ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΞΙ ΝΕΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΔΙΟΔΙΩΝ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ


Τις αδιανόητες πρακτικές του Υπουργείου Μεταφορών, που εν μέσω κρίσης σκέπτεται να προχωρήσει στη δημιουργία έξι (!) νέων σταθμών διοδίων από τη Θεσσαλονίκη μέχρι στην Αλεξανδρούπολη, επιβαρύνοντας έτι περισσότερο τους ήδη εξαθλιωμένους κατοίκους της Θράκης, στηλιτεύει με Ερώτησή του προς τον Κωστή Χατζηδάκη ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ.

Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Τομεάρχη Μακεδονίας-Θράκης και Πολιτευτή Ξάνθης του Κινήματος Χαράλαμπο Ευστρατίου, «είναι σχεδόν βέβαιο ότι η όποια επιβολή νέων διοδίων επί της Εγνατίας Οδού θα έχει σαν αποτέλεσμα, τα βαρέα οχήματα που μετακινούνται καθημερινά από την Τουρκία προς τις υπόλοιπες χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προχωρήσουν σε συστηματική χρήση του δικτύου των παρακαμπτήριων οδών και του προϋπάρχοντος προ Εγνατίας δικτύου επαρχιακών οδών για να αποφύγουν την επιβολή νέων κομίστρων».

«Έχετε πρόθεση να προχωρήσετε στη δημιουργία νέων σταθμών διοδίων στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Αλεξανδρούπολης;» ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό ο Τέρενς Κουίκ και προτείνει το ενδεχόμενο επιβολής με την είσοδο στη χώρα, αποκλειστικά και μόνο μια φορά, προοδευτικά αυξανόμενου ανάλογα με τον προορισμό του κάθε οχήματος,  συνολικού ποσού διοδίων για τα εισερχόμενα βαρέα οχήματα μεταφοράς φορτίων από την Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ

ΘΕΜΑ: ΣΤΑΘΜΟΙ ΔΙΟΔΙΩΝ ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ

Κύριε Υπουργέ,

Μετά από δημοσίευμα στο δημοσιογραφικό – ειδησεογραφικό ιστότοπο  trrakitoday.com και σχετική πληροφόρηση που έλαβα από τον κ. Χαράλαμπο Ευστρατίου Αναπληρωτή Τομεάρχη Μακεδονίας Θράκης και Πολιτευτή των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ στην Ξάνθη, διαφαίνεται η πρόθεση του Υπουργείου σας να προχωρήσει στη δημιουργία έξι σταθμών διοδίων από τη Θεσσαλονίκη μέχρι τη Αλεξανδρούπολη.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί η διαφαινόμενη εκ του ανώτερου άρθρου πρόθεσή σας να ζητήσετε την εφαρμογή διαφορετικής τιμολόγησης ανά σταθμό διοδίων.

Επειδή, η Θράκη είναι μια περιοχή με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον Ελληνισμό λόγω της επεκτατικής πολιτικής που εφαρμόζεται από τις γειτονικές χώρες.

Επειδή, είναι προτεραιότητα η οικονομική ανάπτυξη και δημογραφική θωράκιση της Θράκης.

Επειδή οι μεταφορές και ειδικότερα οι οδικές μεταφορές είναι θεμελιώδους σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη της Θράκης.

Ωστόσο, θα πρέπει να δοθεί πάρα πολύ μεγάλη σημασία στη γειτνίαση της περιοχής με τη γείτονα χώρα Τουρκία.

Καθημερινώς εκατοντάδες βαρέα οχήματα μεταφοράς  ξηρών φορτίων κινούνται στον ωδικό άξονα Κωνσταντινούπολη – Θεσσαλονίκη.

Δοθέντος του γεγονότος, ότι η περιοχή χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη μεγάλου αριθμού παρακαμπτήριων οδών είναι σχεδόν βέβαιο ότι η όποια επιβολή νέων διοδίων επί της Εγνατίας Οδού θα έχει σαν αποτέλεσμα, τα βαρέα οχήματα, που προκαλούν και τις μεγαλύτερες φθορές στο οδόστρωμα, που μετακινούνται καθημερινά από την Τουρκία προς τις υπόλοιπες χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προχωρήσουν σε συστηματική χρήση του δικτύου των παρακαμπτήριων οδών και του προϋπάρχοντος προ Εγνατίας δικτύου επαρχιακών οδών για να αποφύγουν την όποια επιβολή νέων διοδίων.

Για την καλύτερη, αποτελεσματικότερη και ουσιαστικότερη περιφρούρηση των συμφερόντων του ελληνικού λαού, πιστεύω ότι θα πρέπει να διερευνηθεί το ενδεχόμενο επιβολής με την είσοδο στην χώρα αποκλειστικά και μόνο μια φορά συνολικού ποσού διοδίων για τα εισερχόμενα βαρέα οχήματα μεταφοράς φορτίων από την Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το ποσό των διοδίων θα είναι προοδευτικά αυξανόμενο ανάλογα με τον προορισμό του κάθε οχήματος όπως αυτό προκύπτει από τα συνοδευτικά έγγραφα (φορτωτική) του κάθε οχήματος.

Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

  1. Έχετε πρόθεση να προχωρήσετε στη δημιουργία νέων σταθμών διοδίων στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Αλεξανδρούπολης; Αν ναι θα επιθυμούσα να μου γνωστοποιήσετε σε ποιες περιοχές σκοπεύετε να εγκαταστήσετε τους νέους σταθμούς.
  2. Έχετε πρόθεση να εφαρμόσετε διαφορετική τιμολογιακή πολιτική στα διόδια ανάμεσα σε διαφορετικούς σταθμούς; Θα υπάρξει διαφορετική πολιτική κομίστρου για τους κατοίκους της περιοχής;
  3. Έχετε εκτιμήσει τα έσοδα που αναμένεται να έχετε από την δημιουργία των ανωτέρω σταθμών; Κρίνετε ότι είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν τόσοι πολλοί σταθμοί;
  4. Έχετε αξιολογήσει και εκτιμήσει την πιθανότητα τα εισερχόμενα από την Τουρκία βαρέα οχήματα μεταφοράς φορτίων, που προκαλούν και τις μεγαλύτερες ζημίες στο οδόστρωμα, να αποφύγουν την επιβολή διοδίων χρησιμοποιώντας το πλούσιο δίκτυο παρακαμπτήριων και επαρχιακών οδικών οδών που υφίστανται στην περιοχή; Θα επιθυμούσα να λάβετε σοβαρά υπόψη σας, την πρόταση μας για την καταβολή διοδίων για αυτά τα οχήματα με την είσοδο τους στην χώρα.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Τέρενς – Νικόλαος Κουίκ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου