ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΜΕΑΡΧΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΝΟΤΗ ΜΑΡΙΑ


«Στη Βουλή η προστασία των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία»
  
Ο Βουλευτής Ηρακλείου Νότης Μαριάς κατέθεσε αναφορά  ανακοινώσεις-προτάσεις της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) καθώς και δημοσιεύματα του Τύπου στην Κρήτη, σχετικά με την καθυστέρηση στην καταβολή των προνοιακών επιδομάτων των Α.μεΑ.

Σύμφωνα με την Ε.Σ.Α.με.Α η καθυστέρηση αυτή εντείνει την ανέχεια και τη φτώχεια που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους καθώς τα επιδόματα αυτά αποτελούν το μοναδικό μέσο επιβίωσης τους. Την στιγμή που η ευαίσθητη αυτή κοινωνική ομάδα έχει υποστεί σωρεία μειώσεων και περικοπών σε επιδόματα και συντάξεις, λαμβάνει τα επιδόματα με τουλάχιστον δίμηνη καθυστέρηση.

Παράλληλα, σημειώνεται τεράστια καθυστέρηση στη διαδικασία κρίσεως των δικαιούχων των επιδομάτων ή συντάξεων αναπηρίας. Οι λίστες συνεχώς αυξάνονται με αποτέλεσμα σωρεία περιπτώσεων ανθρώπων με αναπηρία να αναμένουν την εξέταση τους από την Υγειονομική Επιτροπή των ΚΕΠΑ για περισσότερο από 1 χρόνο.

Χαρακτηριστική περίπτωση αναφέρεται σε πρόσφατα δημοσιεύματα εφημερίδων τα οποία αφορούν στην περίπτωση της 21χρονης Μιχαλίας η οποία παρά την νοητική στέρηση που αντιμετωπίζει περιμένει από τον Μάιο 2012 να εξεταστεί από το ΚΕ.Π.Α. με την αντίστοιχη χρονική υστέρηση καταβολής του επιδόματος.

Τέλος η Ε.Σ.ΑμεΑ. απέστειλε πρόταση νομοθετικής ρύθμισης με στόχο την προστασία των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία καθώς και την  προστασία της ήδη επιβαρυμένης λειτουργίας των ΚΕ.Π.Α.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα παραπάνω προβλήματα αφορούν τις περισσότερες φορές άτομα με βαριές αναπηρίες, σε περίοδο παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, ο Βουλευτής Ηρακλείου Νότης Μαριάς ζητάει ενημέρωση από τους Υπουργούς για τα μέτρα που σκοπεύουν να λάβουν και τις άμεσες ενέργειές τους για την αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής καθώς και την αντιμετώπισή τους στην πρόταση νομοθετικής ρύθμισης της Ε.Σ.ΑμεΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου