ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΤΩΝ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ ΤΗΣ ΧΙΟΥ


«Η ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΕΧΑΣΕ ΤΙΣ ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ, ΑΛΛΑ ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΑΙΤΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΖΗΜΙΩΝ ΠΟΥ ΕΠΑΘΑΝ ΟΙ ΧΙΩΤΕΣ. ΖΗΤΩ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΚΩΣΤΑ ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗ ΠΟΥ Η ΧΙΟΣ ΤΟΝ ΕΚΛΕΓΕΙ ΒΟΥΛΕΥΤΗ»

Την εγκληματική αμέλεια της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στους πυρόπληκτους της Χίου, στηλιτεύει με Ερώτησή του προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Εσωτερικών και Ναυτιλίας ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ υπό τη βουλευτική εποπτεία του οποίου βρίσκεται και αυτή η Εκλογική Περιφέρεια.

 Σύμφωνα με τον Τέρενς Κουίκ, «η ελληνική κυβέρνηση έχασε την προθεσμία διεκδίκησης ενεργοποίησης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης για τη χρηματοδότηση των ζημιών που υπέστησαν οι κάτοικοι της Χίου και κυρίως οι μαστιχοπαραγωγοί», αφού «ουδέποτε δέχθηκε αίτημα χρηματοδότησης από την ελληνική κυβέρνηση»!!!

Άλλωστε, αυτό προκύπτει και από την απάντηση του αρμόδιου Επιτρόπου για τα διαρθρωτικά ταμεία, κ. Γιοχάνες Χαν, ο οποίος σε Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή, τόνισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση, όφειλε εντός δέκα εβδομάδων, από την ημερομηνία καταγραφής της πρώτης ζημιάς στο νησί, να υποβάλλει αίτηση για οικονομική ενίσχυση» και επεσήμανε πώς «εάν οι πυρκαγιές στη Χίο ξεκίνησαν στις 18 Αυγούστου, τότε η Ελλάδα όφειλε να απευθυνθεί στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης έως και τις 27 Οκτωβρίου».

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης.
  

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ:

ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ & ΑΙΓΑΙΟΥ

ΘΕΜΑ: ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ ΧΙΟΥ

Κύριοι Υπουργοί,


Η Ελληνική Κυβέρνηση έχασε την προθεσμία  διεκδίκησης ενεργοποίησης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης, για τη χρηματοδότηση των ζημιών που υπέστη η Χίος από την καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου, πλήττοντας κατά κύριο λόγο τους μαστιχοπαραγωγούς.

Σημειώνεται ότι η μαστίχα είναι τεράστιας σημασίας για την οικονομία του νησιού, ενώ το μαστιχόδεντρο αναπτύσσεται αργά και η παραγωγή της μαστίχας δεν είναι δυνατή παρά μόνον μετά από 5 ή 6 χρόνια φύτευσης του.

Πιο συγκεκριμένα, ενώ η Κομισιόν, μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης, έχει χρηματοδοτήσει σε ανάλογες περιπτώσεις ζημιές που προκλήθηκαν από φυσικές καταστροφές σε νησιά, όταν της το ζήτησαν οι κυβερνήσεις των αντίστοιχων χωρών μελών, για την περίπτωση της Χίου, ουδέποτε δέχθηκε αίτημα χρηματοδότησης από την Ελληνική Κυβέρνηση!!!

Άλλωστε αυτό προκύπτει από την απάντηση του αρμόδιου Επίτροπου για τα διαρθρωτικά ταμεία, Γιοχάνες Χαν στη σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή.

Η απάντηση του Επίτροπου, η οποία εκθέτει ανεπανόρθωτα την Ελληνική κυβέρνηση, ήταν ότι:

«Οι αιτήσεις για οικονομική ενίσχυση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης πρέπει να υποβάλλονται στην Επιτροπή από τις εθνικές αρχές της πληγείσας χώρας εντός δέκα εβδομάδων από την ημερομηνία καταγραφής της πρώτης ζημιάς. Η Επιτροπή δεν μπορεί να ενεργοποιήσει το Ταμείο με δική της πρωτοβουλία. Αν οι πυρκαγιές στη Χίο ξεκίνησαν στις 18 Αυγούστου, η προθεσμία για την υποβολή της αίτησης πρέπει να είναι η 27η Οκτωβρίου. Η Επιτροπή δεν έχει λάβει αίτηση από την Ελλάδα σχετικά με τις πυρκαγιές στη Χίο. Ωστόσο, η παράταση της προθεσμίας δεν είναι δυνατή»!!!

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  1. Για ποιο λόγο αμελήσατε να λάβετε τα προσήκοντα μέτρα, μέσα στα πλαίσια των στοιχειωδών υποχρεώσεών σας,  για τη διασφάλιση των οικονομικών συμφερόντων της νήσου Χίου και του οικοσυστήματος αυτής δια μέσου του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης;
  1. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για την άμεση αποζημίωση των μαστιχοπαραγωγών, του γεωργικού εν γένει αλλά και του κτηνοτροφικού κεφαλαίου της Χίου;
  1. Η συγκεκριμένη ερώτηση απευθύνεται και στον Υπουργό Ναυτιλίας & Αιγαίου κ. Μουσουρούλη, ο οποίος είναι Βουλευτής Χίου και υποχρεούται να λογοδοτήσει.

Ο ερωτών Βουλευτής

Τέρενς - Νικόλαος Κουίκ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου