ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΦΥΛΑΚΩΝ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ


ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΜΟΝΟ ΜΕ… ΡΑΝΤΕΒΟΥ!!!

Τις τριτοκοσμικές συνθήκες που επικρατούν σε έναν ακόμα φάρο του πολιτισμού, το αρχαιολογικό μουσείο Μυτιλήνης, που ελλείψει φυλάκων παραμένει κλειστό και λειτουργεί μόνο με… ραντεβού (!), στηλιτεύει με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ υπό τη βουλευτική εποπτεία του οποίου βρίσκονται όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Σύμφωνα με τον τέως Βουλευτή και Πολιτευτή του Κινήματος στην Εκλογική Περιφέρεια της Λέσβου Σπύρο Γαληνό, «ο τουρίστας που θα έχει την ατυχία να επισκεφθεί το μουσείο κατά τη διάρκεια της ημέρας, θα συναντήσει κλειστές πόρτες και μία πινακίδα που τον ενημερώνει ότι ο χώρος που φυλάσσονται και εκτίθενται οι αρχαιολογικοί θησαυροί της Μυτιλήνης, είναι κλειστός, καθώς δεν υπάρχει προσωπικό».

Όπως αναφέρεται και στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, όποιος επιθυμεί να επισκεφθεί το μουσείο μπορεί να το κάνει μόνο με ραντεβού. Δυστυχώς, η διαδικασία για τους επισκέπτες δεν είναι και τόσο απλή  εφόσον υποχρεούνται να τηλεφωνήσουν στον αριθμό που αναφέρεται στην ιστοσελίδα και να καθορίσουν την ημέρα και την ώρα που μπορούν να γίνουν δεκτοί από το αρχαιολογικό μουσείο.

«Έχετε αναλογιστεί τις συνέπειες που θα υπάρξουν στη γενικότερη εικόνα του νησιού, αφού οι τουρίστες επί της ουσίας ταλαιπωρούνται;» ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό ο Τέρενς Κουίκ και ζητά την άμεση πρόσληψη φυλάκων ώστε το μουσείο να παραμένει ανοικτό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης.

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟ

ΘΕΜΑ: ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΜΟΝΟ… ΜΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ!!!

Κύριε Υπουργέ,

Όπως με ενημερώνει ο πρώην Βουλευτής και Πολιτευτής των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ στην Εκλογική Περιφέρεια της Λέσβου κ. Σπύρος Γαληνός το αρχαιολογικό μουσείο της Μυτιλήνης παραμένει κλειστό λόγω έλλειψης προσωπικού φύλαξης.

Το αρχαιολογικό μουσείο στεγάζεται σε δυο κτίρια. Στο παλαιό μουσείο που είναι διατηρητέο αρχοντικό το οποίο κτίστηκε το 1912 στο οποίο εκτίθενται αρχαιολογικά ευρήματα από την παλαιολιθική εποχή έως την ύστερη Ρωμαιοκρατία.

Η κατασκευή του νέου κτιρίου που ξεκίνησε το 1984 ολοκληρώθηκε το 1995 με τη συγχρηματοδότηση του Ελληνικού κράτους και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η μελέτη για την κατασκευή του εκπονήθηκε από ομάδα αρχιτεκτόνων του Ε.Μ.Π με επικεφαλής τον Φ. Γουλιέλμο, όπου και εκτυλίσσεται η καθημερινή θρησκευτική, οικονομική και πολιτική ζωή του 3ου αιώνα π.Χ ως και τον 4ο αιώνα μ.Χ.

Λίγο πριν αρχίσουν να καταφθάνουν οι τουρίστες για τη θερινή περίοδο κι ενώ τα πρώτα κρουαζιερόπλοια κάνουν δειλά την εμφάνιση τους, ένας χώρος που αποτελεί σημείο έλξης για τους επισκέπτες, παραμένει κλειστός.

Πιο συγκεκριμένα, ο επισκέπτης συναντά κλειστές πόρτες και μια πινακίδα που τον ενημερώνει ότι ο χώρος όπου φυλάσσονται και εκτίθενται οι αρχαιολογικοί θησαυροί του νησιού, είναι κλειστός καθώς δεν υπάρχει προσωπικό.

Όπως αναφέρεται και στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Πολιτισμού όποιος επιθυμεί να επισκεφθεί το μουσείο μπορεί να το κάνει με… ραντεβού!!! Η διαδικασία δεν είναι και τόσο απλή για τους τουρίστες αφού πρέπει να τηλεφωνήσουν στον αριθμό που υπάρχει στην ιστοσελίδα του υπουργείου και να καθορίσουν την ημέρα και την ώρα που μπορούν να γίνουν δεκτοί στο μουσείο.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

  1. Με ποιο τρόπο σκοπεύετε να μεριμνήσετε για το επείγον ζήτημα τοποθέτησης φυλάκων στο Μουσείο Μυτιλήνης;
  2. Έχετε αναλογιστεί τις συνέπειες που θα υπάρξουν στην γενικότερη τουριστική εικόνα του νησιού, αφού οι τουρίστες στην ουσία ταλαιπωρούνται με το κλείσιμο των ραντεβού (!!) για το Μουσείο;
  3. Τι θα γίνει με τα έσοδα που ενδεχομένως χάνει το Μουσείο λόγω μειωμένης επισκεψιμότητας;

Ο ερωτών Βουλευτής

Τέρενς - Νικόλαος Κουίκ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου