ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΥΡΟΦΥΛΑΚΙΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΗ «ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ» ΤΗΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΛΛΟΝΗΣ ΛΕΣΒΟΥ


Τον κώδωνα του κινδύνου για τις ανυπολόγιστες περιβαλλοντικές και οικονομικές συνέπειες από ενδεχόμενη πυρκαγιά στη Λέσβο, λόγω της άρνησης των αρμοδίων φορέων για επαναλειτουργία του πυροφυλακίου στον Προφήτη Ηλία, έκρουσε με Ερώτησή του προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος Ευάγγελο Λιβιεράτο και Προστασίας του Πολίτη Νίκο Δένδια ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ υπό τη βουλευτική εποπτεία του οποίου βρίσκονται όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Υπενθυμίζεται ότι το πυροφυλάκιο στην περιοχή «Προφήτης Ηλίας», που ανήκει στη γεωγραφική ενότητα Καλλονής του Δήμου Λέσβου κάλυπτε μέσω του οπτικού του πεδίου το κεντρικό, βόρειο, βορειοδυτικό και νότιο τμήμα του νησιού.

Δυστυχώς, τα τελευταία τέσσερα (4) χρόνια, το ανωτέρω πυροφυλάκιο έπαψε να λειτουργεί, αφήνοντας εκτός οπτικού πεδίου δασικές, χορτολιβαδικές και αγροτικές εκτάσεις, μεταξύ των δημοτικών διαμερισμάτων Παρακοίλων, Πτερούντας και Ανεμότιας στις οποίες φύονται σπάνια ήδη χλωρίδας, όπως η μαύρη πεύκη ή το ροδόδεντρο, που αποτελεί μοναδικό είδος στον κόσμο.

«Προτίθεστε να προβείτε άμεσα στις δέουσες νόμιμες ενέργειες προκειμένου να επαναλειτουργήσει το εν λόγω πυροφυλάκιο;» ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς ο Τέρενς Κουίκ και υπογραμμίζει ότι σε περίπτωση που δεν ληφθούν τα προσήκοντα μέτρα, «οι συνέπειες μιας πιθανής πυρκαγιάς θα έχουν ανυπολόγιστες δυσμενείς περιβαλλοντικές και οικονομικές συνέπειες και θα οφείλονται, σε μεγάλο βαθμό, στην εγκληματική αμέλεια των αρμοδίων φορέων».

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης.

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΛΙΒΙΕΡΑΤΟ

ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ & ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΝΙΚΟΛΑΟ ΔΕΝΔΙΑ

ΘΕΜΑ: ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΠΥΡΟΦΥΛΑΚΙΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΗ «ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ» ΤΗΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΛΛΟΝΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

Κύριοι Υπουργοί,

Τα τελευταία τριάντα (30) χρόνια στην περιοχή «Προφήτης Ηλίας», που ανήκει στη γεωγραφική ενότητα Καλλονής του Δήμου Λέσβου και αποτελεί την τρίτη ψηλότερη κορυφή του νησιού, υπήρχε και λειτουργούσε πυροφυλάκιο, του οποίο το οπτικό πεδίο κάλυπτε τουλάχιστον το κεντρικό, Βόρειο, Βορειοδυτικό και Νότιο τμήμα της Λέσβου.

Σύμφωνα με το υπ' αριθμ. πρωτ. 16979/1309/26-04-2012 σχετικό έγγραφο της Διεύθυνσης Δασών Ν. Λέσβου, το εν λόγω πυροφυλάκιο καλύπτει οπτικά περιοχές που είναι αθέατες από άλλα πυροφυλάκια της νήσου Λέσβου.

Παραδόξως, τα τελευταία τέσσερα (4) χρόνια έπαψε να λειτουργεί, με αποτέλεσμα να βρίσκονται εκτός οπτικού πεδίου δασικές, χορτολιβαδικές και αγροτικές εκτάσεις, οι οποίες είναι αδύνατο να παρατηρηθούν από οποιοδήποτε άλλο πυροφυλάκιο του νησιού.

Επειδή, η επαναλειτουργία του ανωτέρω πυροφυλακίου, με την ταυτόχρονη παρουσία πυροσβεστικού οχήματος κρίνεται αναγκαία, αφενός λόγω του μεγάλου οπτικού πεδίου από την τοποθεσία του πυροφυλακίου, αφετέρου επειδή στην περιοχή του δάσους μεταξύ των δημοτικών διαμερισμάτων Παρακοίλων, Πτερούντας και Ανεμότιας, φύονται σπάνια ήδη χλωρίδας, όπως είναι η μαύρη πεύκη ή το ροδόδεντρο, που αποτελεί μοναδικό είδος στον κόσμο.

Επειδή, οι συνέπειες μιας πιθανής πυρκαγιάς θα έχουν ανυπολόγιστες δυσμενείς περιβαλλοντικές και οικονομικές συνέπειες και θα οφείλονται, σε μεγάλο βαθμό, στην εγκληματική αμέλεια των αρμοδίων φορέων.

Επειδή, παρά τις επίμονες γραπτές και προφορικές οχλήσεις και συστάσεις προς τους αρμόδιους φορείς, το πυροφυλάκιο του Προφήτη Ηλία δεν έχει επαναλειτουργήσει μέχρι και σήμερα.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

  1. Προτίθεστε να προβείτε άμεσα στις δέουσες νόμιμες ενέργειες προκειμένου να επαναλειτουργήσει το εν λόγω πυροφυλάκιο, ούτως ώστε να αποτραπεί με τον τρόπο αυτό η εξάπλωση πιθανής μελλοντικής πυρκαγιάς που θα αποτελούσε στην ουσία περιβαλλοντική και οικονομική τραγωδία για τη Λέσβο;

Ο ερωτών Βουλευτής

Τέρενς - Νικόλαος Κουίκ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου