ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Β’ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΥΡΑΚΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ


Θέμα: «Προκαταβολή έναντι εφάπαξ βοηθήματος στους αιτούντες ΕΜΘ»


Α. Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 18 του Ν.Δ. 398/1974, προβλέπεται η χορήγηση προκαταβολής έναντι εφάπαξ βοηθήματος στους μετόχους του ΕΛΟΑΣ, που έχουν συμπληρώσει εικοσαετή τουλάχιστον μετοχική σχέση, με σκοπό αυτοί να αποκτήσουν στέγη ή να επεκτείνουν ή να βελτιώσουν υφιστάμενη ιδιόκτητη οικία τους. Η εν λόγω προκαταβολή με τους αναλογούντες τόκους εντοκισμού της, παρακρατείται (με την αποστρατεία των μετόχων) από το δικαιούμενο εφάπαξ βοήθημα αποστρατείας τους.
Β. Με τη διάταξη της παρ.3 του άρθρου 11 του Ν.2936/2001 ορίζεται, ότι «το δικαίωμα λήψης εφάπαξ βοηθήματος για τους ΕΜΘ από τα ταμεία αλληλοβοηθείας θεμελιώνεται μετά τη συμπλήρωση 25 ετών πραγματικής υπηρεσίας»
Γ. Στις περιπτώσεις ΕΜΘ που υπηρετούν σε ειδικότητες υψηλής επικινδυνότητας, σύμφωνα με τον κώδικα πολιτικών και στρατιωτικών συντάξεων, τα διπλά συντάξιμα ένσημα λογίζονται ως πραγματικά.
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι οι ειδικότητες υψηλής επικινδυνότητας ΕΜΘ αποκλείονται του εφάπαξ βοηθήματος την ίδια ώρα που δικαιούνται πλήρους σύνταξης.
Δ. Με την 900α/8630/11974/21 Ιουνίου 2011 απάντηση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Μπεγλίτη στον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο, προκύπτει ότι το Υπουργείο επεξεργάζεται νομοθετική ρύθμιση «με την οποία η προϋπόθεση του δικαιώματος λήψης εφάπαξ να θεμελιώνεται για όλο το προσωπικό των ΕΔ, συμπεριλαμβανομένων των ΕΜΘ και των ΕΠΟΠ, με δεκαετή μετοχική σχέση, προκειμένου στη συνέχεια να αρθούν και οι επιφυλάξεις των Ειδικών Λογαριασμών Αλληλοβοήθειας (ΕΛΟΑ) για τη χορήγηση προκαταβολής στους ΕΜΘ και στους ΕΠΟΠ.»
Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
  1. Σε πόσους δικαιούχους έχετε δώσει μέχρι σήμερα το εφάπαξ χωρίς να έχουν συμπληρώσει 25ετή μετοχική σχέση;
  2. Σε πόσους δικαιούχους έχετε δώσει προκαταβολή του εφάπαξ;
  3. Προτίθεστε να ζητήσετε επιστροφή χρημάτων σε όσους χορηγήθηκαν το εφάπαξ ή προκαταβολή αυτού, χωρίς να έχουν συμπληρώσει 25ετή μετοχική σχέση με τα ένα λόγω ταμεία;
  4. Τι προτίθεται να κάνει το Υπουργείο εάν η τροποποίηση του νόμου έχει αναδρομική ισχύ;
  5. Ποια είναι η πρόθεσή σας για την ρύθμιση του συγκεκριμένου ζητήματος που εξακολουθεί να αφήνει εκτεθειμένους σε αδικία μια σειρά από ΕΜΘ που υπηρέτησαν και υπηρετούν σε ειδικότητες υψηλής επικινδυνότητας;

Αθήνα, 24 Σεπτεμβρίου 2012

Ο ερωτών Βουλευτής

Γιάννης Κουράκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου