ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ ΧΡΥΣΟΒΕΛΩΝΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ κ. Ι. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ κ. Ο. ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ


ΘΕΜΑ: «Εκποίηση αρχαιολογικού μνημείου στο ξενοδοχειακό συγκρότημα Αστέρα Βουλιαγμένης»
  
Ο αρχαίος Ναός του Απόλλωνα Ζωστήρα, που αποτελεί το σημαντικότερο ιερό του Αρχαίου Δήμου Αλών Αιξωνιδών, αλλά συγχρόνως και ένα από τα πιο σπουδαία μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, βρίσκεται μέσα στα όρια του ξενοδοχειακού συγκροτήματος του Αστέρα Βουλιαγμένης που διοικητικά ανήκει στο Δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης.

Μάλιστα, για να επισκεφτεί κανείς το εν λόγω μνημείο, απαιτείται να πάρει άδεια από τον ιδιοκτήτη του προαναφερθέντος ξενοδοχειακού συγκροτήματος.

Δυστυχώς, το εν λόγω σημαντικότατο μνημείο μαζί με ολόκληρο το ακίνητο του Αστέρα Βουλιαγμένης έχει περιέλθει στην κυριότητα του ΤΑΙΠΕΔ και κινδυνεύει με εκποίηση προς όφελος ξένων κερδοσκόπων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του ίδιου του ΤΑΙΠΕΔ στις 13-3-2013, έχει δοθεί παράταση στην Προθεσμία Υποβολής Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την απόκτηση Πλειοψηφικής Συμμετοχής στο Μετοχικό Κεφάλαιο της ΑΣΤΗΡ ΠΑΛΑΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ Α.Ξ.Ε. από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και το ΤΑΙΠΕΔ έως τις 29-3-2013.

Δεδομένου ότι ο εν λόγω ναός δεν αποτελεί απλά δημόσια περιουσία, αλλά σημαντικό κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, με τεράστια ιστορική, αρχαιολογική και εθνολογική αξία, ερωτάσθε:

1.    Μεριμνήσατε προκειμένου να αποτρέψετε την εκποίηση του προαναφερθέντος αρχαιολογικού μνημείου, το οποίο αναμφισβήτητα ανήκει στο Ελληνικό κράτος και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να «παραχωρηθεί» σε ιδιώτες αντί οιουδήποτε τιμήματος;
2.    Με ποιον τρόπο θα διασφαλίσετε την ανεξάρτητη πρόσβαση επισκεπτών στο εν λόγω αρχαίο ναό, δίχως να απαιτείται η έγκριση του μελλοντικού ιδιοκτήτη, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα, αφού ο αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται εντός των ορίων του ξενοδοχειακού συγκροτήματος και δεν έχει αυτόνομη είσοδο;

Αθήνα, 29.3.2013

Η ερωτώσα Βουλευτής

Μαρίνα Χρυσοβελώνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου