ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ-ΚΟΛΑΦΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΣΡ


«ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΕ ΣΙΜΟ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ ΑΝΕΧΕΣΑΙ ΤΟ ΕΣΡ ΜΕ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗ ΚΑΙ ΔΕΜΙΡΗ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΗ ΘΗΤΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΕΞΕΥΤΕΛΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΕΠΙΒΑΛΛΟΝΤΑΣ ΕΠΑΙΣΧΥΝΤΗ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ;»

Στην επαίσχυντη λογοκρισία που επανειλημμένα έχει ασκήσει η σημερινή σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΣΡ, στο οποίο αντισυνταγματικά (καθώς έχει υπερβεί κάθε όριο της προβλεπόμενης θητείας) συμμετέχουν οι Ιωάννης Λασκαρίδης και Εύη Δεμίρη (Δημοσιογράφος, μάλιστα στο επάγγελμα), επανέρχεται με νέα Ερώτησή του προς τον Υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Δημοσιογράφο Σίμο Κεδίκογλου ,ο Δημοσιογράφος και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ.

Ο Τέρενς Κουίκ, υπενθυμίζει στο Σίμο Κεδίκογλου, τη νέα παράνομη τρίμηνη παράταση θητείας της σημερινής Διοίκησης του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, την ώρα μάλιστα που έκθεση του διεθνούς οργανισμού «Freedom House» - με αφορμή το νέο πρόστιμο που επιβλήθηκε αυτή τη φορά στο Real Fm - καταδεικνύει το μέγεθος του κομπλεξισμού, των απωθημένων και το μίσος κατά της ελευθερίας του δημοσιογραφικού λόγου.

Όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα της έγκριτης ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Enikos.gr «όσο κι αν φαντάζει απίστευτο, σύμφωνα με την έκθεση του οργανισμού, η Ελλάδα κατατάσσεται πλέον στις χώρες με «Εν μέρει Ελευθερία του Τύπου». Η χώρα μας αξιολογήθηκε με 41 βαθμούς έναντι 30 που είχε πέρυσι και βρίσκεται στην 85η θέση μεταξύ των 197 χωρών που εξετάστηκαν».

«Η συνολική μείωση στην ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης παγκοσμίως το 2012, χαρακτηρίστηκε από δραματική μείωση στο Μάλι, επιδείνωση στην Ελλάδα και περαιτέρω σύσφιξη των ελέγχων στην Λατινική Αμερική», τονίζει ο Οργανισμός, συμπληρώνοντας:

«H Ελλάδα έπεσε σε καθεστώς εν μέρει ελευθερίας του (partly free) εξαιτίας ενός όλο και πιο εχθρικού πολιτικού, οικονομικού και νομικού περιβάλλοντος για τον Τύπο, της αύξησης του εκφοβισμού και των επιθέσεων σε δημοσιογράφους, του κλεισίματος ή των περικοπών σε πολλά μέσα ενημέρωσης ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης και μίας συνακόλουθης μείωσης στην πολυφωνία και την ολοκληρωμένη και ακριβή ενημέρωση για την πολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας».

Παράλληλα, ξεκινώντας την καταγραφή της «φίμωσης» του Τύπου στην Ελλάδα, ο Οργανισμός αναφέρεται στο Real Fm:

«Το Φεβρουάριο το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), ένας ανεξάρτητος οργανισμός που επιβλέπει τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα - επέβαλε πρόστιμο στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM ύψους  25.000 ευρώ για τα σχόλια που έγιναν στον αέρα από τον δημοσιογράφο Γιώργο Τράγκα σχετικά με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τα οποία κρίθηκαν ως δυσφημιστικά».

«Εσείς, ως Δημοσιογράφος (και όχι ως Υπουργός της τρικομματικής μνημονιακής συγκυβέρνησης), πώς σχολιάζετε την ανωτέρω έκθεση; Αισθάνεστε υπερήφανος για την κατάταξη της Ελλάδας στον κατάλογο των χωρών με «εν μέρει Ελευθερία του Τύπου»; Είναι δυνατόν η κοιτίδα της Δημοκρατίας και της πολυφωνίας να συγκριθεί με χώρες του Τρίτου Κόσμου όπως η Λατινική Αμερική και το Μάλι;» ερωτά το Σίμο Κεδίκογλου ο Τέρενς Κουίκ και ζητά την άμεση ανάκληση της θητείας του σημερινού Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου που έχει κατεξευτελίσει την ελευθερία του δημοσιογραφικού λόγου στην Ελλάδα.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΡΑ ΤΩ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩ ΣΙΜΟ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ

ΘΕΜΑ: «ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ - ΚΟΛΑΦΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΣΡ»

Κύριε Υπουργέ,

Έχω καταθέσει επανειλημμένα Ερωτήσεις για το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο και την επαίσχυντη λογοκρισία που επανειλημμένα έχει ασκήσει με τη σημερινή σύνθεση του Διοικητικού του Συμβουλίου, στο οποίο αντισυνταγματικά - καθώς έχει υπερβεί κάθε όριο της προβλεπόμενης θητείας - συμμετέχουν οι Ιωάννης Λασκαρίδης και Εύη Δεμίρη (Δημοσιογράφος, μάλιστα, στο επάγγελμα).

Πρόσφατα, παρά τις έντονες αντιδράσεις, δώσατε παρανομώντας άλλους τρεις μήνες θητεία στο ΕΣΡ με τη σημερινή του Διοίκηση. Και αναφέρομαι σε αυτό το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο του Ιωάννη Λασκαρίδη και της Εύης Δεμίρη που μας έχει «στήσει στον τοίχο», όπως προκύπτει από την έκθεση του διεθνούς οργανισμού «Freedom House», με αφορμή το νέο πρόστιμο που επέβαλλε αυτή τη φορά στο Real Fm, απόφαση που δείχνει μίσος κατά της ελευθερίας του δημοσιογραφικού λόγου, κομπλεξισμό και ποιος ξέρει τι πρότυπα.

Σας παραθέτω ολόκληρο το δημοσίευμα της έγκριτης ιστοσελίδας Enikos.gr. Τα συμπεράσματα, δικά σας.

«Όσο κι αν φαντάζει απίστευτο, σύμφωνα με την έκθεση του οργανισμού, η Ελλάδα κατατάσσεται πλέον στις χώρες με «Εν μέρει Ελευθερία του Τύπου». Η χώρα μας αξιολογήθηκε με 41 βαθμούς έναντι 30 που είχε πέρυσι και βρίσκεται στην 85η θέση μεταξύ των 197 χωρών που εξετάστηκαν.

«Η συνολική μείωση στην ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης παγκοσμίως το 2012, χαρακτηρίστηκε από δραματική μείωση στο Μάλι, επιδείνωση στην Ελλάδα και περαιτέρω σύσφιξη των ελέγχων στην Λατινική Αμερική», τονίζει ο Οργανισμός, συμπληρώνοντας:

«Το Μάλι υπέστη τη μεγαλύτερη μείωση της δεκαετίας στον ετήσιο δείκτη, λόγω του πραξικοπήματος και την κατάληψη του βόρειου τμήματος της χώρας από ισλαμιστές μαχητές και τα ΜΜΕ στην Ελλάδα δέχθηκαν μία σειρά πιέσεων, ως αποτέλεσμα της Ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης».

Αυτό αποτέλεσε, όπως επισημαίνεται, έναυσμα για την υποβάθμιση των δύο χωρών, που πλέον κατατάσσονται σε εκείνες με «Εν μέρει ελευθερία του Τύπου» .

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο κομμάτι της έκθεσης που είναι αφιερωμένο στην Ελλάδα, η αλλαγή στην κατάσταση της Ελευθερίας του Τύπου οφείλεται στο εξής:

«H Ελλάδα έπεσε σε καθεστώς εν μέρει ελευθερίας του (partly free) εξαιτίας ενός όλο και πιο εχθρικού πολιτικού, οικονομικού και νομικού περιβάλλοντος για τον Τύπο, της αύξησης του εκφοβισμού και των επιθέσεων σε δημοσιογράφους, του κλεισίματος ή των περικοπών σε πολλά μέσα ενημέρωσης ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης και μίας συνακόλουθης μείωσης στην πολυφωνία και την ολοκληρωμένη και ακριβή ενημέρωση για την πολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας».

Παράλληλα, ξεκινώντας την καταγραφή της «φίμωσης» του Τύπου στην Ελλάδα, ο Οργανισμός αναφέρεται στο Real Fm:

«Το Φεβρουάριο το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), ένας ανεξάρτητος οργανισμός που επιβλέπει τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα-επέβαλε πρόστιμο στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM ύψους 25.000 ευρώ για τα σχόλια που έγιναν στον αέρα από τον δημοσιογράφο Γιώργο Τράγκα σχετικά με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τα οποία κρίθηκαν ως δυσφημιστικά».

Η Ελλάδα φιγουράρει στο Χάρτη με τις χώρες στις οποίες παρατηρήθηκαν οι πιο αξιοσημείωτες αλλαγές σε ό, τι αφορά την ελευθερία του Τύπου. Η φωτογραφία που επιλέχθηκε μόνο υπερηφάνεια δεν μπορεί να μας γεμίζει, καθώς δείχνει την φωτορεπόρτερ Άννα Μπόλαρη να δέχεται επίθεση από άνδρες των ΜΑΤ κατά τη διάρκεια πορείας τον Οκτώβριο του 2011.

Στην έκθεση του Οργανισμού γίνονται αρκετές αναφορές στην Ελλάδα, όλες με αρνητικό περιεχόμενο.

«Οι οικονομικοί παράγοντες επηρεάζουν αρνητικά την ελευθερία των ΜΜΕ σε αρκετές δημοκρατίες. Οι περικοπές σε προσωπικό και τα λουκέτα σε μέσα ενημέρωσης έχουν μειώσει την ποικιλία του περιεχομένου και έχουν καταστρέψει την ικανότητα των μέσων να διαδραματίζουν το ρόλο του ανεξάρτητου παρατηρητή και να κρατούν τους πολίτες επαρκώς ενημερωμένους. Τα προβλήματα που εμφανίστηκαν στην Νότια Ευρώπη το 2012, ειδικά στην Ελλάδα και την Ισπανία, ήταν το αποκορύφωμα μετά τις οικονομικές πιέσεις που ήδη μάστιζαν τις επιχειρήσεις του Τύπου στα κράτη της Βαλτικής και αλλού στην Ευρώπη», σημειώνεται στην έκθεση του Freedom House.

Παρεμφερής είναι και παρακάτω επισήμανση σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στη Δυτική Ευρώπη:

«Η περιοχή κατέχει σταθερά τα υψηλότερα επίπεδα στην ελευθερία του Τύπου παγκοσμίως, όμως ο μέσος όρος της υπέστη μία άνευ προηγούμενου πτώση το 2012. Οι συνθήκες για τον Τύπο στην Ελλάδα επιδεινώθηκαν σε σημαντικό βαθμό, οδηγώντας την χώρα στην κατηγορία με «Εν μέρει ελευθερία του Τύπου», ενώ μικρότερη ολίσθηση σημειώθηκε στην Ισπανία, επίσης ως αποτέλεσμα της ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης».

Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

  1. Εσείς, ως Δημοσιογράφος (και όχι ως Υπουργός της τρικομματικής μνημονιακής συγκυβέρνησης), πώς σχολιάζετε την ανωτέρω έκθεση;
  2. Αισθάνεστε υπερήφανος για την κατάταξη της Ελλάδας στον κατάλογο των χωρών με «εν μέρει Ελευθερία του Τύπου»;
  3. Είναι δυνατόν η κοιτίδα της Δημοκρατίας και της πολυφωνίας να συγκριθεί με χώρες του Τρίτου Κόσμου όπως η Λατινική Αμερική και το Μάλι;
  4. Σκοπεύετε να ανακαλέσετε άμεσα τη θητεία του σημερινού Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου που έχει κατεξευτελίσει την ελευθερία του δημοσιογραφικού λόγου στην Ελλάδα;
  5. Σε περίπτωση που δεν λάβετε τα προσήκοντα μέτρα, κατανοείτε ότι καταστρατηγείτε το άρθρο 14 του Καταστατικού Χάρτη της χώρας;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Τέρενς-Νικόλαος Κουίκ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου