ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΚΑΙ ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ ΜΕ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ


Τις απάνθρωπες ενέργειες του γαλλικού πολυεθνικού ομίλου Lafarge, που την ημέρα του εορτασμού της… 25ης Μαρτίου (!) ειδοποίησε με κούριερ τις οικογένειες 229 εργαζομένων της ΑΓΕΤ Ηρακλής στη Χαλκίδα ότι μπαίνουν σε καθεστώς απόλυσης αφού το εργοστάσιο τσιμέντων κατέστη μη βιώσιμο, καταγγέλλουν με Ερώτησή τους προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης Κωνσταντίνο Χατζηδάκη και Εργασίας Ιωάννη Βρούτση, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ και η Τομεάρχης Ανάπτυξης Βουλευτής Κοζάνης του Κινήματος Ραχήλ Μακρή.

Σύμφωνα με τους ερωτώντες Βουλευτές:

«Η διοίκηση της εταιρείας με τη λιτή φράση ότι «σε συνθήκες πλεονάζουσας παραγωγικής δυναμικότητας στην αγορά, το εργοστάσιο της Χαλκίδας κατέστη πλέον μη βιώσιμο», αποφάσισε ξαφνικά στις 25-03-2013 τη διακοπή λειτουργίας του εργοστασίου.

Αμέσως μετά η εταιρεία διατηρώντας εικονικά μόνον επτά (7) διοικητικούς υπαλλήλους από τους 236 συνολικά εργαζόμενους, κάλεσε τους υπόλοιπους σε διαβούλευση ως προς την διακοπή των συμβάσεων εργασίας τους, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα του νόμου».

«Σκοπεύετε να αναλάβετε πρωτοβουλία για την άμεση επαναδραστηριοποίηση του εργοστασίου της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ, την διατήρηση των υφισταμένων θέσεων εργασίας και την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων;» ερωτούν τους αρμόδιους Υπουργούς οι δύο Βουλευτές και ζητούν ενημέρωση για το αν υφίσταται πρόνοια μελέτης και εκπόνησης ενός βιώσιμου σχεδίου ανάσχεσης της συνεχούς αποβιομηχάνισης της χώρας μας.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης.

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:

ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ

ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΙΩΑΝΝΗ ΒΡΟΥΤΣΗ

ΘΕΜΑ: «ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ ΜΕ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΧΑΛΚΙΔΑ»

Η ΑΓΕΤ  ΗΡΑΚΛΗΣ, η άλλοτε κραταιά τσιμεντοβιομηχανία, που έφερνε κέρδη στον κρατικό προϋπολογισμό, πουλήθηκε πριν από χρόνια (κατά σύμπτωση από τον σημερινό Πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ!), με την δικαιολογία ότι αν παρέμενε στο Κράτος θα σταματούσε να είναι κερδοφόρα. Έτσι ή εταιρεία έγινε μέλος του γαλλικού πολυεθνικού ομίλου LAFARGE.

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας την περίοδο 2004-2009 επενδύθηκαν 50.000.000,00 € για εργασίες αναβάθμισης και έργα, από τα οποία τα 14,8 εκατ. ευρώ αφορούν σε έργα ασφάλειας και περιβάλλοντος.

Σήμερα οι αυτοματοποιημένες διαδικασίες, ο αυστηρός έλεγχος και η ευελιξία της παραγωγής επιτρέπουν στο εργοστάσιο να παράγει διάφορους τύπους χύδην και σακευμένου τσιμέντου, όπως είναι τα επώνυμα προϊόντα HERACLES, τσιμέντο κατάλληλο για όλες τις εφαρμογές και BASIS, τσιμέντο υψηλής αντοχής. Με την χρήση της υβριδικής τεχνολογίας περιορίζονται οι εκπομπές σκόνης και προστατεύεται αποτελεσματικά το περιβάλλον.

Επιπλέον από το 2011 ξεκίνησε η παραγωγή τσιμέντου με την διαδικασία της χωριστής άλεσης του κλίνκερ και των προσθέτων, ώστε να επιτυγχάνεται αποτελεσματικότερη άλεση και συνεπώς περαιτέρω μείωση του ποσοστού κλίνκερ.

Χάριν στις επενδύσεις που ολοκληρώθηκαν το 2010 και κόστισαν 3,7 εκατ. ευρώ, το τσιμεντάδικο της Χαλκίδας παράγει πλέον το οικονομικότερο τσιμέντο στην παγκόσμια αγορά και έγινε το πιο ανταγωνιστικό εργοστάσιο στον κόσμο.

Και όμως μετά από τόσους εκσυγχρονισμούς και επενδύσεις, η διοίκηση της εταιρείας με την λιτή φράση « σε συνθήκες πλεονάζουσας παραγωγικής δυναμικότητας στην αγορά, το εργοστάσιο της Χαλκίδας κατέστη πλέον μη βιώσιμο», αποφάσισε ξαφνικά στις 25-03-2013 την διακοπή λειτουργίας του εργοστασίου. Αμέσως μετά η εταιρεία διατηρώντας εικονικά μόνον επτά (7) διοικητικούς υπαλλήλους από τους 236 συνολικά εργαζόμενους, κάλεσε τους υπόλοιπους σε διαβούλευση ως προς την διακοπή των συμβάσεων εργασίας τους, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα του νόμου.

Οι μνημονιακές πολιτικές διογκώνουν την ύφεση, αυξάνουν την ανεργία και μειώνουν τις επενδύσεις. Η φτωχοποίηση της Χώρας, που επιβάλλατε όχι μόνο δεν προσελκύει νέες επενδύσεις αλλά έχει ως φυσικό επακόλουθο μεγάλες βιομηχανίες, όπως ή ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ, να εγκαταλείπουν την Ελλάδα.

Παράλληλα το πλήγμα που έχει υποστεί η εργασιακή νομοθεσία από τις επιταγές της Τρόικα έδωσε την ευκαιρία στην διοίκηση της εταιρείας να υιοθετήσει συμπεριφορές, που αντίκεινται στην καλή πίστη και τα χρηστά ήθη, και επιφέρουν δυσμενή μεταβολή των όρων εργασίας των εργαζομένων.

Το επικείμενο κλείσιμο του τσιμεντάδικου της Χαλκίδας θα προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στην ευρύτερη περιοχή της Εύβοιας, αφού μέχρι σήμερα το εργοστάσιο αυτό συνέβαλε σημαντικά στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη αυτής. Έτσι τα υφιστάμενα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα της περιοχής θα ενταθούν και θα λάβουν εκρηκτικές διαστάσεις.

Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

  1. Σκοπεύετε να αναλάβετε πρωτοβουλία για την άμεση επαναδραστηριοποίηση του εργοστασίου της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ, την διατήρηση των υφισταμένων θέσεων εργασίας και την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων;
  2. Υφίσταται πρόνοια μελέτης και εκπόνησης ενός βιώσιμου σχεδίου ανάσχεσης της συνεχούς αποβιομηχάνισης της χώρας μας;
  3. Προτίθεστε να προβείτε στις απαιτούμενες ενέργειες για την εξασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος μέσω της διατήρησης των υγιών επιχειρήσεων στη Χώρα και παράλληλα την προσέλκυση νέων επενδυτών που θα παρέχουν τις απαιτούμενες εξασφαλίσεις σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Τέρενς-Νικόλαος Κουίκ

Ραχήλ Μακρή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου