ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΗΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΜΕΑΡΧΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ ΧΡΥΣΟΒΕΛΩΝΗ ΣΤΟ ΙΔΡΥΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ


Σήμερα, Σάββατο 27 Απριλίου 2013 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στον Πειραιά κατά την διάρκεια των εργασιών του Ιδρυτικού Συνεδρίου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ η βουλευτής Μαγνησίας, αναπληρώτρια Γραμματέας της Κ.Ο και Τομεάρχης Δημόσιας Διοίκησης του Κινήματος Μαρίνα Χρυσοβελώνη έκανε την κεντρική εισήγηση για θέματα Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και νομιμοποιημένης μετανάστευσης.

Ακολουθούν αποσπάσματα της ομιλίας της Μαρίνας Χρυσοβελώνη:

«Ζούμε σε μια εποχή κρίσης της Δημόσιας Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το ερώτημα που τίθεται είναι πως τοποθετούνται οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ στα πραγματικά προβλήματα του Δημοσίου. Και κυρίως αν όλα αυτά συναρτώνται με τις Μνημονιακές επιπτώσεις της τελευταίας τριετίας στην πατρίδα μας.

Πρώτα απ’ όλα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η Δημόσια Διοίκηση έχει πολλά προβλήματα τα οποία φυσικά δεν ανακαλύφθηκαν στα 3 χρόνια του Μνημονίου. Είναι προβλήματα που έχουν βαθιές ρίζες στο κομματικό κράτος, το οποίο επί δεκαετίες ταλαιπώρησε την Πατρίδα.

Με αυτή την έννοια τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ είναι απολύτως συνυπεύθυνοι για τις «ασθένειες» του κρατικού οργανισμού, τις οποίες δήθεν προσπαθούν να γιατρέψουν με τις μνημονιακές θεραπείες - σοκ.

Και εδώ υπάρχει πέραν όλων των άλλων ένας εγγενής παραλογισμός: πως μπορεί κανείς να ελπίζει σε οποιαδήποτε θεραπεία από ένα γιατρό που εξαιτίας της ανικανότητας του οδηγήθηκε ο ίδιος στην εντατική; Νομίζω ότι είναι άσκοπο να περιμένουμε οποιαδήποτε λύση στα προβλήματα του Δημοσίου από την Συγκυβέρνηση Σαμαρά γιατί πολύ απλά δεν μπορεί να δώσει λύσεις.

Και δεν είναι μόνο ότι δεν μπορεί αλλά ούτε καν το θέλει! Ο λόγος είναι απλός. Με αφορμή γνωστά προβλήματα λειτουργίας της κρατικής μηχανής, οι μνημονιακοί συνεταίροι έχουν βαλθεί να την διαλύσουν. Δέσμιοι των εντολών των ξένων δανειστών προσπαθούν τώρα να βάλουν τις δημόσιες υπηρεσίες στο «γύψο» της ιδεοληψίας τους. Όπως γνωρίζετε το Κράτος αποτελεί τον αγαπημένο στόχο των νεοφιλελεύθερων. Είναι εκείνοι που ζητούν διαρκώς λιγότερο κράτος και οριζόντιες περικοπές λέγοντας ότι δεν είναι δυνατόν να επιβιώσουμε χωρίς απολύσεις στον δημόσιο τομέα.

Το κίνημα μας προτάσσει την έννοια της ποιότητας στο Κράτος αντί του μικρότερου μεγέθους που ζητούν με εμμονή οι νεοφιλελεύθεροι. Με άλλα λόγια επιδιώκουμε την δημιουργία ενός καλύτερου Κράτους μέσα από την Αξιολόγηση. Αξιολόγηση όμως μόνο με συγκεκριμένα και διαφανή κριτήρια. Κριτήρια και διαδικασίες που δεν πρέπει μόνο να δημοσιοποιούνται έγκαιρα αλλά να γίνονται κτήμα του κάθε δημόσιου λειτουργού. Μόνο αν οι ίδιοι οι άνθρωποι της Δημόσιας Διοίκησης αναγνωρίσουν την σημασία τους θα μπορέσουν να βοηθήσουν ουσιαστικά στην δημιουργία του καλύτερου κράτους που εμείς θέλουμε.

Όσα έχουμε δει μέχρι σήμερα εν είδει αξιολογήσεων είναι απολύτως προσχηματικά. Είδαμε μέχρι και σε αξιολογήσεις υπουργείων να αλλάζουν οι Επιτροπές των αξιολογητών λίγο πριν αυτοί υποβάλλουν τα πορίσματα τους.
 
Ο στόχος της Συγκυβέρνησης ήταν ξεκάθαρα να ποδηγετήσει την διαδικασία προκειμένου αυτή να έλθει απλώς να επικυρώσει προειλημμένες αποφάσεις της Τρόικα. Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ απορρίπτουμε κάθε αξιολόγηση «μαϊμού», είτε αυτή αφορά τους φορείς του Δημοσίου είτε τους ίδιους τους υπαλλήλους. Δεν πρόκειται να δεχθούμε ούτε τη γελοιοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης ούτε βέβαια τον εμπαιγμό της κοινωνίας με ανούσιες αναδιαρρυθμίσεις κρατικών οργανισμών, όπως αυτές που επιχειρεί ο κ. Μανιτάκης με τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου.

Για αυτό το λόγο οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ αντιπροτείνουμε πριν απ’όλα την:
  • Εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας για την αξία διατήρησης κάθε ΝΠΙΔ (κρατικής Α.Ε, δημοτικής επιχείρησης κτλ) σε σχέση με το δημόσιο συμφέρον την προστασία αυτού ή την οικονομική ανάπτυξη αλλά και την
  • Εκπόνηση μελέτης βιωσιμότητας του κάθε ΝΠΙΔ βάσει αποκλειστικά ιδίων πόρων (π.χ. εσόδων από παροχή υπηρεσιών / παραγωγή αγαθών - αποκλειομένων δηλαδή επιχορηγήσεων από το Κράτος ή ΝΠΔΔ) μαζί με την
  • Δημοσίευση όλων των παραπάνω μελετών στο Διαδίκτυο, πριν την λήψη οποιασδήποτε απόφασης για καταργήσεις / συγχωνεύσεις οργανισμών.

Ειδικά για τους συγχωνευόμενους οργανισμούς προτείνουμε την υποχρεωτική σύνταξη και έγκαιρη κατάθεση προς έγκριση στρατηγικών σχεδίων. Ο προγραμματισμός αυτός (συνήθως σε βάθος 5ετίας) είναι απολύτως απαραίτητος όχι μόνο για ένα αποτελεσματικότερο, σύγχρονο management των ίδιων των φορέων αλλά και για να υπάρξει ενημέρωση των πολιτών, π.χ. μέσω της Βουλής, για την κοινωνική ωφελιμότητα των σκοπούμενων δράσεων

Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ζητούν όχι την εικονική αλλά την πραγματική αλλαγή στο Κράτος. Όμως για να υλοποιηθεί μια τέτοια μεγάλη αλλαγή, απαιτείται μια πραγματική επανάσταση που προϋποθέτει:

  1. Νέα και αποτελεσματικά Σώματα Επιθεώρησης δημοσίων υπηρεσιών
  2. Ένα νέο μισθολόγιο με ουσιαστικά οικονομικά κίνητρα και βέβαια
  3. Ένα νέο σύστημα προαγωγών «Fast Track» υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ, το οποίο θα εντοπίζει κάθε χρόνο με εξετάσεις, τους πλέον ικανούς για άσκηση διοίκησης, τους οποίους και θα διαθέτει για τοποθέτηση σε θέσεις ευθύνης στο σύνολο της Διοίκησης, χωρίς τους ανούσιους περιορισμούς και τις ανεφάρμοστες διαδικασίες του νόμου Ραγκούση.

Υπενθυμίζω πως ακόμη και αυτός ο νόμος έχει ουσιαστικά καταργηθεί από την Συγκυβέρνηση που προωθεί σε όλες τις κρίσιμες θέσεις της δημόσιας διοίκησης αποκλειστικά κομματικούς φίλους της.

Να το ξεκαθαρίσουμε εδώ για ακόμα μια φορά. Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ είμαστε κατά των κομματικών κομισάριων, φίλων, κολλητών ή αποτυχημένων πολιτευτών που καταλήγουν σε θέσεις ευθύνης στο Δημόσιο και ιδιαίτερα σε πόστα Γενικών – Ειδικών Γραμματέων.

Ο κ. Σαμαράς μόνο σε θέσεις Γραμματέων έχει διορίσει αριθμό – ρεκόρ κολλητών της Συγκυβέρνησης που σήμερα ξεπερνά τα 70 άτομα! Τέτοιο πλήθος δοτών επικεφαλής της Δημόσιας Διοίκησης δεν έχει ξαναυπάρξει ποτέ στο παρελθόν. Αν προσθέσουμε σ’ αυτούς και τους περίφημους μετακλητούς – τους διάφορους συμβούλους και παρατρεχάμενους των υπουργών - που αυξήθηκαν μόνο μέσα στον τελευταίο μήνα κατά 500 άτομα (!) σχηματίζεται μια εικόνα αναξιοκρατίας, σπατάλης και κομματισμού στο Δημόσιο.

Η δική μας πρόταση είναι ξεκάθαρη. Προτείνουμε να καταργηθούν όλες οι κομματικές θέσεις Γενικών και Ειδικών Γραμματέων στο Δημόσιο και να αναλάβουν τα καθήκοντα τους ανώτατοι, μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι. Προτείνουμε επίσης την απαγόρευση των προσλήψεων συζύγων και συγγενών μέχρι και δευτέρου βαθμού ως μετακλητών για το σύνολο των κρατικών θέσεων. Μόνο έτσι θα ξεφύγουμε από τον κύκλο της φαυλότητας που μας έχει επιβάλει το σημερινό σύστημα εξουσίας.

Καλή δημόσια διοίκηση δεν υπάρχει χωρίς καλούς υπαλλήλους. Και εδώ οφείλουμε να αναγνωρίσουμε τον ουσιαστικό ρόλο των οικονομικών κίνητρων στην προσέλκυση άξιων δημόσιων λειτουργών. Η εξίσωση προς τα κάτω που ισχύει σήμερα δεν πραγματώνει την απαίτηση της αξιοκρατίας. Είναι άδικη και τελικά βλάπτει το δημόσιο συμφέρον. Σε κάθε περίπτωση επιβάλλεται να υπάρξει άμεσα κλιμάκωση των αμοιβών στο Δημόσιο με βάση την ατομική ικανότητα και επίδοση των στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης. Κάτι τέτοιο όμως μπορεί να γίνει μόνο με την καθιέρωση ενός πραγματικά Ενιαίου Μισθολογίου πλην περιορισμένων ειδικών περιπτώσεων (όπως οι Δικαστικοί, οι Στρατιωτικοί και τα Σώματα Ασφαλείας), έτσι ώστε δημόσιοι υπάλληλοι με τα ίδια προσόντα και επίδοση να αμείβονται το ίδιο.

Θα ήθελα να κάνω μια ειδική αναφορά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στην σημασία που αυτή έχει για την πολιτική σκέψη των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ. Για μας οι ΟΤΑ λόγω της εγγύτητας τους στον πολίτη αποτελούν το βασικό κύτταρο από το οποίο μπορούν να γεννηθούν θεσμοί άμεσης Δημοκρατίας.

Δεν μας χρειάζεται κανένας Φούχτελ και κανένα οικονομικό παρατηρητήριο. Το συμφέρον του τόπου θα το καθορίσουν οι ίδιοι οι Έλληνες πολίτες μέσα από την άμεση συμμετοχή τους στα κοινά. Γιατί δεν έχουμε πλέον τον χρόνο να περιμένουμε παθητικά να έρθει το μέλλον που επιθυμούμε. Θα πρέπει να το σχεδιάσουμε εμείς και να το διαμορφώσουμε με την καθημερινή μας πρακτική και με την συλλογική πολιτική μας δράση.

Με πίστη, πρωτοβουλία και ομαδική δουλειά. Αυτή είναι η φιλοσοφία των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ που θα θέλαμε να εκφράσουμε και σε τοπικό επίπεδο. Κορυφαία τέτοια έκφραση άμεσης Δημοκρατίας είναι για μας η διεξαγωγή τοπικών και βέβαια εθνικών δημοψηφισμάτων προκειμένου να πραγματωθεί ο στόχος του Κινήματος για την συμμετοχή του κάθε πολίτη – δημότη στη λήψη των αποφάσεων που τον αφορούν άμεσα.

Όπως γνωρίζετε το Κίνημα μας έχει καταθέσει στο δημόσιο διάλογο, ήδη από πέρυσι, τις προτάσεις του για την αλλαγή του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας και για τον καθορισμό πλαφόν στον αριθμό αλλοδαπών με δικαίωμα διαμονής στη χώρα. Ακόμα όμως περιμένουμε τον κ. Σαμαρά να συλλαβίσει έστω μερικές κουβέντες για αυτά τα τεράστιας σημασίας θέματα που απασχολούν ολόκληρη την Ελληνική κοινωνία.

Για αυτό και επειδή το Κίνημα μας βρίσκεται στην πρωτοπορία του κοινωνικού διαλόγου, οφείλουμε εμείς πρώτοι να επανεξετάσουμε όλους τους παράγοντες οικονομικής και κοινωνικής βιωσιμότητας που καθορίζουν εκ των πραγμάτων την δυνατότητα της Ελλάδας να φιλοξενήσει μετανάστες. Γιατί αν δεν το κάνουμε εμείς, θα το κάνουν οι ακραίες φωνές που παρεμβαίνουν στη δημόσια συζήτηση. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο όμως θα οδηγήσει την Ελληνική κοινωνία σε διχασμό και την Πατρίδα στη καταστροφή.

Φίλες και φίλοι,

η δική μας πολιτική πρόταση είναι ένα κάλεσμα ενότητας του Ελληνικού λαού. Είναι ένα σχέδιο ελπίδας που οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ μπορούν να δώσουν στους Έλληνες. Καλούμαστε να εμπνεύσουμε όλους τους Έλληνες αλλά ταυτόχρονα και να περιγράψουμε αξιόπιστες λύσεις στα προβλήματα της κοινωνίας.

Ας νιώσουμε λοιπόν όλοι, από κοινού, ότι φέρουμε το βάρος αυτού του καθήκοντος. Ότι είναι η δική μας, προσωπική ευθύνη του καθενός και της καθεμιάς από εμάς, να προσφέρουμε ουσιαστική διέξοδο κι ελπίδα στην Ελλάδα.

Αν το πιστέψουμε αυτό, τότε είναι απολύτως βέβαιο πως θα πετύχουμε όλοι οι Έλληνες να γίνουν πραγματικά Ανεξάρτητοι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου