
  4. Οι ενδοκρινολογικές επιπλοκές, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης , ο υπογοναδισμός, ο υποθυρεοειδισμός, ο υποπαραθυροειδισμός κ.α.
  5. Η πνευμονική υπέρταση.
  6. Η ηπατική ανεπάρκεια, λόγω της ηπατίτιδας C, από μολυσμένο αίμα που χορηγήθηκε, από ευθύνη της ίδιας της Πολιτείας, τη δεκαετία του 80, αλλά και της αιματοχρωμάτωσης. Οι βλάβες αυτές οδηγούν σε ηπατική ίνωση ενώ πληθαίνουν επικίνδυνα τα περιστατικά ηπατοκυτταρικού καρκίνου ανάμεσα στους πάσχοντες.
  7. Οι αρθρίτιδες οι οποίες οφείλονται στην υπάρχουσα βασική νόσο.
  8. Τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο Υπουργός:

  1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου οι πάσχοντες από Μεσογειακή Αναιμία να μην πληρώνουν καθόλου συμμετοχή ή άλλως να μειωθεί στα προϊσχύσαντα επίπεδα το ποσοστό συμμετοχής τους στις φαρμακευτικές δαπάνες της νόσου τους;

  1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να μπουν στην λίστα του ΕΟΦ και άλλα φάρμακα της νόσου εκτός από  τα φαρμακευτικά σκευάσματα της αποσιδήρωσης;

Ο ερωτών Βουλευτής

Νότης Μαριάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου