ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΜΕΑΡΧΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΝΟΤΗ ΜΑΡΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ κ. Ι. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ


Νότης Μαριάς: «Στη Βουλή τα μέτρα για την προστασία των Ελλήνων μικρομετόχων της Λαϊκής τράπεζας αλλά και των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων των οποίων οι καταθέσεις «κουρεύτηκαν» μετά τις πρόσφατες αποφάσεις του Eurogroup για την Κύπρο»
  
Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών κατέθεσε σήμερα  1/4/2013 ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, τομεάρχης Οικονομικών και βουλευτής Ηρακλείου Νότης Μαριάς.

Ο Νότης Μαριάς ρωτάει ποια μέτρα θα ληφθούν μετά τις πρόσφατες αποφάσεις του Eurogroup για την Κύπρο αναφορικά με την προστασία των ελλήνων μικρομετόχων της Λαϊκής τράπεζας αλλά και των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο των οποίων οι καταθέσεις «κουρεύτηκαν».

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Οι πρόσφατες αποφάσεις του Eurogroup για την Κύπρο, με «κούρεμα» καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ, αλλά και οι πρωτοφανείς -για χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης- περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, στραγγαλίζουν και τις ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο.

Οι αποφάσεις του Eurogroup επεκτείνουν την κρίση και στην Ελλάδα καθώς δεκάδες ελληνικές επιχειρήσεις –εισηγμένες ή μη- δραστηριοποιούνται στην Κύπρο και κινδυνεύουν με λουκέτο αυξάνοντας την ύφεση και τα ποσοστά της ανεργίας τόσο στην Κύπρο, όσο και στη χώρα μας.

Επίσης χιλιάδες μικρομέτοχοι της Λαϊκής Τράπεζας η οποία είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών και μετά το καθεστώς εκκαθάρισης, βλέπουν τις επενδύσεις τους να εξανεμίζονται.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς η οποία με επιστολή της προς όλες τις εισηγμένες εταιρίες του Χρηματιστηρίου Αθηνών,  ζητά να ενημερώσουν το επενδυτικό κοινό αν έχουν καταθέσεις στην Κύπρο και ειδικότερα στις τράπεζες Λαϊκή και Κύπρου προκύπτει ότι αρκετές από τις παραπάνω επιχειρήσεις διατηρούσαν στις ανωτέρω τράπεζες λογαριασμούς ύψους τουλάχιστον 100 εκατομμυρίων ευρώ.

Ταυτόχρονα πληθώρα ελληνικών επιχειρήσεων που δεν είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών έχουν επίσης λογαριασμούς στις τράπεζες Λαϊκή και Κύπρου που όμως το ύψος των καταθέσεων τους δεν είναι γνωστό. Παράλληλα προκειμένου οι ως άνω ελληνικές επιχειρήσεις να συνεχίσουν απρόσκοπτα τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε αυξημένη ρευστότητα.

Κατόπιν αυτών ερωτάται ο κ. υπουργός:

  1. Τι θα πράξει το Υπ. Οικονομικών για τους Έλληνες μικρομετόχους της Λαϊκής τράπεζας οι μετοχές της οποίας είναι πλέον απλά χαρτιά μετά την απόφαση να τεθεί σε εκκαθάριση η συγκεκριμένη τράπεζα καθώς επίσης και τι θα πράξη για τους έλληνες μικρομετόχους της Λαϊκής και της τράπεζας Κύπρου των οποίων οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ και μέχρι 300.000 ευρώ «κουρεύτηκαν»;
  2. Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει το Υπ. Οικονομικών προκειμένου να στηριχτούν οι διάφορες ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις με υψηλό κύκλο εργασιών στην Κύπρο των οποίων οι καταθέσεις «κουρεύτηκαν»;

Ο ερωτών  Βουλευτής

Νότης Μαριάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου