ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑΡΧΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΠΑΥΛΟΥ ΧΑΪΚΑΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ κ. Ι. ΒΡΟΥΤΣΗ


ΘΕΜΑ: «Συνταξιοδότηση πατέρα με ανήλικο ή ανίκανο τέκνο»
  
Σύμφωνα με το Ν.3865/2010 και σε συνδυασμό με τον Ν.3863/2010 σχετικά με τις προϋποθέσεις θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος γονέων με ανήλικα ή ανίκανα τέκνα διαπιστώνεται μια μεγάλη αδικία εις βάρος των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα και ειδικά στην κατηγορία, πατέρων με ανήλικο ή ανίκανο τέκνο.

Οι δύο αυτοί νόμοι δημιουργούν μια άδικη διάκριση εις βάρος των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα έναντι εκείνων που είναι δημόσιοι υπάλληλοι.

Ο Ν.3865/2010 σκοπό έχει την προσαρμογή σε ευρωπαϊκή οδηγία ώστε να μην υπάρχουν διακρίσεις μεταξύ των δύο φύλων.

Λόγω της οικονομικής κρίσης που διανύει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια, με την ανεργία να αγγίζει το 30%, την αδήλωτη εργασία να βρίσκεται στα ύψη και την παντελή έλλειψη κοινωνικού κράτους, μια τέτοιου είδους διάκριση είναι σκανδαλώδης.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός :

1.    Εφόσον στο ΙΚΑ υπάρχουν ειδικές συνταξιοδοτικές διατάξεις για τις μητέρες με ανήλικα τέκνα καθώς και για χήρους ή διαζευγμένους-έχοντες τη δικαστική επιμέλεια, γιατί δεν έγινε εναρμόνιση με την ευρωπαϊκή οδηγία;
2.    Γιατί ο δημόσιος υπάλληλος μπορεί να κάνει χρήση του δικαιώματος του ανήλικου τέκνου και ας μην είναι χήρος ή διαζευγμένος-έχων τη δικαστική επιμέλεια και δεν ισχύει το ίδιο για τον ασφαλισμένο στο ΙΚΑ;

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΧΑΪΚΑΛΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου