ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΜΙΚΑ ΙΑΤΡΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΕΝΤΡΩΝ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗ ΡΟΔΟ, ΤΗ ΛΕΣΒΟ, ΤΗ ΣΑΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΧΙΟ


Επίκαιρη Ερώτηση προς τους Υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Εθνικής Άμυνας, κατέθεσε τη Δευτέρα το πρωί η Βουλευτής Δωδεκανήσου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, Μίκα Ιατρίδη, σχετικά με τη αναγγελία δημιουργίας κέντρων κράτησης λαθρομεταναστών στη Ρόδο, τη Λέσβο, τη Σάμο και τη Χίο.
Στην Επίκαιρη Ερώτησή της, η Βουλευτής Δωδεκανήσου επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι η εμπειρία από τη λειτουργία των κέντρων κράτησης σε Λέσβο και Σάμο κατά την προηγούμενη περίοδο και ιδιαίτερα το 2007, έδειξε ότι η παρουσία τέτοιων κέντρων αποτελεί κίνητρο για την εισροή περισσότερων λαθρομεταναστών, η οποία, τότε, σχεδόν τετραπλασιάστηκε.

Ταυτόχρονα, τονίζει η Μίκα Ιατρίδη, το κόστος για τη συντήρηση τέτοιων κέντρων εκτιμάται ότι θα υπερβεί το 1.500.000 ευρώ το χρόνο, την ίδια στιγμή που οι τοπικές κοινωνίες των ακριτικών νησιών του Αιγαίου στερούνται βασικές δημόσιες υπηρεσίες.

Καταλήγοντας, η Βουλευτής ζητά να πληροφορηθεί από τους αρμόδιους Υπουργούς, αν θα προχωρήσουν στη δημιουργία κέντρων κράτησης λαθρομεταναστών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και αν, τελικά, τους ενδιαφέρει η άποψη των τοπικών κοινωνιών, ή η δέσμευσή τους απέναντι στο Δουβλίνο ΙΙ τους αναγκάζει να δημιουργήσουν κέντρα κράτησης ανθρώπων αδιαφορώντας πλήρως για τις επιπτώσεις, οικονομικές, τουριστικές και κοινωνικές, στα ακριτικά νησιά του Αιγαίου.

Ακολουθεί το κείμενο της επίκαιρης ερώτησης:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και Εθνικής Άμυνας
                                         
ΘΕΜΑ: «Δημιουργία Κέντρων Κράτησης Παράνομων Μεταναστών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου».

Το σχέδιο της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης στο Αιγαίο φαίνεται να περιορίζεται, ουσιαστικά, στη δημιουργία νέων κέντρων κράτησης λαθρομεταναστών στη Ρόδο, τη Λέσβο, τη Σάμο και τη Χίο.

Βέβαια το σχέδιο αυτό ετοιμάζεται από καιρό, αφού ήδη, σε γραπτή ερώτηση που είχα καταθέσει στις 10-9-2012, πριν τις συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου, είχα αναφέρει τις πληροφορίες για ελέγχους σε ανενεργά στρατόπεδα του ελληνικού στρατού, προκειμένου αυτά να μετατραπούν σε κέντρα κράτησης λαθρομεταναστών.

Επειδή η εμπειρία από τη λειτουργία των κέντρων κράτησης σε Λέσβο και Σάμο κατά την προηγούμενη περίοδο, ιδιαίτερα το 2007, έδειξε ότι η παρουσία τέτοιων κέντρων αποτελεί κίνητρο για την εισροή λαθρομεταναστών, η οποία, τότε, σχεδόν τετραπλασιάστηκε.

Επειδή η παρουσία λαθρομεταναστών στα νησιά του Αιγαίου φαίνεται ότι εξυπηρετεί τη δημιουργία ΕΟΖ και τη χρησιμοποίησή τους ως πάμφθηνο εργατικό δυναμικό.

Επειδή η συντήρηση τέτοιων κέντρων εκτιμάται σε πάνω από 1.500.000 ευρώ το χρόνο, τη στιγμή που οι κοινωνίες των ακριτικών νησιών στερούνται βασικές δημόσιες υπηρεσίες.

Επειδή η μόνιμη παρουσία ανθρώπων με θρήσκευμα που εξυπηρετεί σχέδια γειτονικών χωρών, εγκυμονεί κινδύνους για την εθνική ασφάλεια της χώρας και βέβαια τα κέντρα, όσο μεγάλα και να γίνουν δεν θα μπορούν να καλύψουν τις ροές των παράνομων μεταναστών.  

Ερωτώνται οι κκ Υπουργοί

1.    Θα προχωρήσουν στη δημιουργία κέντρων κράτησης λαθρομεταναστών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου;
2.    Τους ενδιαφέρει η άποψη των τοπικών κοινωνιών, ή η δέσμευση τους απέναντι στο Δουβλίνο ΙΙ τους αναγκάζει να δημιουργήσουν κέντρα κράτησης ανθρώπων αδιαφορώντας πλήρως για τις επιπτώσεις, οικονομικές, τουριστικές και κοινωνικές, στα ακριτικά νησιά του Αιγαίου;

Η Ερωτώσα Βουλευτής

Τσαμπίκα (Μίκα) Ιατρίδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου