ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Τρίτη, 26 Μαρτίου 2013

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ «ΑΘΗΝΑ»


«ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΕΠΕΛΕΞΑΝ ΣΤΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥΣ, ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΙ ΤΟΠΟ ΣΠΟΥΔΩΝ. ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ «ΑΘΗΝΑ» ΤΑ ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΛΕΟΝ ΚΑΤΑΦΩΡΟ ΤΡΟΠΟ»
  
Την κατάφωρη παραβίαση του κοινωνικού συμβολαίου που συνήψαν οι φοιτητές με την Πολιτεία, όταν συνειδητά επέλεξαν στο μηχανογραφικό τους το γνωστικό αντικείμενο και τον τόπο σπουδών τους, μετά και τη δημοσιοποίηση του σχεδίου «Αθηνά», στηλιτεύει με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ.

Ο Τέρενς Κουίκ, τάσσεται στο πλευρό των φοιτητών του Τμήματος Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του ΤΕΙ Πάτρας, που με επιστολή τους αιτούνται την εκκίνηση μίας ουσιαστικής και νόμιμης διαδικασίας συζήτησης, διότι «μέχρι στιγμής όχι μόνο δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός, όπως αποδεικνύεται από τις αμέτρητες ως σήμερα αλλαγές που έχει υποστεί η σειρά διαφανειών που παρουσιάζεται ως σχέδιο, αλλά το Υπουργείο δεν έχει λάβει σε καμία περίπτωση τη γνώμη των Ιδρυμάτων».

«Δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ επιστημονική ΜΕΛΕΤΗ στην οποία να έχει στηριχθεί το «σχέδιο». Η μοναδική συναφής μελέτη έχει αναληφθεί από ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (ΕΕΟ Group, ΙΕΚ ΑΚΜΗ), η οποία μεταξύ άλλων πουλά υπηρεσίες ιδιωτικής εκπαίδευσης, σε μια κραυγαλέα περίπτωση σύγκρουσης συμφέροντος», υπογραμμίζουν οι φοιτητές του προαναφερομένου τμήματος και τονίζουν πως «σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιούνται δύο μέτρα και δύο σταθμά».

Και προτίθενται να κινηθούν δικαστικά, καθ’ ότι μέχρι στιγμής «δεν έχει ακολουθηθεί η προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία, σε ό, τι αφορά στις προτάσεις για αλλαγές, κάτι το οποίο έχει γραφεί ξεκάθαρα και από μέλη της συγκυβέρνησης (ΔΗΜΑΡ)».

«Γιατί δεν λάβατε για το σχέδιο ΑΘΗΝΑ υπόψη τις θέσεις φοιτητών και καθηγητών, όπως και των Ιδρυμάτων, παρά τις υποσχέσεις και τις δεσμεύσεις που δίνατε στις συναντήσεις σας με αντιπροσωπείες τους, όπως και με αντιπροσωπείες των τοπικών αυτοδιοικητικών φορέων;», ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό ο Τέρενς Κουίκ και ζητά εξηγήσεις για την επιλογή ιδιωτικής εταιρείας ομίλου ΙΕΚ, η οποία και πραγματοποίησε μελέτη για το σχέδιο «Αθηνά».

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟ

ΘΕΜΑ: ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ ΓΙΑ ΣΧΕΔΙΟ «ΑΘΗΝΑ»

Κύριε Υπουργέ,

Το σχέδιο ΑΘΗΝΑ έχει προκαλέσει δικαιολογημένες αντιδράσεις. Είναι σαφές ότι εξυπηρετεί βουλευτικά, τοπικά και κομματικά συμφέροντα. Πάντως, σίγουρα, δεν εξυπηρετεί τους σκοπούς του εξορθολογισμού της Ανώτατης Παιδείας.

Είναι επίσης ολοφάνερο, ότι δεν ελάβατε υπόψη, παρά τις υποσχέσεις και δεσμεύσεις σας, τις τεκμηριωμένες θέσεις που σας παρουσίασαν φοιτητές και καθηγητές.

Σας παραθέτω αυτούσια ηλεκτρονική επιστολή που μου έστειλαν φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του ΤΕΙ Πάτρας:

«Οι Φοιτητές/τριες του Τμ. Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του ΤΕΙ Πάτρας και όλοι όσοι υπογράφουμε ζητούμε:

·         να μην ψηφιστεί τροπολογία στον Ν.4009/11 που θα επιτρέψει την εφαρμογή του «σχεδίου» Αθηνά, και
·         να εκκινήσει μια ουσιαστική και νόμιμη διαδικασία συζήτησης, γιατί:

1.    Δεν υπάρχει ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ, όπως αποδεικνύεται από τις αμέτρητες ως σήμερα αλλαγές που έχει υποστεί η σειρά διαφανειών που παρουσιάζεται ως «σχέδιο».
2.    Το Υπουργείο δεν έχει λάβει υπόψη σε ΚΑΜΙΑ περίπτωση τη γνώμη των Ιδρυμάτων, όπως αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ΟΥΤΕ ΕΝΑ Ίδρυμα δεν έχει συμφωνήσει με το «σχέδιο».
3.    Δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ επιστημονική ΜΕΛΕΤΗ στην οποία να έχει στηριχθεί το «σχέδιο». Η μοναδική συναφής μελέτη έχει αναληφθεί από ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (ΕΕΟ Group, ΙΕΚ ΑΚΜΗ), η οποία μεταξύ άλλων πουλά υπηρεσίες ιδιωτικής εκπαίδευσης, σε μια κραυγαλέα περίπτωση σύγκρουσης συμφέροντος. Οι διαρκείς αλλαγές του «σχεδίου» αποτελούν ξεκάθαρη απόδειξη ότι αυτό ΔΕΝ βασίζεται σε καμία επιστημονική μελέτη.
4.    Οι ΑΛΛΑΓΕΣ, αντίθετα, δείχνουν ότι μη Ακαδημαϊκά – επιστημονικά κριτήρια παίζουν ρόλο, αφού με τη χρήση των ίδιων, πάντα αφανών, κριτηρίων ΑΝΤΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ προηγούμενες αποφάσεις.
5.    Χρησιμοποιούνται σε πολλές περιπτώσεις ΔΥΟ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΣΤΑΘΜΑ [π.χ. (α) Τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων π.χ. σε Κοζάνη, Γρεβενά, Ηγουμενίτσα, Λευκάδα, αλλά ΟΧΙ στην Πάτρα και (β) μερικοί Φοιτητές της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας της Πάτρας θα συνεχίσουν τις σπουδές τους στην Πάτρα στο γνωστικό αντικείμενο που επέλεξαν, ενώ άλλοι θα μεταφερθούν τον Σεπτέμβριο στο Μεσολόγγι, σε νέο αντικείμενο σπουδών].
6.    Δεν έχει ακολουθηθεί η ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ (π.χ. ύπαρξη λεπτομερούς αιτιολογικής έκθεσης) σε ότι αφορά τις προτάσεις για αλλαγές, κάτι το οποίο έχει γραφεί ξεκάθαρα ακόμα και από μέλη της συγκυβέρνησης (ΔΗΜΑΡ), και κάτι για το οποίο σκοπεύουμε να κινηθούμε ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ.
7.    Η όποια ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ακολουθήθηκε ήταν ΕΞΟΦΘΑΛΜΑ ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΙΚΗ, με παραδείγματα:
·         Το ότι όταν παρουσιάστηκε το Αθηνά ΙΙ (ανακοινώθηκε στο ΤΕΙ Πάτρας την 6η Μαρτίου του 2013) δόθηκε στο Ίδρυμα διάστημα τριάντα (30) ημερών για να απαντήσει, αλλά η ημερομηνία «μετρούσε» από την 6η Φεβρουαρίου. Δηλαδή, δόθηκε διάστημα δύο (2) ημερών για απάντηση.
·         Το ότι, εν μέσω της διαδικασίας, μειώθηκε στο μισό (από 60 σε 30) ημέρες η προθεσμία γνωμοδότησης της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ), η οποία προβλέπεται από τον Νόμο.

Θεωρούμε ότι το «σχέδιο» Αθηνά παραβιάζει κατάφωρα το κοινωνικό συμβόλαιο που συνάψαμε με την Πολιτεία, όταν συνειδητά επιλέξαμε στο μηχανογραφικό μας το γνωστικό μας αντικείμενο και τον τόπο σπουδών μας.

Είμαστε πάνω από όλα ενήλικες Πολίτες, έχουμε μνήμη, και απαιτούμε από την Πολιτεία τον σεβασμό των Νόμων και των θεμελιωδών δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Από τους Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου περιμένουμε να είναι θεματοφύλακες αυτών και να σταθούν στο ύψος της περίστασης.

Το μέλλον μας, και της χώρας, δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα τέτοιων σχεδιασμών, τη λογική των οποίων αρνούμαστε να υιοθετήσουμε.

Επίσης αυτή τη στιγμή έχουν υπογράψει 2790 άτομα και ο αριθμός κάθε μέρα αυξάνεται».

Με βάση την συγκεκριμένη επιστολή - διαμαρτυρία - καταγγελία, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

1.    Γιατί δεν ελάβατε για το σχέδιο ΑΘΗΝΑ υπόψη τις θέσεις φοιτητών και καθηγητών, όπως και των Ιδρυμάτων, παρά τις υποσχέσεις και τις δεσμεύσεις που δίνατε στις συναντήσεις σας με αντιπροσωπείες τους, όπως και με αντιπροσωπείες των τοπικών αυτοδιοικητικών φορέων;
2.    Γιατί προτιμήσατε τη καλοπληρωμένη μελέτη ιδιωτικής Εταιρίας ομίλου ΙΕΚ, αντί για τη αξιοπιστία επιστημονικής μελέτης;
3.    Τα διάφορα γράψε - σβήσε στο σχέδιο, δεν αντιλαμβάνεσθε ότι αποκαλύπτουν τα πάρε - δώσε με βουλευτικά και κομματικά ρουσφέτια;
4.    Γιατί στις άστοχες επιλογές σας, ακολουθείτε στα ΤΕΙ την μέθοδο των εξόφθαλμων δύο μέτρων και δύο σταθμών;
5.    Αντιλαμβάνεσθε ότι το «σχέδιο» Αθηνά παραβιάζει κατάφορα το κοινωνικό συμβόλαιο που συνήψαν οι φοιτητές με την Πολιτεία, όταν συνειδητά επέλεξαν στο μηχανογραφικό τους το γνωστικό τους αντικείμενο και τον τόπο σπουδών τους;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Τέρενς - Νικόλαος Κουίκ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου